Tırmanış

Tırmanış
Tırmanış

İkinci Dünya Savaşı'nı işleyen ve psikolojik gerilim ögeleriyle karakterlerin iç dünyalarına odaklanan film, 1977'de Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı. Tırmanış, bir kaza sonucu yaşamını yitiren yönetmenin bulunan yalnızca dört uzun metraj filminden biri oluşuyla da dikkat çekiyor.

Tırmanış - Larisa Şepitko

Senaryosu Vasil Bikov'un Darağacı adlı kısa romanından uyaralanan Tırmanış (asıl adıyla Voskhozhdeniye), yönetmenliğini Andrey Tarkovski'nin çağdaşlarından olan Sovyet kadın yönetmen Larisa Şepitko'nun yaptığı bir savaş/dram filmi. İkinci Dünya Savaşı'nı işleyen ve psikolojik gerilim ögeleriyle karakterlerin iç dünyalarına odaklanan film, 1977'de Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı. Tırmanış, bir kaza sonucu yaşamını yitiren yönetmenin bulunan yalnızca dört uzun metraj filminden biri oluşuyla da dikkat çekiyor.

  • Sult - Henning Carlsen
  • Beyazperdeye aktarılan son derece başarılı bir diğer roman uyarlaması ise Knut Hamsun'un Nobel Ödüllü Açlık eserini işleyen Sult. Danimarkalı yönetmen Henning Carlsen tarafından yönetilen 1966 yapımı siyah beyaz film, açlığın psikolojik ve fizyolojik belirtilerini çarpıcı bir sinema dili ile gözler önüne seriyor. Etkileyici senaryosunun yanı sıra başroldeki Per Oscarsson'un oyunculuğu filmi unutulmaz bir hâle getiriyor.

Balon - Michael Herbig

2018 yılında vizyona giren Balon filmi, hayata geçirilmeye çalışılan çılgın bir planı konu alıyor. Soğuk Savaş yıllarında kendi diktikleri sıcak hava balonuyla "Utanç Duvarı" olarak bilinen Berlin Duvarı'nın diğer tarafına kaçmaya çalışan iki ailenin başına gelenleri, azimlerini ve çıkmazlarını heyecanla izlerken dönemin ortamı ve koşulları hakkında epey bir bilgi sahibi olabiliyoruz. Umudun hiçbir zaman, hiçbir koşulda yitirilmediğini, belki de yitirilemediğini vurguluyor Balon.