ABD'nin son iki yılda terör örgütü YPG'ye verdiği silahlar

Arşiv
Arşiv

Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği olası operasyon öncesi ABD'nin son iki yılda terör örgütü YPG'ye dağıttığı silah yardımını mercek altına aldık.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin güvenliğini korumak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği operasyon öncesi askerlerini bölgeden çekmeye başlamasına yönelik eleştirileri Twitter üzerinden şu sözlerle değerlendirmişti.

  • "Kürtler bizimle savaştı ama bunun için devasa boyutlarda para ve ekipman aldılar. Bizim, birçoğu kabilesel olan bu saçma Sonu Gelmez Savaşlardan çekilme ve askerlerimizi eve döndürme vaktimiz geldi"

ABD Başkanı Trump, ayrıca eski Başkan Obama döneminde ABD'nin Suriye'deki Kürtlerle değil, PKK ile iş tuttuğu yönündeki bir içeriği, Twitter hesabından paylaşarak ülkesinin terör örgütüyle işbirliği yaptığını onaylamış oldu.

ABD'nin terör örgütüne dağıttığı askeri malzemeler arasında neler var?

Washington'ın YPG ile ittifakı terör örgütü DAEŞ'in ortaya çıkışıyla başladı. Amerikan yönetimi, PKK'nın Suriye kolunu "güvenilir ortak" olarak kabul etti.

ABD Savunma Bakanlığı, PKK/YPG'ye geçtiğimiz yıl 500 milyon dolar, bu yıl içinde de 550 milyon dolar verdi. ABD, terör örgütü YPG'ye önümüzdeki yıl için ise 300 milyon dolar fon ayırdı.

ABD'nin terör örgütü YPG'ye son iki yılda tırlarla dağıttığı silahlar:

  • 37 bin adet Kalaşnikof, 7 bin 500 adet Makineli Tüfek, 4 bin adet Ağır Makineli Tüfek, 3 bin 400 adet RPG-7 Roketatar, 315 adet Havan Topu, Toplamda 1000 adet Amerikan yapımı AT-4 tanksavar ve Rus yapımı SPG- tanksavar, 195 adet Keskin Nişancı Tüfeği, 450 adet PV-7 tipi gece görüş dürbünü, 150 adet Kızılötesi Lazer Aydınlatıcı Dürbün, yüzlerce ‘MANPADS’ olarak bilinen güdümlü hava savunma roketleri, çoklu roketatarlar ve roketatar rampaları,4 km menzilli EIMOS 81 mm havanlar, Cougar tipi zırhlı personel taşıyıcılar, Humwee tipi askeri araçlar..

YPG'ye verilen 80 ve 120 mm havan topları
YPG'ye verilen 80 ve 120 mm havan topları

Amerikan ordusu, silahın yanı sıra terör örgütü YPG'ye askeri eğitim de verdi. DAEŞ'e yönelik operasyon Amerikan askerlerinin gözetiminde gerçekleştirildi. Amerikan ordusu bu amaçla bölgede askeri üsler de kurdu.

 Terör örgütü YPG’ye verilen ABD-İsveç ortak üretimi AT-4 yeni nesil tanksavar
Terör örgütü YPG’ye verilen ABD-İsveç ortak üretimi AT-4 yeni nesil tanksavar

YPG, DAEŞ ile mücadelede Rakka'nın ele geçirilmesinin ardından Irak sınırı boyunca ilerledi. Terör örgütü YPG bugün Suriye'nin dörtte birini kontrol altında tutuyor.

ABD'nin terör örgütü YPG'ye yönelik silah yardımını GZT'ye değerlendiren Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ şunları kaydetti:

  • "Önceki harekatlarda da ambalajında açılmamış Amerikan silahları bulduk. ABD'nin bölgeye getirdiği silahlar Fırat Kalkanı'nda Zeytindalı Harekatı'nda olduğu gibi bize savaş ganimeti olarak kalacak. Terör örgütü PYD-YPG mensuplarında donanımlı silahları kullanmayı, bilen yok.
  • Dolayısıyla Amerika'nın yolladığı binlerce silahtan bahsetsek de ağır silahları kullanmak için ciddi bir donanım bilgi ve eğitim lazım. Yoldan terörist toplamakla öyle kıta tipi kısa bir eğitimle, o silahları kullanacak seviyede adamları yetiştiremezsin.
  • Bana göre Türkiye sahada ele geçirdiği Amerikan yapımı silahları iyi belgeler ve delillerse ilerleyen süreçte ABD savaş suçu işlediği gerekçesiyle büyük sıkıntıya girer. Fırat'ın doğusuna gerçekleşecek operasyonda da ABD'nin bölgeye getirdiği silahları Mehmetçik mantar toplar gibi toplayacak bu silahlar daha sonra TSK'nın envanterine girecek. Amerika coğrafyada şu an kendi paçasını kurtarmanın derdinde. biz bölgede o silahları da toplayıp, o alanı terörden arındırmış olacağız. Böyle bir süreç bekliyor bizi."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >