Doğum parası nasıl alınır?

Doğum parası nasıl alınır?
Doğum parası nasıl alınır?

Doğum yapan annelere devlet tarafından verilen doğum parası için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Gerekli evrakları tamamladığınız takdirde doğum parası için başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Peki doğum parası ne kadar ve nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

Doğum parasını almak için ilk olarak doğan çocuğun bulunduğu nüfus müdürlüğüne kaydı yaptırılmalıdır. Doğum parası yardımı başvurusu için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • · Doğan çocuğun nüfus müdürlüklerine kaydı yapıldıktan sonra çocuğun doğum belgesi T.C kimlik belgesi ve annenin T.C kimlik kartı ve annenin ikamet ettiği yer Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne götürülmelidir.
  • · Müdürlüğe gerekli olan T.C kimlik bilgisi ve başvuru beyanını ilettikten sonra kurum çalışanlarına doğum parası için başvuru yapmak istediğinizi bildirerek belge teslimi yapılmalıdır.
  • · Başvuru formunun yanı sıra iletişim ve kimlik bilgilerinin olduğu belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra imzalanmalıdır.

2021 doğum parası yardımı ne kadar?

2021 doğum parası yardımı tutarı 300-600 TL olarak belirlenmiştir. Sosyal politikalar bünyesinde annelere de süt parası için 202 TL ek ödeme yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde 2019 yılında başlatılan çoklu doğum yardımları ile ikiz ve üçüz çocukları dünyaya gelen anneye 2 boyunca olmak üzere 150 TL çoklu para desteği sağlanmaktadır.

Doğum parası yardımı başvurusu için hangi evraklar gerekir?

Doğum parası yardımı için başvuru sırasında istenen belgeler şunlardır:

  • · Yeni doğan bebeğin T.C kimlik kartı
  • · Başvur merkezinden temin edinilen başvuru formu/Formun üzerinde yazan istenen bütün bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  • · Anne ya da babanın T.C kimlik kartı bilgileri

Doğum yardımı için nereye başvurulur?

Doğum yardımı için başvur yapılan birim Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığıdır. Bakanlık tarafından belirlenen başvuru dilekçeleri titizlikle incelenerek doğum yapan annelere verilir. Dilekçe ve form örnekleri Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ya da Kaymakamlıklara iletilir. Dilekçenin tam eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.

Doğum yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden nasıl yapılır?

Doğum yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden yapılması için ilk olarak e –Devlet sistemine şifre ve T.C kimlik numarası bilgisiyle giriş yapılmalıdır.

e-Devlet sistemine giriş yapmak için şifre almadıysanız 2TL karşılığında PTT ‘den şifre temini edebilirsiniz. Doğum parası yardımı için e Devlet başvurularını şu şekilde yapabilirsiniz:

  • · Arama çubuğuna Doğum parası yazarak e –Devlet sistemi üzerinden arama başlatın.
  • · Ekranda karşınıza gelen sayfada Doğum Parası Sorgulama seçeneğini işaretleyerek sorgulama işlemi gerçekleştirilir.

Doğum parası sorgulama işlemini e- Devlet üzerinden gerçekleştirildiği gibi Alo 183 ve Alo 144 çağrı merkezi üzerinden doğum parası yardımı başvuru işlemlerinizi sorgulayabilirsiniz.

Çalışmayan anneye doğum yardımı ne kadar yapılır?

Çalışmayan anneye ödenen doğum yardımı tutarı ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400TL ve üçüncü ve daha çok çocuk için 600TL‘dir. 2021 yılında doğum yapan annelere toplamda 9.287 TL ödenir.

Şartlı doğum yardımına hak kazanan annelere yapılan yardımlar 100TL’ye kadar yükseltilerek yardım desteği sürdürülmektedir. Yapılan doğum paraları aylık değil sadece bir defa verilirken, süt yardımı için ödenen tutar 2021 yılı için 202 TL olarak belirlenmiştir.

Doğum yardımı sorgulama nasıl yapılır?

Doğum yardımı sorgulama işlemi e –devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilir. Şifre ve T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yaparak doğum yardımı hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Ülkedeki genç nüfusu artırmaya yönelik olarak ödenen doğum yardımı paraları 2015 ‘ten bu yana devam eden sosyal destek politikası uygulamalarındandır.

Doğum parası yardımı verilirken ayrıca, doğum yapan annelere ayrıca rapor parası da ödenerek aileler desteklenmektedir. Rapor paraları annenin maaşına göre değişiklik gösterirken, hesaplamalar 112 gün üzerinden işleme alınmaktadır. Annenin maaşı doğrultusunda rapor parası, emzirme ödeneği, yarım gün çalışma ödeneği ve toplam ödenek tutarı annenin maaş miktarına göre değişmektedir.