ABD'den Türkiye'ye çağrı: Ondan hemen kurtulun

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Türkiye'nin S-400 savunma sistemlerinden kurtulması gerektiğini söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Türkiye'nin S-400 savunma sistemlerinden kurtulması gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Türkiye ile ABD arasında krize yol açan Rus hava savunma sistemlerine yönelik Türkiye'ye çağrıda bulundu. Yetkili, ilişkilerde ilerleme sağlanması için Türkiye'nin S-400'lerden "kurtulması" gerektiğini söyledi. ABD'nin bu açıklamasının yapıldığı sırada Bakan Hulusi Akar, TBMM'deki görüşmelerde S-400 hava savunma sistemlerinin aktif olarak kullanılacağını duyurdu.

Adının saklı kalması koşulu ile Reuters 'a konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Türkiye'nin S-400 savunma sistemlerinden kurtulması gerektiğini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise S-400'lerin çalışacağı yönünde mesaj verdi.

"Türkiye S-400'lerden kurtulmalı"

ABD'li üst düzey yetkili, "Türkiye'nin masaya dönme olanağı var. Sorunun çözülmesi için S-400'leri ya imha etmeleri ya geri göndermeleri ya da bir şekilde onlardan kurtulmaları gerektiğini biliyorlar" diye konuştu.

Türkiye'ye yaptırım tehdidi

Yetkili, ayrıca Türkiye'ye halen yaptırım uygulanabileceği mesajını da verdi. "CAATSA yaptırımları konusunda mutlak bir takvim yok" diyen ABD'li yetkili, Çin'e Rusya'dan savaş uçağı satın alması sebebiyle aynı yasa kapsamında yaptırım uygulanmasının dokuz ay sürdüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump'ın 13 Kasım'daki görüşmesinde S-400 konusu da ele alınmıştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump'ın 13 Kasım'daki görüşmesinde S-400 konusu da ele alınmıştı

Bakan Akar: S-400'ler çalışacak

  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda S-400'lerden geri adım atılmayacağı mesajı verdi. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akar, "S-400 çalışacak" dedi ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitim süreci tamamlandığında planlanan faaliyetlerin uygulanacağını söyledi. Akar, "S-400'lerin birinci filo ve iki bataryası Türkiye'ye intikal etmiş bulunuyor. İki bataryanın kuruluş ve TSK personelinin eğitim süreci devam ediyor. Bunlar tamamlanınca planladığımız faaliyet neyse onu uygulayacağız" şeklinde konuştu.
  • Bakan Akar, ABD'den alınan F-35'lere ilişkin olarak da, "Beş F35'ten dördünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü grup toplantında yaptığı açıklama şunları söylemişti:

"Sorunların kilit noktası haline dönüştürülen S-400 meselesinde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız vasıtasıyla çözüm yolları aranması konusunda mutabık kaldık. Ülkemizin artık bu savunma sisteminden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını, çözümün bu gerçek ışığında bulunması gerektiğini söyledik. Bu husustaki aşırı ısrarın Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik tecavüz anlamına geleceğinin de altını çizdik. F-35'te Türkiye müşteri değil, ortaktır. Şayet F-35 meselesindeki mevcut uzlaşmaz tavır sürerse Türkiye'nin orta vadeli ihtiyaçlarını karşılamak başka arayışlara girmek zorunda kalacağını söyledik."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >