Kutu'l Amare zaferi

Kutu'l Amare Osmanlı'nın son zaferi
Kutu'l Amare Osmanlı'nın son zaferi

Derin Tarih söyleşilerinin ilki­ni geçen yıl 18 Nisan’da “100. yı­lında Kûtu’l-Amâre: Osmanlı’nın Son Zaferi” başlığı adı altında Sa­bahattin Zaim Üniversitesi’nde ger­çekleştirdi.

Prof. Dr. Bülent Arı’nın mode­ratörlüğünde düzenlenen panelin konuşmacıları Genel Yayın Yönet­menimiz Mustafa Armağan, ko­leksiyoner Necmettin Özçelik ve Enver Paşa’nın torunu Burak Sadı­koğlu idi.

Arı’nın Çanakkale zaferinin göl­gesinde kalan Kûtu’l-Amâre’nin öneminden bahsettiği konuşma­sının ardından Mustafa Armağan söz aldı. Derin Tarih’in şimdiye ka­dar hiçbir yerde bahsedilmemiş ko­nuları gündeme getirmek için se­ferber olduğuna dikkat çektikten sonra Kûtu’l-Amâre’nin bilinmeme­sinin sebebini okullardaki yanlış müfredata ve ders kitaplarına bağ­layarak Osmanlı’nın bu önemli za­ferinin unutturulmaya çalışıldığını vurguladı. Selman-ı Pak’ta Nured­din Paşa, Kûtu’l-Amâre’de de Halil Paşa’nın başarıları, ayıplarını ört­mek isteyen İngilizler tarafından gizlenmişti. Ayrıca yanlış Misak-ı Milli anlayışının Kût’un unutturul­masına hizmet ettiğini vurguladı.

Necmettin Özçelik, koleksiyo­nuna ait parçalardan oluşan slayt gösterisiyle seyircilere bir Kû­tu’l-Amâre şöleni sundu. Fotoğraf­lar, haritalar ve kartpostallar hak­kında verdiği bilgiler sayesinde unut(tur)ulan zafer Kûtu’l-Amâre, sislerden sıyrılarak ete kemiğe bü­ründü zihnimizde.

Halil, Enver ve Nuri Paşaların ka­nını taşımaktan gurur duyduğunu belirten son konuşmacı Burak Sadı­koğlu ise Osmanlı ordusunun ima­nıyla neler yaptığını Kûtu’l-Amâre ve Çanakkale’de gösterdiğinin altı­nı çizdi.

Söyleşi öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından ilgiyle izlendi.