"Okusana"da: Muhammed Sadık, Osman Cihangir ve Tzvetan Todorov

​Risâle-i Mahbûb Nefsin Şehirleri - Muhammed Sâdık
​Risâle-i Mahbûb Nefsin Şehirleri - Muhammed Sâdık

Risâle-i Mahbûb Nefsin Şehirleri - Muhammed Sâdık

Muhammed Sâdık Erzincânî ömrü hakikatin izleğinde geçmiş bir isim. Mürşit aramaya önce Şam’a gider. Orada Şeyh Süleymân-ı Kürdî ile karşılaşır. Sekiz sene o zâtın feyz dairesinde kalır. Onun vefatı ile tekrar mürşit arayışına çıkar ve Erzurum’a kadar gider. O sırada Bitlis’te mukim Şeyh Hacı Mahmut Efendi bin Abdülgafûr Efendi manevi işaret ile Erzurum’a giderek Sâdık Efendi’yi bulur ve talebeliğine alır. Muhammed Sâdık Efendi’nin Kafkaslardan Balkanlara kadar uzanan ilim yolcuğu Üsküdar’da kendi dergâhında nihayete erer. Böylesine yüklü bir zâtın kaleminden nefs anlatılır ise bize de ancak onu okumak düşer. Büyüyen Ay Yayınları’na ve Risâle-i Mahbûb Nefsin Şehirleri’ni yayına hazırlayan Yusuf Turan Günaydın’a sonsuz şükran.

Hemen Hemen Hiç - Osman Cihangir

Geçtiğimiz ay, Osman Cihangir’in ikinci öykü kitabı Hemen Hemen Hiç İz Yayınları’ndan çıktı. Öykü deyince yüreği pır pır olanlar, evet siz. Çağdaş öyküyü usanmadan takip edenler, evet siz de. ’90 sonrası yazar bunalımından bıkmış ve bir öyküyü yazarıyla beraber güle oynaya, yeri geldiğinde ağlaya ağlaya okumak isteyenler son olarak, evet siz de. Hadi koşun, yapın bir şeyler, bir şekilde bu kitabı edinin. Çünkü belki bugün belki de yarın yahut yıllar sonra, Osman Cihangir’i ne zaman okursanız okuyun, daha önce okumadığınıza yanacaksınız.

Fantastik - Tzvetan Todorov

Yahu kaç kişi var şunun şurasında ‘fantastik’ deyince sözü geçen, üzerine çalışan herkesin muhakkak alıntıladığı. Bir düşünelim… Yok sanırım. Ursula K. Le Guin bile Todorov’un yanında ancak fantastik savunusu yapmış sayılır, Kadınlar Rüyalar Ejderhalar’da. Hakkını yemeyelim göğsünü siper etti bu tür için. Fakat Todorov’un yeri ayrı. Todorov’un yaptığı eleştiri. Hem kolay değil, meseleyi senden sonra her ele alan sana katılmayarak bahse girecek. Ama kimse seni görmezden gelemez. Tzveten Todorov’un Fantastik kitabı Metis’in eleştiri serisinden. Dünyada ilk baskısının üzerinden neredeyse 50 sene geçti, Türkiye’de ilk baskısının üzerindense neredeyse 15 sene. Fantastik, bir kült kitap, meraklısının kaçırmaması gereken.