Avusturya'da seçim sonuçları

Avusturya'da pazar günü yapılan genel seçimlerin galibi Sebastian Kurz
Avusturya'da pazar günü yapılan genel seçimlerin galibi Sebastian Kurz

31 yaşındaki genç siyasetçi Sebastian Kurz'un Avusturya Halk Partisi seçimlerin galibi oldu.

Avusturya'da dün yapılan genel seçimlerde ilk gelen sandık anket çıkış sonuçlarına göre İslam karşıtı söylemleriyle bilinen muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Sebastian Kurz başkanlığında oyların yüzde 31'ini aldı.

Başbakan Christian Kern'in lideri olduğu Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ise parti tarihinde bir ilke imza atarak yüzde 26,3 oyla üçüncü oldu.

Heinz Christian Strache önderliğinde sağcı Avusturya Özgürlük Partisi ise oyların yüzde 26,8'ini alarak Sebastian Kurz'un partisinden sonra en güçlü ikinci parti oldu.(Kaynak : ORF)

Avusturya'da sağcı partiler önde 
Resmi sonuçlar ise mektup seçimlerinden sonra kesin olarak perşembe günü açıklanacak.
Avusturya'da sağcı partiler önde Resmi sonuçlar ise mektup seçimlerinden sonra kesin olarak perşembe günü açıklanacak.
Avrupa'nın en genç lideri 
Seçim zaferi sonrası açıklama yapan Kurz, Avusturya'da yeni bir siyaset dönemi başlatma sözü verdi. Partisinin oyunu yaklaşık yüzde 6 artırmayı başaran Kurz, "Bu ülkede değişim için tüm gücümle çalışma sözü veriyorum. Bana verilen sorumluluğu alçakgönüllülükle kabul ediyorum" dedi. Göçmen karşıtı ve İslam düşmanı açıklamalarıyla bilinen Kurz , Avrupa'nın en genç lideri olma yolunda ilerliyor.
Avrupa'nın en genç lideri Seçim zaferi sonrası açıklama yapan Kurz, Avusturya'da yeni bir siyaset dönemi başlatma sözü verdi. Partisinin oyunu yaklaşık yüzde 6 artırmayı başaran Kurz, "Bu ülkede değişim için tüm gücümle çalışma sözü veriyorum. Bana verilen sorumluluğu alçakgönüllülükle kabul ediyorum" dedi. Göçmen karşıtı ve İslam düşmanı açıklamalarıyla bilinen Kurz , Avrupa'nın en genç lideri olma yolunda ilerliyor.
Kurz'un tercih edeceği hangi Koalisyon olacak ?


Genç siyasetçinin nasıl bir koalisyon kuracağı merak ediliyor.Kurz'un, aşırı sağcı parti ile koalisyona gitmesi durumunda Avusturya Özgürlük Partisi , 17 yıl sonra ilk kez hükümette yer alacak. Kurz için bir diğer koalisyon seçeneği olarak sandıktan ikinci çıkan Başbakan Christian Kern'in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti öne çıkıyor.(Deutsche Welle) 

Almanya sonuçları nasıl değerlendirdi ?


Frankfurter Allgemeine Zeitung Sebastian Kurz'u başkanlığa taşıyacak bu seçim için şunları söyledi :

"Kurz, Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) başına beklenmedik bir şekilde geçmesinin ardından partisini tamamen yeniledi ve kendisine bağladı. Partisinin rengini siyahtan turkuaza çevirmekle kalmadı, ÖVP'nin de Sebastian Kurz adıyla anılmasını, özdeş hale gelmesini sağladı. Ancak gerçek devrimi, on yıl önce Wolfgang Schüssel'in ayrılışıyla sürekli düşüş eğilimindeki partinin; eski, bölgesel yönetici ve çıkar gruplarının yeniden elden geçirilmesi ve partiyi sıkı yönetilen bir siyaset makinesi haline getirmesi ile yaptı. Buna bir de henüz tüketilmemiş genç bir siyasi görünümü de eklemeli. Kurz böylece, 'yeni bir tarz', 'ya şimdi ya da hiç' gibi sloganlarla başarıya ulaştı, - ki aslında bu 30 yıldır aralıksız iktidarda yer almış bir partinin yöneticisi için yüzsüzce sayılabilecek bir söylem."

General Anzeiger'nın yorumu ise şöyle :  

"Viyana, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile oluşturulacak yeni koalisyon hükümetiyle kısıtlayıcı mülteci politikalarını daha da sertleştirse bile, örneğin Macaristan ve Polonya'ya uygulanan benzer yaptırımlarla karşı karşıya kalmayacaktır. Seçim sonuçları Berlin'de bazılarının içten içe sevinmesine neden olacak. Zira Balkan güzergahında kalan devletler sınırdaki tel örgülerini daha da yükseltirlerse bu Almanya'ya mülteci ve yoksul göçmen akınının da azalmasına yol açacak."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >