Üç güzeller: Remarque, Orwell, Tunku Hasan

Remarque, Orwell, Tunku Hasan ​
Remarque, Orwell, Tunku Hasan ​

İslam’da din ve siyaset, inanç ve güç ayrımı kaldırılmıştır. Eğer bir kimse namaz için imam olmaya uygun değilse, ülkesini ve devletini yönetmeye de uygun değildir.

Tunku Hasan Di Tiro

Saat: 05.15. Herkes, giyinmiş, abdest almış ve namaz kılmak için saf tutmuş olarak hazırdır. Lider, her zaman namazda imam olabilecek bir kimse olmalıdır.

İslam’da din ve siyaset, inanç ve güç ayrımı kaldırılmıştır. Eğer bir kimse namaz için imam olmaya uygun değilse, ülkesini ve devletini yönetmeye de uygun değildir. Açeliler, eğer bir kimsenin yönetime uygun olmadığını düşünürlerse, ona imam olarak uymayacaklardır.

Cemaatle namaz, kararlı bir eylem için dini, siyasal ve duygusal düşünceyi yücelten bir etkiye sahip.

Bu; otoritede güvenilebilecek bir kimse hakkında halkın kontrolünün özüdür. Aynı gün, saat: 17.00 Ziyaretçilerle beraber ikindi namazı. Halk benimle namaz kılarken, benim imam olmam çok hoşlarına gidiyor. Bunun, onlar üzerindeki etkisi büyük. Katılanların duygusal bağlılığı olmaksızın bir siyasal eylem olmaz. Bu, onları duygusal olarak birbirlerine ve davamıza bağlıyor. Cemaatle namaz, kararlı bir eylem için dini, siyasal ve duygusal düşünceyi yücelten bir etkiye sahip.

Ömrünü Endonezya ve Açe'deki bağımsızlık mücadelesine adamış bir isim; Tunku Hasan Di Tiro...Tunku Hasan Di Tiro (1925 – 2010)
Ömrünü Endonezya ve Açe'deki bağımsızlık mücadelesine adamış bir isim; Tunku Hasan Di Tiro...Tunku Hasan Di Tiro (1925 – 2010)

Bitmemiş Savaş Günlükleri / Tunku Hasan Di Tiro

George Orwell

Artık Hayvan Çiftliği’nde yılgı ve korku kol gezmektedir. Kitabın başlarında “Bütün hayvanlar eşittir” diyen Koca Reis’in bu sözü garip bir değişikliğe uğramıştır: “Bütün hayvanlar eşittir; ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.” Bir baskı biçiminin yerini, başka bir baskı biçimi almıştır.

George Orwell (1903-1950)
George Orwell (1903-1950)

Hayvanların eski efendileri insanlar ile yeni efendileri domuzlar, Çiftlik Evi’nde, bir şölen sofrasının başında toplanmışlardır. Çiftliğin ezilen hayvanları, korka korka Çiftlik Evi’ne yaklaşır, yüzlerini cama dayayarak içeride olup biteni izlemeye koyulurlar: Tombul yanakları attığı kahkahalardan mosmor kesilen Bay Pilkington, kadehini zafere kaldırır ve “espri’yi patlatır: “Siz aşağı kesimlerden hayvanlarınızla uğraşmak zorundasınız; biz de bizim aşağı sınıflarımızla uğraşmak zorundayız!”

  • Dışarıdaki hayvanlar, tam o sırada, içeridekilerin yüzlerinde bir tuhaflık sezerler. İnsanlar ile domuzları birbirlerinden ayırt edememektedirler. İnsanlar domuzlara, domuzlar insanlara dönüşmüştür...

Hayvan Çiftliği / George Orwell

Erich M. Remarque

On hafta askerlik eğitimi gördük, bu süre içinde on yıllık okul hayatındakinden daha kesin bir biçime sokulduk. Parlatılmış bir düğmenin dört ciltlik bir Schopenhauer’dan daha önemli olduğunu öğrendik. Önce şaşkınlık, sonra öfke, nihayet umursamazlık içinde burada zekanın değil, ayakkabı fırçasının, düşüncenin değil sistemin, hürriyetin değil talimin sözü geçtiğini anladık.

Erich Maria Remarque (1898-1970)
Erich Maria Remarque (1898-1970)

Biz güle oynaya, canla başla asker olmuştuk; ama onlar hevesimizi kırmak için ellerinden geleni yaptılar.

Aradan üç hafta geçince kolu şeritli bir postacının; üzerimizde önceleri annelerimizin, babalarımızın, öğretmenlerimizin, Eflatun’dan Goethe’ye kadar bütün bir kültür çevresinin etkisinden daha üstün bir otorite olduğunu artık anlamıştık.

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok / Erich M. Remarque