‘İslâm’ın Alemdârı’ Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya zafer sancağı

Türkiye’nin yardım elini uzattığı Arakan Müslümanlarının da içinde yer aldığı Hint Müslümanlarının 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda Osmanlı’ya gönderdiği yardımların sembolü olan Kardeşlik Sancağı , Harbiye Askeri Müzesi’nde sergileniyor.

Arakan Müslümanlarıyla münasebetimiz son birkaç ayla sınırlı değil aslında. Onlarla aramızda 1920 yılına dayanan bir kardeşlik bağı var. Bu bağın güzel bir nişanesi ise Harbiye Askeri Müzesi'nde.

Hint Özgürlük Hareketi liderlerinden Ebulfazl Mehmed Abdülmennan tarafından Milli Mücadele için Hint Müslümanlarınca toplanan yardım paraları ile birlikte 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşa adına gönderilen sancakta Fetih suresinden ayetlerle ay-yıldız bulunuyor.

Yakın geçmişte bir bütün halinde Hindistan Müslümanları olarak anılan, ancak günümüzde Pakistan ve Bangladeş devletlerini de içine alan Müslüman topluluklar, tarihte her zaman Türk milletinin yanında yer aldılar. 1. Dünya Savaşı sırasında İngiltere, Mekke Şerifi Hüseyin'i Osmanlı hilafetine karşı isyan ettirerek, İslâm dünyasının onun arkasında toplanacağı ve Osmanlı Devleti'nin İslam dünyasının desteğini kaybedeceği düşünüldü. Ancak beklenen gelişmeler bu doğrultuda olmadı. Özellikle Hint Müslümanları Şerif Hüseyin'i ihanetle suçladılar ve büyük tepki göstererek Osmanlı Devleti ve Halifenin yanında yer aldılar.

Hint Müslümanları Osmanlı-Rus savaşlarında, Balkan Savaşlarında ve Kurtuluş Savaşı'nda Osmanlı'ya karşı girişilen saldırıları mitingler, konferanslar ve bildirilerle protesto ettiler. Uzun süren savaşlar nedeniyle ekonomik ve askerî problemlerin yaşandığı Türkiye toprakları için yardım kampanyaları başlatılmasını sağlayan kardeşlik bilinci Anadolu'da yürütülen Milli Mücadele'nin de en büyük destekçisi oldular.

Aradan yıllar geçmesine rağmen bozulmayan o kardeşliğin simgesi olan Kardeşlik Sancağı Harbiye'deki Askeri Müze'de ziyaretçilerini bekliyor.
O zafer sancağı
“Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik” (Fetih 1). “Attığın zaman sen atmadın, Allah attırdı” (Enfal, 17). Alemdâr-ı İslâm Gazi Mustafa Kemal Paşa Âlem-i tarihe sığmayan fütuhatınız mübarek olsun (sağda). Âlem-i muharebede görülmeyen zaferleriniz mübarek olsun (solda). Her zamanda rahat-ı insaniyeyi te'min ve hukuk-ı beşeriyeyi muhafaza ile kendi teb'alarını dünyada hakim ve muzaffer kılacak ve ahirette onlara şeref bahşedecek doğru bir meslek ve mükemmel bir kânun yalnız din-i İslam ve ancak kânun-i Kur'ân olduğunu ispat ettiren Gazi Paşa çok yaşa. Hind Hizbullah, Hüddam-ı Ka'be, Ulema-yı Hind, Hilafet, Müslim Lig, (okunamadı) cemiyetleri namına sabık Hind ahrarlarından Ebullfazl Muhammed Abdulmennan.
O zafer sancağı “Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik” (Fetih 1). “Attığın zaman sen atmadın, Allah attırdı” (Enfal, 17). Alemdâr-ı İslâm Gazi Mustafa Kemal Paşa Âlem-i tarihe sığmayan fütuhatınız mübarek olsun (sağda). Âlem-i muharebede görülmeyen zaferleriniz mübarek olsun (solda). Her zamanda rahat-ı insaniyeyi te'min ve hukuk-ı beşeriyeyi muhafaza ile kendi teb'alarını dünyada hakim ve muzaffer kılacak ve ahirette onlara şeref bahşedecek doğru bir meslek ve mükemmel bir kânun yalnız din-i İslam ve ancak kânun-i Kur'ân olduğunu ispat ettiren Gazi Paşa çok yaşa. Hind Hizbullah, Hüddam-ı Ka'be, Ulema-yı Hind, Hilafet, Müslim Lig, (okunamadı) cemiyetleri namına sabık Hind ahrarlarından Ebullfazl Muhammed Abdulmennan.