Boeing 737 uçağı ABD'de pistten çıkarak nehre sürüklendi

Boeing 737 tipi uçak Florida'da pistten çıktı.
Boeing 737 tipi uçak Florida'da pistten çıktı.

● Boeing 737 tipi bir yolcu uçağının ABD'nin Florida eyaletindeki bir havalimanına iniş yaptıktan sonra pistten çıkarak nehre sürüklendiği, can kaybının olmadığı olayda 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

● 5 ayda iki kaza yapan uçak modeli Boeing 737 Max 8'e birçok ülke hava sahasını kapatmış, ABD menşeli Boeing, "737 Max" tipi uçaklarda kazaya "MCAS" adlı sistemdeki hatanın neden olduğunu belirterek, can kayıplarından dolayı özür dilemişti.

● Uzmanlar, 737 Max motorunun eski modele oranla biraz daha önde ve kanatlara göre biraz daha yukarıda olduğunu, bunun uçağın dengesini etkilediğini söylüyor.

ABD'nin Florida eyaletinde Boeing 737 tipi bir yolcu uçağının bir havalimanına iniş yaptıktan sonra pistten çıkarak nehre sürüklendiği belirtildi. Olayda can kaybı yaşanmazken, 2 kişi hafif yaralandı.

Küba'nın Guantanamo Körfezi'nden kalkan ve 136 yolcu taşıyan uçağın Jacksonville'daki bir havalimanına iniş yaptıktan sonra pistten çıkarak St. John Nehri'ne sürüklendiği kaydedildi.

Pistten fırlayan ve Jacksonville nehrine inen uçağın fotoğrafı.
Pistten fırlayan ve Jacksonville nehrine inen uçağın fotoğrafı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, uçakta 136 yolcu ve 7 mürettebat üyesi bulunuyordu. Nehre sürüklenen uçak batmadı ve can kaybı yaşanmadı.

Jacksonville belediye başkanı, Twitter'da uçakta bulunan herkesin "hayatta" olduğunu; ancak ekiplerin sudaki jet yakıtını kontrol etmek için çalıştığını söyledi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump Jacksonville belediye başkanını arayarak olaya ilişkin bilgi aldı.

Yolcular uçaktan tahliye edilirken sal kullanıldı.
Yolcular uçaktan tahliye edilirken sal kullanıldı.

Uçuşta olduğu bildirilen Cheryl Bormann, CNN sunucusuna Don Lemon'a uçağın fırtına sırasında indiğini ve sonra "zıpladığını" söyledi. Bormann, şunları kaydetti:

  • "Her şey korkunçtu; ama sakinleştiğimiz herkes ... herkes birbirine yardım etti. Suya inmiştik. Nerede olduğumuzu anlamadık, nehir mi okyanus mu anlaşılmıyordu."

Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı bir ay içinde 2 kez düşmüştü

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

  • Endonezya'da ise Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı.
  • 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya'daki son kazanın ardından aralarında Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da olduğu birçok ülke "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Boeing Üst Yöneticisi (CEO) Dennis Muilenburg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Etiyopya Havayolları'na ve Endonezya Lion Havayolları'na ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların düşmesine ilişkin açıklamada bulunmuştu.

ABD menşeli Boeing şirketinde bir uçağın üretim aşaması.
ABD menşeli Boeing şirketinde bir uçağın üretim aşaması.

Özür diledi!

"737 MAX kazalardaki can kayıplarından dolayı özür dileriz." ifadesini kullanan Muilenburg, hayatını kaybeden yolcuların ve kabin görevlilerinin ailelerine taziyelerini iletti.

Her iki kazanın da tam detaylarının ilgili hükümetlerin raporlarında ortaya konacağını vurgulayan Muilenburg, "Ancak Etiyopya Havayolları'na ait uçak kazasının ilk inceleme raporlarına göre, her iki kazada da MCAS olarak bilinen sistemin hatalı hücum açısı bilgisi alması sonucu aktivite olduğu aşikardır." ifadesini kullanmıştı.

Boeing 737 MAX 8 ne sorun veriyor?

Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi, Lion Air uçağının tekleme riski konusunda pilotu uyarmak üzere tasarlanan sensörlerinden birini "hatalı veri" verdiğine işaret etmişti.

Bu sensör ve ona bağlı program önceki 737 model uçaklardan farklı çalışıyor; ancak pilotlara bu bilginin verilmediği belirtiliyor.

Bu olay üzerine Boeing, havayolu şirketlerine bir bilgilendirme bülteni göndermiş, ABD'deki havacılık düzenleme kurumu da bu uçakların sensörü ile ilgili "acil uyarı" yayınlamıştı.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), "mevcut durumuna dair bir şey yapılmazsa bu sensörün uçağın kontrolünü zorlaştırabileceğini ve burun-aşağı yönelmesine, önemli irtifa kaybına ve yere çarpmasına yol açabileceği" uyarısında bulunmuştu.

FAA bu bilginin diğer havacılık düzenleme kurumlarına iletildiğinisöylemişti. Onların da pilotları bilgilendirmek üzere bu bilgiyi havayolu şirketlerine iletmeleri gerekiyordu. Havacılık uzmanları Etiyopya Havayolları'nın da sensör konusunda bilgilendirilmiş olması gerektiğini ifade ediyor.

Diğer Boeing modellerinin 737 MAX modelinden farkı ne?

Uzmanlar, 737 Max motorunun eski modele oranla biraz daha önde ve kanatlara göre biraz daha yukarıda olduğunu, bunun uçağın dengesini etkilediğini söylüyor.

  • Bugünün en yakıt verimli 100 uçağından oluşan bir filo ile kıyaslandığında bu yeni model, 310.455 ton daha az CO2 salınımı yapmakta ve yılda 215 milyon pounddan fazla yakıt tasarrufu sağlamaktadır.3.600 deniz milinden fazla olan uçuş kabiliyeti ile 737 MAX, 405-580 deniz mili (750-1.075 km) daha fazla uçarak Next-Generation 737'nin menzil avantajını,daha da genişletmektedir.

Rakiplerinden daha düşük bir boş uçuş ağırlığına, daha yüksek maksimum kalkış ağırlığına sahip olması sonucu müşteriler daha fazla uçuş gerçekleştirebilecek veya daha çok faydalı yük taşıyabilecektir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >