Öğrenci indirimi

Arşiv
Arşiv

“Gelecek ne gibi gelişmelere gebe olursa olsun, müze olağanüstü uyarlama yeteneğine sahip, hem dış etkilere çok açık hem de son derece sağlıklı bir kültürel yapı olarak kalacaktır.” Karsten Schubert

Dolmabahçe Sarayı – Resim Müzesi Ayvazovski Salonu

Makul bir ücrete giriş yapabileceğiniz Resim Müzesinde; Kırımlı bir ailenin en küçük oğlu Ivan Ayvazovski var. Ona Donanma Ressamı unvanını, eğitimi için gezerken resmettiği deniz tabloları kazandırdı. St Petersburg’da İmparatorluk Sanat Akademisi onu eğitimi için Avrupa’ya gönderdi. Ayvazovski bu vesileyle 1945 yılında İstanbul ile tanıştı. İstanbul’un 200’den fazla tablosunu resmetti: “Bu aralar İstanbul’u geniş tabloya çizmeye başlıyorum… Belki de bu şehirden daha heybetli başka bir yer yoktur, oraya gidince Napoli de Venedik de unutuluyor.” 1874 yılında Sultan Abdülaziz’in isteği üzerine tablolar hazırlamak üzere bir süre Kuruçeşme Adası’nda yaşadı. Bugün Beşiktaş’ta Resim Müzesinde eserlerinin sergilendiği özel bir salon bulunmakta. Çocukluğu boyunca denizi izleyen, deniz seyahatleri yapan ve sonrasında eşsiz deniz tabloları resmeden Ayvazovski’nin onlarca eserini bu salonda inceleyebilir, denizi ne kadar yakından ve çarpıcı resmettiğine bizzat şahit olabilirsiniz.

Topkapı Sarayı – Harem III. Selim’in Meşk Odası

Yine öğrenci indiriminden yararlanarak gidebileceğiniz III. Selim’in Meşk Odası, annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı has odada bulunuyor. III. Selim ney ustası ve bestekâr bir sultandı. Burada musikiyle ilgilenir, bestelerini yapardı. Bulduğu kendisine ait bir makamı da vardı: Suzidilara makamı. Halka yeni açılan Haremin bu odasını gezerken duyacağınız müzikler de bu makamda çalınan besteler. Gezerken dikkatinizi çekecek bir başka şey de odanın Türk rokoko tarzındaki mimarisi, ince kıvrımlı duvarları ve duvarlarda asılı olan İstanbul boğazı tabloları. Osmanlı saray estetiğiyle bezenmiş bu has odayı görmenizi ısrarla öneriyoruz.

İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi Halife Me’mun’un Dünya Haritası

7. Abbasi halifesi Halife Me’mun bilime, özellikle de coğrafyaya çok önem veren bir yöneticiydi. Döneminde rasathaneler kurdu, İslam hâkimiyetinin dünyadaki büyüklüğünün hesaplanabilmesi için doğru bir Dünya haritası çıkarılması gerektiğine inandı. Bu harita da Halife Me’mun’un görevlendirdiği 70 âlimin ortaya çıkardığı Dünya haritası. Dünyanın ilk küresel izdüşümlü haritası, aynı zamanda çağdaş haritalardan teknik anlamda da doğruluk anlamında da oldukça ileride. Harita, Prof. Dr. Mehmet Fuat Sezgin tarafından İstanbul Saray Kütüphanesinde bulunan İbn Fadlallah el-Ömeri’nin Mesalik el-Ebşar isimli ansiklopedik eserinin ilk cildinde keşfedildi. Bilim tarihinin en önemli eserlerinden olan bu haritayı İslam Bilim ve Teknoloji Müzesinde bizzat inceleyebilirsiniz.