Porto Riko Müslümanları

​Porto Riko
​Porto Riko

Günümüzde, Porto Riko'da, çoğunluğu Filistinli olmak üzere 5.000'in biraz üzerinde Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor ki, bu sayı genel nüfusun %1'den azına denk düşüyor. Ancak Karayip ve Latin coğrafyasının diğer bölgelerinde olduğu gibi Porto Riko'da da yerli halkın İslamiyet'e olan ilgisi her geçen yıl daha da artıyor.

  • KUŞBAKIŞI PORTO RİKO
  • Resmi Adı: Porto Riko Topluluğu
  • Başkent: San Juan (450.000)
  • Nüfusu: 3,2 milyon (2020)
  • Etnik Dağılım: %76 beyaz, %12,5 siyahi, %11,5 diğer
  • Coğrafi Konum: Karayipler'de yer alan Porto Riko, Karayip Denizi ile Kuzey Atlantik Okyanusu arasında, Dominik Cumhuriyeti'nin doğusunda bulunmaktadır.
  • Dil: İspanyolca, İngilizce

1.

İslam'ın Porto Riko'daki tarihini, bölgenin İspanyol sömürgeciler tarafından işgal edildiği 15. yüzyıl sonlarına kadar götürülebiliriz. O tarihlerden itibaren başta Afrika olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden köle taşımacılığı yoluyla getirilen ve buradaki kolonilerde çalışmaya zorlanan insanlar arasında çok sayıda Müslüman'ın olduğu da tahmin ediliyor. Modern dönemde ise Müslümanlar Porto Riko'ya ilk olarak İsrail'in Filistin'i işgali sonrasında, Filistin ve Ürdün'den göç yoluyla gelmişler. 1950'lerdeki bu göçleri takiben Mısır ve Pakistan gibi farklı ülkelerden Müslümanlar da Porto Riko'ya gelmeye devam ediyorlar.

  • 2.
  • Porto Riko Müslümanları, -kesin sayılar bilinmemekle birlikte- 15. yüzyıldan başlayarak, Afrika'dan bölgeye getirilen insanlar arasında önemli sayıda Müslüman alimin de olduğuna inanıyorlar. İşte bu Müslüman topluluklar sadece hayatta kalmakla kalmadı, geliştiler, ilerlediler ve İslam dini böylece kendisine Batı yarımkürede yer edinebildi. 15. yüzyıldan bugüne gelen sürede, Porto Riko Müslümanları artık sadece Atlantik'e bakmıyorlar. Aynı zamanda kendi içlerine de bakıyorlar ve Porto Riko kültürünün sembolleri, mücadeleleri, bayrakları veya aile gelenekleriyle birlikte Müslüman inançlarını ifade etmenin yepyeni yollarını buluyorlar, bulmaya çalışıyorlar.

3.

Günümüzde, Porto Riko'da, çoğunluğu Filistinli olmak üzere 5.000'in biraz üzerinde Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor ki, bu sayı genel nüfusun %1'den azına denk düşüyor. Ancak Karayip ve Latin coğrafyasının diğer bölgelerinde olduğu gibi Porto Riko'da da yerli halkın İslamiyet'e olan ilgisi her geçen yıl daha da artıyor. Adada ilki 1981 yılında ibadete açılan toplam dokuz cami/mescit bulunuyor. Bu cami ve mescitler adanın çeşitli bölgelerine dağılmış durumda ve ancak bir kısmı halkın ibadethane ihtiyacını karşılayacak durumda. Yapıların bir kısmı ise Müslümanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verebilecek küçük kültür merkezleri görevi görüyor.

  • 4.
  • 20. yüzyılda, Porto Rikolular arasındaki ihtida rüzgârında, İslam'ın, bir kurum ya da din adamının müdahalesi olmadan, Tanrı ile kişisel ve doğrudan bir bağlantıya vurgu yapması da önemli bir etken. Örneğin 1970'li yılların başlarında Müslüman olan bazı Porto Rikolular, adalarının ötesine geçip, New York'ta Alianza Islamica (İslam Birliği) diye bir dernek kurup Latin Amerika kökenli Amerikalılara örgütlü bir şekilde İslam'ı tebliğ etmeye başlamışlardı. Porto Rikolu Müslümanlar, Amerika'daki Siyah Müslümanlar Hareketi'nden açıkça etkilenmişlerdi ve tıpkı Nation of Islam veya American Muslim Mission gibi onlar da tebliğ faaliyetlerini en çok cezaevlerinde yürütüyorlardı. Porto Rikolular ile Amerikalı Müslümanlar arasındaki en temel ise bağ hiç şüphesiz Afrika'ydı. Bir yandan İslam bir yandan da Afrikalılık ile sadece ABD'deki Latin Amerika kökenli Müslümanların sayısı 1990'lı yılların sonuna kadar 40 bini buldu.

5.

Sadece Porto Riko'da değil, Arjantin'in başkenti ve Sao Paulo'dan sonra Güney Amerika'nın ikinci büyük kenti olan Buenos Aires'te de namaz kılan minik çocukları görmek, Dominik Cumhuriyeti'nde de yer yer yeni açılan camilere şahit olmak, Karayipler Denizi'nin kuzeydoğusunda insanların mescitlere ve İslam merkezlerine yönelmelerini görmek, örneğin 8 yaşındaki Müslüman bir Latin Amerikalı çocuğun düzenlenen Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasında kulakların pasını silmesini dinlemek ve birçok şehirde kiliselerin etraflarındaki boş arazilerde namaz kılan ve yeni Müslüman olan insanları görmek, başta Porto Riko olmak üzere, Latin Amerika'nın nereye doğru gittiğini anlamak için yeterli oluyor.