Brexit için kırmızı alarm: Parlamento 'anlaşmasız ayrılık' için engel arıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn

İngiltere parlamentosu bugün açılıyor. Ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma sürecinde (Brexit) belirleyici olması beklenen oturum önem arz ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hiçbir koşul altında Brüksel'den (AB'den) bir erteleme daha istemeyeceğini belirterek, "31 Ekim'de ayrılacağız" ifadelerini kullanmıştı. Parlamentonun bugün açılmasının ardından milletvekilleri yaklaşık bir hafta çalışabilecek. Ardından parlamento Başbakan Boris Johnson'ın kararıyla Brexit tarihi olan 31 Ekim'e kadar yani beş haftalığına askıya alınacak. Johnson'ın 'anlaşmasız ayrılık' söylemlerini güçlendirmesiyle tedirgin olan milletvekilleri bu ihtimali ortadan kaldırmak için 'önleyici bir yasayı' oylamaları bekleniyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Avrupa Birliği'nden hiçbir koşulda Brexit için bir erteleme daha istemeyeceğini bildirmesi; 'Brexit'in sonu olarak yorumlandı. Uzun ve sancılı bir sürecin ardından AB'den çıkmasına kesin gözüyle bakılan İngiltere'de parlamento bugün açılıyor. Bugünkü oturumda ana gündem maddesi 'anlaşmasız ayrılık' ihtimalinin önüne geçilmesi olarak belirlendi.

Brexit Sekreteri Stephen Barclay
Brexit Sekreteri Stephen Barclay

Ana gündem maddesi: 'Anlaşmasız ayrılık'

31 Ekim'e kadar askıya alınacak parlamentoda milletvekillerinin 'anlaşmasız ayrılık' ihtimalini ortadan kaldırması için bir hafta süreleri bulunuyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın kararıyla beş haftalığına askıya alınacak olan parlamentonun ana gündem maddesi Brexit konusunda anlaşmaya varmak. Parlamentonun bugünkü mesaisinde 'anlaşmasız Brexit'i önleyecek yasa tasarısının oylanması bekleniyor. Yasa tasarısı muhalefet partisi öncülüğünde verilecek olsa da Muhafazakar Parti milletvekillerinden bazıları tarafından da desteklendiği biliniyor. Taslak ile 'Boris Johnson'ı zor durumda bırakmak' ve Brexit'i 31 Ocak 2020'e kadar ertelemek amaçlanıyor. Muhafazakar Parti yöneticileri, muhalefetin taslağına destek verecek olan milletvekillerini parti gruplarından ihraç edeceği uyarısında bulunmuştu.

İktidardaki Muhafazakâr Parti'nin 'parti grubundan ihraç' tehditlerine rağmen 15 ya da 16 milletvekilinin de muhalefetin öne sürdüğü yasa tasarısına destek vermesi bekleniyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin de istediği erken seçim Boris Johnson tarafından doğrudan dile getirilmese kulislerde 'erken seçim'in ihtimaller arasında olduğu biliniyor. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; İngiltere'yi 14 Ekim'de erken seçim bekliyor.

Boris Johnson, başbakanlık ofisi 10 Numara'dan çıkarken görünüyor.
Boris Johnson, başbakanlık ofisi 10 Numara'dan çıkarken görünüyor.

Johnson kararlı: 31 Ekim'de ayrılacağız

Başbakanlık ofisi "10 Numara"da bakanlar kurulunu acil toplayan Johnson, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Herkesin bilmesini istiyorum ki, hiçbir koşul altında Brüksel'den bir erteleme daha istemeyeceğim. 31 Ekim'de ayrılacağız, 'ama'sı veya 'eğer'i yok." dedi.

Milletvekillerine çağrı: Elimizi zayıflatmayın

Bir ay önce göreve gelmesinin ardından AB ile yeni bir Brexit anlaşması ihtimalinin güçlendiğini savunan Johnson, milletvekillerini, İngiltere'nin müzakere pozisyonunu zayıflatacak bir adım atmaktan kaçınmaya çağırdı.

"Genel seçim istemiyorum, siz de istemiyorsunuz." ifadelerini kullanan Johnson, 31 Ekim'de Brexit'i gerçekleştirme sözünden vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. Johnson, Brexit'i bir kez daha ertelemenin "anlamsız" olacağını da savundu.

İngiliz basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Johnson'ın bakanlarıyla bir erken seçim senaryosunu tartışması bekleniyordu.

Buna göre, Johnson'ın parti içi muhalefetin, muhalefet partileriyle birlikte hareket ederek Brexit sürecini tıkaması ihtimaline karşı bakanlarıyla bugün bir erken seçim kararı alabileceği iddia edilmişti.

Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti, Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteğiyle şu anda parlamentoda sadece 1 milletvekili farkla iktidarda bulunuyor.

İngiltere'de Brexit karşıtı gösterilerden bir kare.
İngiltere'de Brexit karşıtı gösterilerden bir kare.

"Parlamentoya darbe"

Johnson, çarşamba günü Kraliçe 2. Elizabeth'ten parlamentonun 9 Eylül-14 Ekim'de tatil edilmesini talep etmiş, Kraliçe de buna onay vermişti.

Talebin onaylanmasıyla Johnson'un, parlamentonun anlaşmasız Brexit'i önleyecek bir yasa çıkarmasını engellemesi mümkün hale gelmişti. Muhalefet ise parlamentonun tatil edilmesi girişimini "anayasal zorbalık" olarak nitelendirmişti.

Muhalefet partilerinin yaz tatilinin ardından bugün açılacak parlamentoda ya anlaşmasız Brexit'e karşı bir yasa çıkarmayı denemesi ya da Johnson hakkında güvensizlik oylamasına giderek hükümeti devirme girişiminde bulunması ihtimaller arasında bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >