Bakan Çavuşoğlu: ABD ve Rusya harekatın meşruiyetini kabullendi

Bakan Çavuşoğlu:  ABD ve Rusya Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini kabullenmiştir.
Bakan Çavuşoğlu: ABD ve Rusya Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini kabullenmiştir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, Türkiye ile Rusya'nın Soçi'de vardığı mutabakatın ayrıntılarını değerlendirip, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, "Türkiye 5 gün içinde ABD ve Rusya gibi iki önemli güçle anlaşma sağladı. Dünyanın en büyük iki ülkesi Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini kabullenmiştir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ve Rusya'yla Suriye konusunda vardığı mutabakatların siyasi başarı olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Dünyanın en büyük 2 ülkesi harekatın meşruiyetini kabullendi"

  • Türkiye 5 gün içinde 2 önemli güçle anlaşma sağladı. Dünyanın en büyük iki ülkesi Barış Pınarı Harekatının meşruiyetini kabullenmiştir. Teröre karşı harekat başlattık. Burada da tepkiler olmuştu ama bu süreçte hepsinden daha fazla tepkiler oldu.
  • Teröristler 150 saatte sınırın 30 kilometre altına çekilecek. Kobani'den Irak sınırına kadar 10 kilometre derinlikte ortak devriyeler 150 saatin sonunda başlayacak. Bir tek istisnası var Kamışlı şehri rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmememiz bakımından ortak devriye konusunda Kamışlı'yı hariç tuttuk. Bu bölgeden de YPG'lilerin çekilmeyeceği anlamına gelmez. Buralarda (Suriye'nin kuzeyi) nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak.

(Barış Pınarı Harekatı) Suriye'nin geleceği için dönüm noktası oldu. Adana mutabakatı geçmişte PKK'ya karşı yapılmıştı. Bizim rejimle doğrudan bir temasımız yok istihbari temas olur.

Şu andaki rejimin Adana Mutabakatı'nı istese de uygulama kapasitesi yok otoritesi yok boşluklar var.

"Sahada varsanız masada da varsınız"

  • Biz dengeleri son 1,5 yıldır değiştirdik. Önce Fırat Kalkanı sonra Zeytindalı en son Barış Pınarı Harekatı ile dengeler tamamen değişti. Sahada varsanız masada da varsınız. Haklıyız vicdanen rahatız. Dengeleri değiştirdik.

"ABD Dışişleri Bakanlığı, YPG'lilerin çıktığını teyit etti"

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo dün beni aradı ve ABD askeri birimlerinin bizim askeri makamlarımıza yazılı olarak YPG unsurlarını çıkarttık bilgisini teyit etti. Ben de şunu söyledim sahada karşımıza terörist çıkarsa temizleriz.

"Rusya hemen sözünü yerine getirmeye başladı"

  • Dün Putin de 'Biz YPG/PKK'ya güçlü ültimatom vereceğiz. Çekilmezse siz gereğini yaparsınız' dedi. Rusya hemen sözünü yerine getirmeye başlamış bu önemli.

Barış Pınarı Harekatı sürecek mi?

Dün bazı tereddütler vardı. Hulusi Paşa sahadan aldığı bilgileri aktardı. ABD'den tamamen çektik mektubu geldi. Bilgilerin değerlendirmesiyle bu karar alındı. Buradan çekileceğimiz anlamına gelmez burada varız. Yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >