Talebe Mutfağı: Devrimci Gözleme

Gözleme ve devrim hikayesi nasıl olur?
Gözleme ve devrim hikayesi nasıl olur?
  • Malzemeler: Yufka, tava (tost makinesi), ocak (küçük tüp), sıvı yağ.

Hanımlar, beyler bu bir devrimdir. Bu sayfalarda yemek tarifi göreceğiniz kaçınızın aklına gelirdi? (Aslında benim aklıma geldi de...) İtiraf edin gelse bile söylemeye çekinirdiniz. Korkmayın çok kolay olacak, bir de bakacaksınız suşi yapıyorsunuz. Aslında onun asma yaprağından yapılan zeytinyağlı ya da etli sarmanın 7. kuşaktan teyze kızı olduğunu bilmeden.…

Yemek yaptıkça dünyanın ne kadar küçük, yemeklerin ne kadar benzer olduğunu görüp hayrete düşeceksiniz. Yedi farklı ülkeden insana su ve un verin emin olun birbirine çok benzer şeyler yapacaklardır. Sadece onları adlandırdıkları kelimeler, yükledikleri anlam farklı olacaktır o kadar.

Gözleme yapıp sosyal medyaya paylaşın ve...
Gözleme yapıp sosyal medyaya paylaşın ve...

Gelin hep birlikte bu mutfağın kapısını aralayalım. Damağımızdan dimağımıza bir yolculuğa çıkalım. Su ve un demiştik değil mi, hadi gelin biraz da yağ olsun ve gözleme yapalım. İster kahvaltıda, ister akşam yemeğinde. Korkmayın yufka açmayacağız. En yakın yufkacıdan artık kaç tane istiyorsanız yufkayı alın. (sakın market yufkası kulanmayın) Yufkayı alırken, yufkacıyı izleyen herkes aslında -farkına varmasa bile- gözlemeye nasıl şekil verildiğini bilir. Ama kısaca ben de anlatayım. Yufkayı düz bir zemine koyun ve üzerine iki yemek kaşığı su, iki yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Karşılıklı iki ucu üstüste gelecek şekilde katlayın. Sonrasında diğer iki uç için de aynı işlemi yapın ve bir kare elde edin. Tabiki de değişik yollardan kare elde etmek isteyenler kendi yöntemlerini denemekten çekinmesin. (Geometri bilginizi ölçüyorum aslında.)

  • Şimdi ocağın altını açın, bir yemek kaşığı yağ koyun. Yaklaşık 2 dakika sonra gözlemenizi tavaya alın ve çevirerek her iki yüzünü de kızartın. Eğer elinizde peynir, zeytin, soğan, maydanoz gibi malzemeniz varsa bunları küçük küçük doğrayıp karıştırın. Böylelikle ‘boş gözleme’ yerine katlamadan önce bu malzemeden koyabilir ya da pişirdikten sonra kahvaltılıkların yanına katık edebilirsiniz. Hatta belki biraz tereyağı da sürersiniz kim bilir. Anneniz gurbete gelirken bir parça yanınıza vermiştir belki.

Bu bir denemedir ve devamı gelecektir. Bu tarifleri yapıp sosyal medya instagram ve twitter hesaplarında #mutfakdeneyleri ve #cinsdergi etiketiyle paylaşan bir hanım kızımız ve delikanlı oğlumuza “Evliliğe Uygundur” sertifikası tarafımdan verilecektir.