Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Esed çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetlerarası görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Suriye'de Esed'le yürümek kesinlikle mümkün değildir. Ne için? 1 milyona yakın vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye'nin başkanıyla nasıl olacak da geleceği kucaklayacağız? Suriye'nin halkı böyle birisini başında görmek ister mi?" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetlerarası görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

"Esed'le yürümek kesinlikle mümkün değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'de bir defa Esed'le yürümek kesinlikle mümkün değildir. Niçin? 1 milyona yakın vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye'nin başkanıyla nasıl olacak da geleceği kucaklayacağız? Suriye'nin halkı böyle birisini başında görmek ister mi? Çünkü Beşşar, bir defa Esed, kesinlikle açık ve net söylüyorum, devlet terörü estirmiş aslında bir teröristtir. Böyle birisine biz kalkıp da 'Bu işi o götürebilir.' diyemeyiz. Dersek o 1 milyona yakın öldürülmüş olan Suriyeliye haksızlık yapmış oluruz, o insanlara haksızlık yapmış oluruz." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi

"Biz böyle bir şeyi Türkiye olarak tanıyamayız."

"Nitekim şu anda da Suriye'de bakın halen kan gövdeyi götürüyor. İdlib ortada, Afrin ortada, geliyorsunuz Deyr ez-Zor ortada. Kuzey Suriye tamamen bir terör koridoru olarak adeta teslim edilmiş vaziyette. Böyle bir durum söz konusu. Peki niçin orada koalisyon güçleri var? Niçin orada Rusya var? Niçin orada biz varız? Bütün sebebi, Suriye'de huzur yok ve Esed'le de bu huzur oraya gelmez. Huzurun çekilmesi lazım ve Astana'da başlattığımız bizim bir sürecimiz var. Aynı şey Cenevre ile de adeta bir mütemmim cüz durumundadır ve buradan çıkacak olan kararla Suriye halkı kendi geleceğine yönelik kararını vermelidir diyoruz. Bakışımız bu."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >