Üç "izlesene" önerisi!

Deli ve Dâhi, Oxford İngilizce Sözlüğü’nün yazılışının gerçek hikâyesini konu alıyor.
Deli ve Dâhi, Oxford İngilizce Sözlüğü’nün yazılışının gerçek hikâyesini konu alıyor.

“Çok tehlikeli” hastaların tutulduğu bir akıl hastanesinde yatmakta olan Dr. W.C. Minor, profesöre on bin kelimelik bir dosya göndermiştir. Minor’un gönderdiği bu dosya, ikilinin yollarının kesişmesine neden olur ve olağanüstü bir hikâye başlar.

Deli ve Dâhi

Deli ve Dâhi, Oxford İngilizce Sözlüğü’nün yazılışının gerçek hikâyesini konu alıyor. Yönetmen koltuğunda Farhad Safinia’nın yer aldığı yapımda başrolde Mel Gibson’ı görüyoruz.

Profesör James Murray, gerçekleştirmek istediği sözlük projesi için gece gündüz demeden çalışmaktadır. İlk etapta sözlüğün on bin kelimelik ilk baskısını yayımlamaya çalışan profesörün eline, çalışmalarını sürdürdüğü sırada, akıl hastanesinden gönderilen büyük bir dosya geçer. “Çok tehlikeli” hastaların tutulduğu bir akıl hastanesinde yatmakta olan Dr. W.C. Minor, profesöre on bin kelimelik bir dosya göndermiştir. Minor’un gönderdiği bu dosya, ikilinin yollarının kesişmesine neden olur ve olağanüstü bir hikâye başlar.


Se rokh - Üç hayat

İran’ın yasaklı yönetmeni Cafer Penahi’nin dram türünde 2018 yapımı bir filmi.
İran’ın yasaklı yönetmeni Cafer Penahi’nin dram türünde 2018 yapımı bir filmi.

Üç Hayat, farklı şartlarda yaşayan üç insanın yollarının kesişmesi sonucu gelişen olayları anlatan; İran’ın yasaklı yönetmeni Cafer Penahi’nin dram türünde 2018 yapımı bir filmi. İran’ın kırsalında yaşayan genç Marziyeh’nin en büyük hayali oyuncu olmaktır. Hayallerini gerçekleştirebilmek için konservatuara gitmek isteyen genç kız, ne yaparsa yapsın ailesinin yasaklarını aşamaz. Marziyeh, ailesini ikna edemeyince çareyi internete bir video yükleyip ülkenin ünlü oyuncusu Behnaz’dan yardım istemekte görür. Tam bir film çekimi sürecinde olan ünlü oyuncu genç kızın yayınladığı videoyu izler ve hayli etkilenir.

  • Behnaz, hayallerini gerçekleştirmek isteyen kıza yardım etmek için filmini yarıda bırakıp yanına yönetmen Cafer Penahi’yi de alarak Marziyeh’yi bulmak için yollara düşer.

Ran

Ran, büyük yönetmen Akira Kurosawa’nın Shakespeare’in ünlü oyunu Kral Lear’ın serbest bir uyarlamasını yaptığı epik bir drama filmi. Bafta, Altın Küre, Mavi Kurdela ve Japon Akademi gibi birçok organizasyona katılan film, bölgesinin en güçlü “daimyo”su olan Hidetora’nın yaşlandığı için tahttan çekilmesini ve saltanatını üç oğlu arasında pay etmesini konu alıyor.

Hidetora, 1500’lü yılların başında Japonya’da hüküm süren güçlü daimyo Mõri Motonari’den esinlenerek oluşturulmuş bir karakter. Film boyunca izleyici de sarmalına dahil eden, kimsenin suçsuzum diyemeyeceği ve neredeyse hiçbir şeyin siyah ve beyaz olarak ayrılamayacağı girift bir hikâye ortaya çıkıyor.