Adalar için 'at' yasağı gözleri alternatif faytona çevirdi

Adalar için yapılan elektrik fayton-Arşiv
Adalar için yapılan elektrik fayton-Arşiv

Adalar'da faytonlarda kullanılan atların gördüğü eziyet hayvanseverleri ayağa kaldırmıştı. Hem atların hem seyislerin yaşadıkları yerlerin koşullara uygun olmadığının bunun bulaşıcı hastalıklar doğurabileceğine dikkat çekilmişti. Dün ruam hastalığı sebebiyle Adalar'da 81 at itlaf edildi. İlçe karantinaya alınarak hayvan giriş-çıkışı durduruldu. İstanbul Valisi Yerlikaya ise 3 ay süreyle Adalar'da fayton olmayacağını duyurdu. Adalar'daki fayton krizi için Cumhurbaşkanı Erdoğan da el koymuş gereğinin yapılması için talimat vermişti. Durum böyle olunca daha önceden de gündeme getirilen elektrikli faytonun kullanılması fikri yeniden gün yüzüne çıktı. Elektrikli fayton kullanılması için çalışmalar yapılmıştı.

Denizli Sarayköy'de makine mühendisi olan iş adamı Haluk Şahin'in tasarladığı "Payitaht" ismini verdiği faytonlar kısa sürede seri üretime geçecek.

Denizli Sarayköy'de makine mühendisi olan iş adamı Haluk Şahin'in tasarladığı elektrikli fayton
Denizli Sarayköy'de makine mühendisi olan iş adamı Haluk Şahin'in tasarladığı elektrikli fayton

Denizli'den Adalar için elektrikli fayton

Yüzde 75’i yerli olarak üretilecek olan faytonlar bilinen atlı klasik faytonların özelliklerine sahip olacak.Elektrikli faytonlarda farklı olan şey ise gücünü atlar yerine üzerindeki akülerden alması ve yular yerine direksiyonunun olması.Nostalji tutkunlarının da unutulmadığı elektrikli faytonlar lüks çadırı, kabini, koltukları ile klasik faytonlarla birebir aynı olacak şekilde üretilecek.

Elektrikli faytonun ismi Payitaht
Elektrikli faytonun ismi Payitaht

Üretimi yapılan faytonun son haline ulaşmasının 15 yıllık bir zaman aldığını belirten Şahin, büyük bir Ar-Ge programı yaparak mevcut fayton modellerini geliştirdiklerini anlattı:

"Elektrikli fayton yüzde 25 eğimleri (yokuşları) 6 kişi çıkartabilmekte, kalkış destek programı, fren destek programı, hidrolik fren sistemi, üzerinde bulunan sulu bazlı akülerle beraber körüklü fayton modeline gelmiştir. Fayton zaten Fransızca bir kap anlamına gelmektedir. Eğer buna at takarsanız atlı fayton olur, bu ise gücünü kendinden aldığından elektrikli fayton olarak anımsanmaktadır."

Şahin, İETT’ye sundukları ve kabul gören Payitaht ismini verdikleri faytonun 4 saat şarjla 70-80 kilometre hıza çıkabildiğini belirterek şunları söyledi:

"Adalardaki atlı faytonların kullanılması ile beraber orada bulunan hayvan haklarının ihlalleri ile beraber bizim de bu proje aklımıza geldi. Elektrikli faytonun yapımına başladığımız 15 yılı aşkın zaman içerisinde 4 saat şarjla 70-80 kilometre giden elektrikli fayton yapıp bunu insanların beğenisine sunduk.

Elektrikli faytonda nostaljik unsurlarda bulunuyor
Elektrikli faytonda nostaljik unsurlarda bulunuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT 2 sene evvel bizden bir elektrikli fayton alarak bunun Ar-Ge’sinin geliştirilmesi istedi. Çok yakın bir zamanda da buradaki tesislerimizi ziyaret edecekler ve burada yapmış olduğumuz en son ürettiğimiz model olan 'Payitaht'ı yerli ve milli olarak yaparak huzurlarına sunacağız."

Adalara elektrikli fayton geliyor

Hayvanseverlerin tepkisine neden olan Adalar’daki atlı faytonlar için çözüm bulundu. Adalarda atlı faytonun yerini, yerini elektrikli faytonlar alacak. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimi öncesinde Adalar’da atlı faytona yönelik düzenleme yapacağı sözünü vermişti. Bu sözün yerine getirilmesi için Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla “fayton masası” kuruldu.

İBB, Adalar Belediyesi ve 2 üniversitenin içerisinde yer aldığı fayton masası “Adalar İlçesi Elektrikli Fayton ve İşletme Modeli” adlı projeyle elektrikli faytonları hayata geçirecek. Proje kapsamında ilk olarak mevcut taşımacıları bir çatı altında toplayacak bir kooperatif kurulacak. Elektrikli faytonların temini bu kooperatif tarafından gerçekleşecek. Park ve ücret denetiminde yetki İSPARK’ta olacak. Faytonların şarjı için kullanılacak elektrik, bedel karşılığında İstanbul Enerji A.Ş tarafından temin edilecek.

Elektrikli fayton projesinde yer almak istemeyen mevcut plaka sahiplerinin plakasının İBB tarafından satın alınacağını da belirten Ongun, “Sadece elektrikli fayton bulunmayacak. Belirli bir sayıda iyi bakılacak ve daha güçlü atlar da Adalarımızda nostaljik amaçlı olacak. Bu atlarımızın yorulmaması ve yıpranmaması için parkurlar yapılacak” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >