ABD'nin Suriye'de tutukladığı DEAŞ'lıların sorumluluğunu Türkiye'ye bırakması ne anlama geliyor?

Türkiye'nin ABD ile 24 Eylül'de gerçekleştirdiği ortak kara devriyesinden bir kare.
Türkiye'nin ABD ile 24 Eylül'de gerçekleştirdiği ortak kara devriyesinden bir kare.

Türkiye'nin gözü kulağı Fırat'ın doğusuna yapılması muhtemel operasyonda. ABD'nin Suriye'deki askeri gücünü çekeceğini açıklamasının ardından bölgede tutukladıkları DEAŞ'lı teröristlerin sorumluluğunu Türkiye'ye bırakacaklarını açıklayan ABD'nin bu tutumunu Güvenlik, Strateji ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar GZT için yorumladı.

● "ABD'nin operasyona ilişkin açıklamalarının ardında olumlu bir şey aramak yanlıştır." diyen Ağar, ABD'nin oyun içinde oyun kurduğunu söyledi.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı muhtemel operasyon öncesi sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ABD'nin Suriye'de tutukladığı terör örgütü DEAŞ'lı militanları Türkiye'nin sorumluluğuna bırakacağını açıklaması bir dizi soruyu da beraberinde getirdi.

  • GZT'nin ulaştığı Güvenlik, Strateji ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar 'ABD'nin bu adımının ne anlama geldiğini' değerlendirdi.

Güvenlik, Strateji ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar
Güvenlik, Strateji ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar

ABD'nin 'operasyon açıklaması' ne anlama geliyor?

"ABD'nin operasyona ilişkin açıklamalarının ardında olumlu bir şey aramak yanlıştır." diyen Ağar, ABD'nin her zaman plan yaptığına işaret ederek şöyle konuştu:

"ABD, bu açıklamaları yaparken farklı paradigmalar geliştiriyor. ABD, Ortadoğu'da siyasetini hep birbirine hasım olan güçler ya da devletlerin ikisine de destek vermek üzerine kurmuş görünüyor."

Türkiye'nin, Fırat'ın doğusunda çok güçlü bir terör örgütlenmesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Ağar, "Şu an terör örgütünün elindeki El Hol Kampı'nda 80 bin DEAŞ'lı terörist bulunuyor. Bunların 35 bini çocuk, 30-35 bini kadın ve 10 bini yabancı cihatçı. Bunların hiçbirini Avrupa kıtası almak istemiyor. Beyaz Saray açıklamasında bunların sorumluluğu Türkiye'ye veriliyor. Ben tekrar ABD'nin oyun içinde oyun kurduğunu söylemek istiyorum." şeklinde konuştu.

ABD askeri unsurları Suriye sınırından çekiliyor.
ABD askeri unsurları Suriye sınırından çekiliyor.

Kişisel Twiter hesabından da bir açıklama yapan Ağar, "8-10 bini yabancı çihatçı, 35 bini çocuk, 35 bini yetişkin 80.000 DEAŞ'lının barındığı El-Hol (Al Hawl) kampıyla ilgili ABD (sorumluluk Türkiye’de’ derken, anlaşmamı var, tehdit mi ediyor? Al Hol, YPG/PKK’nın ABD’ye karşı en önemli 2 kozundan ve tehdit aracından biridir!" değerlendirmesinde bulundu.


ABD neden çekildi?

ABD'nin kendisini bölgede riskli gördüğüne dikkati çeken Ağar, bölgedeki ABD asker ayısının 2 bin olduğunu ve çekilmelerinin uzun sürmeyeceğini sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >