ABD’li senatörler Suudi Veliaht Prensine sert çıktı: Hayduta dönüştü

 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan Büyükelçisi adayı emekli komutan John Abizaid, adaylığının onay süreci kapsamındaki oturumda Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun sorularını yanıtlarken, oturumda bazı senatörler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman için "tam bir hayduta dönüştü" yorumunda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan Büyükelçisi adayı emekli komutan John Abizaid, adaylığının onay süreci kapsamındaki oturumda Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun sorularına yanıt verdi.

Oturumda bazı senatörler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman için "tam bir hayduta dönüştü" yorumunda bulundu. Abizaid oturumda, Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinin hesabını vermesi gerektiğini söyledi; ancak sık sık iki ülke ilişkilerinin stratejik önemine vurgu yaptı.

Suudi Arabistan'ın sert diplomasi yöntemleri eleştirildi

Oturumda hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörler Suudi Arabistan’ın Yemen'deki savaşa liderlik etmesini, sert diplomasi yöntemlerini ve insan hakları ihlallerini eleştirdi. Gündeme gelen bu ihlaller arasında krallığın kadın aktivistlere yönelik muamelesi ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi de yer aldı.

İki ülke arasında yükselen gerilime rağmen ABD’nin Trump’ın göreve geldiği 2017 yılının Ocak ayından bu yana Suudi Arabistan’da büyükelçisi bulunmuyor.

Komisyon başkanı Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, “Suudi Arabistan kesinlikle kabul edilemez eylemlerde bulundu” dedi.

“ABD’nin sınırlarını sonuna kadar denemeye niyetli”

Komisyonun kıdemli Demokrat üyesi Bob Menendez Suudiler’le ilişkilerin İran’dan gelen tehditler karşısında taşıdığı önemi değindi. “Ancak bu çıkarların bizi, değerlerimizi ve istikrara dair uzun süreli çıkarlarımızı köreltmesine izin veremeyiz” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın “tamamen hayduta dönüştüğünü” savundu. Bu söylemi diğer bir Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson da kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio
Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio

Rubio, Bin Selman için ayrıca şu ifadeleri kullandı:

  • “Umursamaz, kural tanımaz ve gerilimi tırmandırmaya, büyük riskler almaya, dış politika yaklaşımında tartışmalı olmaya meyilli ve bence ABD’nin sınırlarını sonuna kadar denemeye niyetli”

Suudi Arabistan, Washington büyükelçiliğine Prenses Rima’yı atamıştı

Suudi Arabistan tarihinde ilk kez bir büyükelçiliğe kadın atanmıştı.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Prens Selman, ülke dışında bulunan babası Kral Selman bin Abdülaziz adına yayımladığı üç kraliyet kararnamesiyle, kardeşi Prens Halid bin Selman'ın yerine Washington büyükelçiliğine Prenses Rima bint Bender bin Sultan bin Abdülaziz el Suud'u göreve getirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >