Bakanlıktan açıklama: Yaz saati uygulamasından vazgeçilebilir

Enerji tasarrufu için yapılan ‘kalıcı yaz saati’ uygulamasıyla ilgili şikayetler artınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, uygulama hakkında geri adım atılabileceğini açıkladı.

Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili son 15-20 gündür günde ortalama 40-50 şikayet aldıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, konunun tekrar değerlendirmeye alındığını açıkladı. Yetkililer, uygulamanın tamamına ilişkin bir 'röntgen' çekileceğini ve buna uygun bir adım atılıp atılmayacağını belirleyeceklerini söylediler.

Uygulamanın temel amacı bildiğiniz üzere enerji tasarrufu sağlanmasına yönelikti. İTÜ'nün yayınladığı Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç raporunda, uygulama ile yılda 1 milyar TL'lik tasarruf sağlanabileceği açıklanmıştı. Kararın alınmasıyla öğrencilerin bu durumdan etkileneceği tahmin edilmiş, dersi sabah 8'de başlayan öğrencinin 7'de karanlıkta yola çıkacağı ve olumsuz etkileneceği söylenmişti. Hatta bazı bölgelerdeki ikili öğretim sisteminde derslerin sabah 7'de başlaması sebebiyle öğrencilerin güneşi ikinci derste ancak görebildikleri belirtiliyor. Dolayısıyla bu durum, velilerde güvenlik endişesi yaratmıştı.

Son günlerde yaz saatinin kalıcı olmasına yönelik kampanyalar başlatılmış, 'Saatler yeniden geri alınsın' başlığıyla imza kampanyası toplanmaya başlanmıştı. Yetkililer ise şikayetlerin son dönemde giderek arttığını ve konuyu değerlendireceklerini belirterek şimdilik bunların toplandığını, bakanlık olarak da birçok anket düzenlendiğini belirttiler. Henüz bir karar verilmemiş olduğunu altını çizen yetkililer, tasarruf miktarının da ortaya çıkarılıp konunun topluca ele alınacağını belirttiler.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >