"Okusana"da: Mitlerin Özellikleri, Karşılaşmalar ve Büyücünün Kızı

Mitlerin Özellikleri, Mircea Eliade
Mitlerin Özellikleri, Mircea Eliade

Kitap, yaratılıştan bugüne ele aldığı mitler ve kıssalarla inancın gücünü ispatı bakımından destansı, ele aldığı kavramlar ve o kavramlara getirdiği yeni bakış açılarıyla okul, değindiği meseleleri ele alış biçimi ve derinliğiyle kült.

Mitlerin Özellikleri, modern mitolojilerin üstadı Mircea Eliade’nin en başarılı çalışmalarından biri.

Usta kalem kitabında bizzat kendi alanından konuşuyor olmanın rahatlığıyla, konu üzerine daha önce okuma yapmamış zihinleri bile kolaylıkla yakalayabilecek bir üslupla eserini kaleme almış. Kitap, yaratılıştan bugüne ele aldığı mitler ve kıssalarla inancın gücünü ispatı bakımından destansı, ele aldığı kavramlar ve o kavramlara getirdiği yeni bakış açılarıyla okul, değindiği meseleleri ele alış biçimi ve derinliğiyle kült.

Karşılaşmalar / Semih Kaplanoğlu
Karşılaşmalar / Semih Kaplanoğlu

Karşılaşmalar / Semih Kaplanoğlu

Karşılaşmalar, Semih Kaplanoğlu’nun 1996-2000 yılları arasında, aynı isimli gazete köşesinde kaleme aldığı öykülerden oluşuyor.

Semih Kaplanoğlu onu hakikaten yakalamış olacak ki, hemen hemen her öyküde insanın ayrı bir hâline şahitlik ediyoruz.

Öykülerin tamamı kısa, hatta tabiri caizse lokmalık ama muhteva bakımından oldukça derin. Hikâye dediğimiz mefhum temelde insanı anlatan bir şeyse, Semih Kaplanoğlu onu hakikaten yakalamış olacak ki, hemen hemen her öyküde insanın ayrı bir hâline şahitlik ediyoruz. Kimi zaman dalgalı, kimi zamansa dingin bir denizi andıran insan hâllerine.

Büyücünün Kızı / Spencer Holst
Büyücünün Kızı / Spencer Holst

Büyücünün Kızı / Spencer Holst

  • Yabancı edebiyatta masalsı bir dille modern öykü anlatan kaç kişi var allasen? Önemli de değil, biri var ki o yeter. Evet, zebraların hikâyecisinden bahsediyorum, Kedilerin Dili’nin yazarından; Spencer Holst’tan…

Yıllar önce Dost baskısını bir sahafta bulup -artık sahafta bile bulmak mümkün değil- okuduğumda henüz biter bitmez tadının damağımda kaldığını hissetmiş, yıllar sonra kitabın orijinal baskısının aslında çok daha hacimli olduğunu gördüğümde çeviride bu kadar cimri davranıldığından ötürü sinirlenmiştim.

Şimdi ne mi değişti? Zebraların Hikâyecisini Dedalus bastı. İkinci kitabı Büyücünün Kızı ise elimde duruyor, üstelik bu sefer eskiye nazaran oldukça hacimli.