Booking.com ikinci kez reddedildi

​Booking.com'un mahkemeye başvurusu ile ilgili karar açıklandı.
​Booking.com'un mahkemeye başvurusu ile ilgili karar açıklandı.

Booking.com'un Türkiye'de yerleşik otellerin pazarlanmasına aracılık faaliyetlerinin durdurulması kararına yapılan itirazların tekrar reddedildiği belirtildi.

Booking neden kapatıldı?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin Booking'in haksız rekabet oluşturduğuna dair şikayeti sonucu site ulaşıma kapatılmıştı.

  • TÜRSAB'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Birlik üyesi seyahat acentaları ile turizm sektörünün önemli sorunu olan ve booking.com internet sitesi üzerinden yürütülen seyahat acentaları aleyhine haksız rekabet oluşturan faaliyetlerin durdurulmasına yönelik; TÜRSAB tarafından İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesinde açılan davanın 29 Mart tarihinde gerçekleştirilen duruşmasında tedbiren talebimiz kabul edilmiştir" denilmişti.

Bunun üzerinde İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 2015'te açılan davanın duruşmasında portalın, Türkiye'de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulmasına ve bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) yazı yazılması kararı da çıkmıştı.

'Bu kararın alınmasına mecburduk'

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy

TÜRSAB Başkanı karar sonrası açıklamasında Booking.com'un komisyon oranlarının sürekli yükselmesinden şikayetçi olmuştu.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy kararla ilgili şunları söyledi: "Acentalarımız tüketiciye karşı sorumluyken Booking.com sorumluluk almamaktadır. Burada tüketici yanıltılıyor. Yurtiçinde vatandaşın mağdur olmaması için gereken tedbiri almak mecburiyetindeydik. Tüketici en iyi fiyat garantisi reklamıyla yanıltılıyor. Hiçbir şekilde müşreti mağduriyeti yoktur. Yurtiçindeki müşteri mağdur olmayacak. Baskı uygulaması yapıyor. Oteller baskı altında. Booking.com komisyonları devamlı artırmıştır, bunu engellemiş olduk. Otelciler de memnun olacaklar. Komisyon baskısından ve ne olursa olsun satma anlayışından vazgeçiyor. Bir odadan yüzde 40-50 komisyon alınır mı? Rezervasyon yapmış olanlar mağdur olmayacaklar. Otelci arkadaşlar merak etmesin, otel odaları daha rahat satılacak. Böyle gaddar komisyon olmaz."

Otel sahipleri açılması için dava açmıştı

TÜROB Başkanı Timur Bayındır
TÜROB Başkanı Timur Bayındır

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Booking.com aleyhine Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından açılan davada mahkemenin aldığı kapatma kararını durdurmak için mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

  • TÜROB'dan yaptığı açıklamada, TÜROB'un, TÜRSAB tarafından açılan davada İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce Booking.com'a erişimin durdurulmasına yönelik alınan ihtiyati tedbir kararının kaldırılması için harekete geçtiği belirtilerek, "TÜROB, ihtiyati tedbir kararının kaldırılması için mahkemeye başvuruda bulundu. Başvuru TÜROB adına Hukuk Müşavirliği tarafından yapıldı" ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklamada, TÜROB'un, Booking.com'un Türkiye otellerinin satışının durdurulması kararının, halihazırda çok zor bir dönem geçiren konaklama sektörünü daha da zor bir durumda bıraktığı kaydedildi.

Türkiye genelinde konaklama sektörünün tamamının olumsuz etkilenmesinin yanında, bu kararla birlikte özellikle pazar paylarının büyük bir kısmını Booking’den sağlayan Anadolu'da yer alan oteller ile Türkiye sathındaki küçük otellerin bir anda tüm kaynaklarının kesildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Hukukun üstünlüğü şüphesizdir ve Booking.com'un yasalara aykırılığı tespit edilmesi halinde yanlış-haksız rekabete yol açan uygulamalarını düzeltilmesi sağlanmalıdır.' denmişti.

Ancak mahkeme bu talebi reddederek booking.com'a erişimi açmamıştı.

Booking Nedir?

Booking, online şekilde çalışan bir otel rezervasyon sitesi. Sitede bulunan otel, hostel ve pansiyonlardan uygun fiyatlarla oda ayırtmak mümkün olabiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde hizmet veren ve gezginlerin bir numaralı konaklama kaynağı olan Booking, özel indirimleriyle de müşterileri memnun ediyor.

Kullanıcı sayısı

Booking.com Türkiye'de en çok kullanılan sitelerden birisi olarak biliniyordu.
Booking.com Türkiye'de en çok kullanılan sitelerden birisi olarak biliniyordu.

Booking.com'u Türkiye'de kullanan kişi sayısı ocak ayında aylık bazda 1 milyon 806 bin 349 kişi. Her bir ziyaretçi ortalama 16 otel görüntülüyor ve ayda toplamda 1.8 milyon kişi 28 milyon 747 bin 887 sayfa geziyor.

Bir kişi ortalama 30 dakika booking.com sayfasında kalıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >