ABD'de elektronik sigara can almaya devam ediyor: Ölü sayısı 8'e yükseldi

Arşiv
Arşiv

ABD'nin Missouri eyaletinde 40'lı yaşlarında bir erkeğin, elektronik sigara kullanmaya bağlı bir akciğer hastalığı sebebiyle hayatını kaybetmesiyle birlikte e-sigaraya bağlı sebeplerle ölenlerin sayısı 8'e yükselmiş oldu.

ABD'de 'elektronik sigara sebebiyle' hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi.

Son olarak, Missouri eyaletinde 40'lı yaşlarında bir erkek, doktorlarının elektronik sigara kullanmaya bağlı olduğunu açıkladığı bir akciğer hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdi.

24 Ağustos'ta ABD'nin Illinois eyaletinde bir kişinin solunum hastalığı sebebiyle hayatını kaybetmesi sonrasında, salgın hastalıklar kurumundan Doktor Jennifer Layden, "Hasta elektronik sigara içimi sonrası tanımlanamayan bir hastalık nedeniyle tedavi altına alınmıştı" demişti.

Bu hastanın ölümü, elektronik sigara sebebiyle olduğu açıklanan ilk ölümdü. Ülkedeki sağlık yetkilileri, elektronik sigara kullanımına bağlanan gizemli bir akciğer hastalığını inceleme altına almıştı.

530 akciğer hastalığı vakası mevcut

ABD'li sağlık yetkilileri dün yaptığı açıklamada, 530 muhtemel vaka olduğunu ve ciddi akciğer kaynaklı hastalıklardan e-sigaraya bağlı yedi ölümün gerçekleştiğini ve salgının geliştiğine dair herhangi bir işaret bulunmadığını söylemişti. Yetkililer vakaların dörtte üçünün erkek, üçte ikisinin 18-34 yaş arasında olduğunu belirtiyor.

150'den fazla ürün araştırılıyor

ABD Gıda ve İlaç İdaresinin 150'den fazla ürün ve maddeyi araştırdığı ve e-sigara ürünlerinin tedarik zincirini ve salgının nedenini belirlemek için ceza soruşturma kolunu harekete geçirdiği ifade ediliyor.

FDA'nın Tütün Ürünleri Merkezi'nin direktörü Mitch Zeller, esrarın yüksek indükleyici bileşeni veya E Vitamini asetat olan tetrahidrokannabinol (THC) dahil olmak üzere tek bir madde veya bileşiğin şimdiye kadar tüm vakalarla bağlantılı olmadığını söylerken CDC yetkilileri, vakaların çoğunun, esrardaki etken THC maddesini sıvı olarak elektronik sigarada içtiklerini de duyurdu.

Trump, e-sigaraları yasaklayabilir

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ülkede e-sigara kullanımıyla ilgili bir sorun olduğunu söylemişti.

Trump ,"Birçok kişi bu sigaraları tüttürmenin harika olduğunu düşünüyor. Ama bu doğru değil. Bu yeni sorunun boyutunu bulmalıyız ve bunu kısa sürede yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Oval Ofis’te Trump’la bir araya gelen ABD Sağlık Bakanı Alex Azar da aromalı tüm sigaraları piyasadan kaldırmayı planladıklarını açıklamış, bakanlığa bağlı Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in normal tütün dışında aromaların yasaklanmasının önünü açacak bir kılavuz belge üzerinde çalıştığını belirtmişti.

E- sigaralara, sigarayla mücadele edenlerin bakış açısı nasıl?

E-sigaralar ABD'ye ilk kez 2006 yılında geldi. Birçok sigarayı bıraktırma uzmanı e-sigaraya karşı olumlu bir tutum aldı. Zira nikotinin e-sigaralar yoluyla dağıtımını geleneksel sigaralara faydalı bir alternatif olarak gördüler.

Bunun nedenini de, e-sigaraların, sigara dumanından solunan diğer zararlı yanma ürünlerinin hepsine sahip olmaması olarak açıklandı.

 Bazı halk sağlığı görevlileri e-sigaraları insanların geleneksel sigarayı bırakmasında önemli bir rol oynayacağını düşündü.
Bazı halk sağlığı görevlileri e-sigaraları insanların geleneksel sigarayı bırakmasında önemli bir rol oynayacağını düşündü.

Geleneksel sigara içmenin sağlığınıza zarar verdiğine dair bir şüphe olmadığından e-sigaralar ABD'de “daha güvenli” bir alternatif olarak pazarlandı.

İngiltere'deki FDA'nın eşdeğeri olan Public Health England, 2015 yılında “vaping% 100 güvenli olmasa da, sigaraya bağlı hastalığa neden olan kimyasalların çoğunun bulunmadığını ve mevcut kimyasalların sınırlı tehlike arz ettiğini” belirtti.

ABD'de yetkililer e-sigaraların güvenli olmadığı konusunda uyarılarda bulunuyor.
ABD'de yetkililer e-sigaraların güvenli olmadığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Bu açıklama, popüler e-sigaralarda bulunan soluma yapan tatlandırıcı kimyasalların sağlık etkilerinin tam olarak bilinmediğini veya bu cihazlardaki sıvıların ısıtılmasının, bilinen toksik maddelere "sınırlı tehlike oluşturan" e-sigara kimyasallarının termal olarak ayrışmasına neden olduğunu düşünmedi.

Öte yandan e-sigaraların, sürekli değişen cihazlar ve kimyasallarla hızlı gelişen, tüketici ürünleri olduğu ve bilinmeyen sağlık sonuçlarının karışımlarını ve ortaya çıkardıklarını düşünmedi.

E-sigaradan kaynaklanan belirtiler neler?

2016'da yapılan bir araştırmaya göre , ABD'de yaklaşık 10 milyon e-sigara kullanan var. Ülkede 35 yaşın altındakiler ve 18-24 yaşları arasındaki en düzenli kullanıcılar.

İnsanların yaşadıklarını bildirdiği belirtiler arasında şiddetli zatürree , nefes darlığı, öksürük, ateş, halsizlik ve solunum yetmezliği var.

 33 eyalette ve ABD Virgin Adaları'nda CDC'ye bildirilen e-sigaraların kullanımıyla ilişkili bugün itibariyle 450'den fazla olası akciğer hastalığı vakası oldu.
33 eyalette ve ABD Virgin Adaları'nda CDC'ye bildirilen e-sigaraların kullanımıyla ilişkili bugün itibariyle 450'den fazla olası akciğer hastalığı vakası oldu.

Etkilenenler buharlaştırıcılardan daha küçük e-sigaralara kadar birçok farklı cihaz ve çeşitli farklı markalarda sıvı ve kartuş kullandılar.

FDA, nikotin, kanabinoidler, katkı maddeleri ve pestisitler dahil olmak üzere farklı kimyasalları test etmek için 120'den fazla örnek topladı.

E-sigara ürünlerini yasaklamak için New York'ta harekete geçildi

Salı günü, eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in kurduğu Bloomberg Philanthropies, ABD’de gençler arasında e-sigara kullanımını engellemek için 160 milyon dolarlık bir girişimin başlatıldığını duyurdu.

Örgütün açıklamasına göre, üç yıllık programın hedefleri arasında tüm aromalı e-sigaraların yasaklanması ve Juul ve diğer e-sigara şirketlerinin ürünlerinin çocuklara pazarlanmasının engellenmesi yer alıyor. Ülkenin çocukları ve sağlığıyla ilgili ebeveyn ve toplum grupları dahil olmak üzere diğer önde gelen kuruluşlarla ortak olacak olan Tütün-Olmayan Çocuklar Kampanyası tarafından yönetilecek.

Lansman aynı gün gerçekleşecek ve aynı zamanda Tütünsüz Çocuklar Kampanyası'ndan Bloomberg ve Matt Myers, The New York Times'ta bir fikir yazısı yazdı.

Gençler ve genç erişkinlerde ani başlayan zor nefes alma, ateş ve bulantı - pnömoni semptomların - ani başlangıçlı vakalarının ilk kez bu yaz, Utah ve California’da yayınlandığı bir dizi rapor yayınlandı. New England Tıp Dergisi raporlarda benzer akciğer hasarı olan yaklaşık 80 hastanın vaping sonrası akciğerlerinde ani hasara neden olduğunu açıkladı. Raporda % 80'i, esrardaki etken THC'yi içeren karaborsadan satın alınan vaping sıvıları olduğunu onaylandı.

ABD'deki e-sigara ürünlerinin yaklaşık % 80'ini satan Juul'un sözcüsü Ted Kwong, hastalık raporlarının, şirketin satmadığı esrardaki etken madde olan THC'nin karaborsa vaplarına bağlı olduğunu vurguladı.

Türkiye'de elektonik sigara kullanımı serbest mi?

Elektronik sigara konusunda açıklama yapan Sağlık Bakanlığı yetkileri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmediğini ve ruhsatlandırılmadığını vurguluyor.

 E-sigaranın sigara içmekten daha güvenli olduğunu düşünen çok sayıda kişi olduğu belirtiliyor. Gerçekte ise söz konusu ürünlerin içeriğinde yer alan propilen glikol ve diğer maddelerin solunum yolu ile kullanılmasının zararsız olduğuna veya daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığı vurgulanıyor.
E-sigaranın sigara içmekten daha güvenli olduğunu düşünen çok sayıda kişi olduğu belirtiliyor. Gerçekte ise söz konusu ürünlerin içeriğinde yer alan propilen glikol ve diğer maddelerin solunum yolu ile kullanılmasının zararsız olduğuna veya daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığı vurgulanıyor.

Yetkililer e-sigaranın ülkemize sokulmasının ve her türlü ticaretinin yapılmasının yasak olduğunu belirtiyor.

E-sigaraların gerek internet üzerinden satış gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ALO 184 SABİM hattı üzerinden ulaşılan Tütün İhbar Hattına bildirimde bulunulabileceğini belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >