5 maddede Ortadoğu’nun en karanlık adamı: Muhammed Dahlan

İsrail’den Mısır’a, Birleşik Arap Emirliklerinden Filistin’e ve Libya’ya kadar birçok karanlık olayda adı geçen Muhammed Dahlan hakkında bir şeyler okumuşsunuzdur. Özellikle Arap ülkeleri olmak üzere Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkeyi istikrarsızlaştırmak için çabaladığı iddia edilen “Ortadoğu’nun kiralık katili” olarak anılan Muhammed Dahlan hakkında bazı bilgileri sizler için derledik.

Muhammed Dahlan, hakkında birçok suçlama bulunan ve tam olarak ne iş yaptığı belli olmayan karanlık bir isim olarak karşımıza çıkıyor. FETÖ’nün hain darbe kalkışmasından, Katar ablukasına; Mısır’daki darbeden Arafat’ın şüpheli ölümüne kadar birçok olayla adı anılan “Ortadoğu’nun katili” Dahlan’ın adının karıştığı bazı olayları inceleyelim.

Arafat’ın şüpheli ölümünden Dahlan sorumlu tutuluyor
Filistinli olan Muhammed Dahlan eski Filistin lideri Arafat’ın çok yakınında yer alan yöneticilerinden birisiydi. El Fetih’te üst düzey yönetici olan Dahlan ile Mahmud Abbas arasında Arafat öldükten sonra liderlik yarışı başladı. Bu yarışı kazanan Abbas olurken, Dahlan ise Gazze’de görev almaya başladı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteğiyle El Glad isimli bir televizyon kanalına da sahip olan Dahlan, Filistin’de partisinin kendisini yolsuzlukla yargılamak istemesi üzerine Körfez ülkelerine kaçtı. Mahmud Abbas 2014 yılında Filistin’in efsanevi lideri olan ve şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Arafat’ın Muhammed Dahlan tarafından öldürüldüğünü söylemişti.
Arafat’ın şüpheli ölümünden Dahlan sorumlu tutuluyor Filistinli olan Muhammed Dahlan eski Filistin lideri Arafat’ın çok yakınında yer alan yöneticilerinden birisiydi. El Fetih’te üst düzey yönetici olan Dahlan ile Mahmud Abbas arasında Arafat öldükten sonra liderlik yarışı başladı. Bu yarışı kazanan Abbas olurken, Dahlan ise Gazze’de görev almaya başladı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteğiyle El Glad isimli bir televizyon kanalına da sahip olan Dahlan, Filistin’de partisinin kendisini yolsuzlukla yargılamak istemesi üzerine Körfez ülkelerine kaçtı. Mahmud Abbas 2014 yılında Filistin’in efsanevi lideri olan ve şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Arafat’ın Muhammed Dahlan tarafından öldürüldüğünü söylemişti.
Mursi’nin devrilmesinde aktif rol oynadığı düşünülüyor
BAE’nin desteğiyle hareket eden, aynı zamanda BAE veliaht prensinin de resmi danışmanlığını yapan Muhammed Dahlan’ın 2013 yılında Mısır’da Mursi’nin devrildiği darbenin de baş mimarlarından ve yöneticilerinden olduğu iddia ediliyor. Al Jaazera’da çıkan bir habere göre geçen günlerde Sisi’nin odasında gizlice kayıt altına alınan konuşmalar Dahlanla ilişkisini açıklar nitelikte. Sisi’nin odasında gizlice kaydedildiği iddia edilen konuşmada Muhammed Dahlan, Mısır yönetiminin Libya’ya gizlice silah sokmasına da yardımcı oluyor.
Mursi’nin devrilmesinde aktif rol oynadığı düşünülüyor BAE’nin desteğiyle hareket eden, aynı zamanda BAE veliaht prensinin de resmi danışmanlığını yapan Muhammed Dahlan’ın 2013 yılında Mısır’da Mursi’nin devrildiği darbenin de baş mimarlarından ve yöneticilerinden olduğu iddia ediliyor. Al Jaazera’da çıkan bir habere göre geçen günlerde Sisi’nin odasında gizlice kayıt altına alınan konuşmalar Dahlanla ilişkisini açıklar nitelikte. Sisi’nin odasında gizlice kaydedildiği iddia edilen konuşmada Muhammed Dahlan, Mısır yönetiminin Libya’ya gizlice silah sokmasına da yardımcı oluyor.
FETÖ’cü vatan hainlerinin darbe kalkışmasının arkasında da ismi geçiyor
Middle East Eye’de yer alan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri, 15 Temmuz darbe girişiminden önce Dahlan aracılığıyla FETÖ ile işbirliği yaptı. Dahlan’ın darbe girişimi öncesi Pensilvanya’da yaşayan FETÖ elebaşı Gülen ile temas kurduğu öğrenildi. Haberde Dahlan’ın darbe girişiminin başlamasından haftalar önce darbecilere finansal destek için para yatırdığı ve ABD’de yaşayan bir iş adamının aracılığıyla Gülen ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.
FETÖ’cü vatan hainlerinin darbe kalkışmasının arkasında da ismi geçiyor Middle East Eye’de yer alan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri, 15 Temmuz darbe girişiminden önce Dahlan aracılığıyla FETÖ ile işbirliği yaptı. Dahlan’ın darbe girişimi öncesi Pensilvanya’da yaşayan FETÖ elebaşı Gülen ile temas kurduğu öğrenildi. Haberde Dahlan’ın darbe girişiminin başlamasından haftalar önce darbecilere finansal destek için para yatırdığı ve ABD’de yaşayan bir iş adamının aracılığıyla Gülen ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.
Dahlan’ın televizyonu 15 Temmuz gecesi provokasyona imza attı
15 Temmuz darbe girişimin yaşandığı gece Dubai merkezli Al Arabiya ve Sky News Arabic, darbe girişiminin başarılı olduğu yönünde haberler servis etmişti. Aynı kanallar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeden kaçtığını iddia eden haberlere yer vermişlerdi. Birleşik Arap Emirlikleri ise darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılmasından 16 saat sonra darbeyi kınayan bir açıklama yapmıştı. Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen, Dahlan’ın televizyonuna röportaj vermişti.
Dahlan’ın televizyonu 15 Temmuz gecesi provokasyona imza attı 15 Temmuz darbe girişimin yaşandığı gece Dubai merkezli Al Arabiya ve Sky News Arabic, darbe girişiminin başarılı olduğu yönünde haberler servis etmişti. Aynı kanallar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeden kaçtığını iddia eden haberlere yer vermişlerdi. Birleşik Arap Emirlikleri ise darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılmasından 16 saat sonra darbeyi kınayan bir açıklama yapmıştı. Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen, Dahlan’ın televizyonuna röportaj vermişti.
İsrail ve BAE Filistin’in başına getirilmesini istiyor
Maddi desteğini aldığı BAE ve yakın ilişkileri olduğu iddia edilen İsrail, Muhammed Dahlan’ın Mahmud Abbas’tan sonra Filistin Devlet Başkanı olması için çalışmalarını sürdürüyor.
İsrail ve BAE Filistin’in başına getirilmesini istiyor Maddi desteğini aldığı BAE ve yakın ilişkileri olduğu iddia edilen İsrail, Muhammed Dahlan’ın Mahmud Abbas’tan sonra Filistin Devlet Başkanı olması için çalışmalarını sürdürüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >