Burun spreyi orucu bozar mı?

Burun spreyi orucu bozar mı?
Burun spreyi orucu bozar mı?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte oruç tutacak olan vatandaşlar sık sık orucu bozan durumlar hakkında araştırma yapıyor. Rahatsızlıkları sebebiyle burun spreyi ve burun damlası kullanmak zorunda olan vatandaşlar "Burun spreyi orucu bozar mı? Oruçluyken burun spreyi sıkılır mı? sorularını merak ediyor. İşte Diyanet'in burun spreyi hakkındaki açıklaması...

2022 Ramazan ayı için geri sayım başladı. Mümin vatandaşlar oruç vazifesini yerine getirecekler. Fakat burun spreyi kullananların kafalarında soru işareti bulunuyor. Peki burun spreyi orucu bozar mı?

Burun spreyi ve burun damlası orucu bozar mı?

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 'tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, Ramazan ayından (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).