Demokratlardan Trump’a büyük baskı: 2016 seçimlerini araştıracaklar

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD'de üst düzey Demokrat Kongre üyeleri ABD Başkanı Donald Trump ve 2016 seçimlerinde Rusya’yla bağlantıları konusundaki soruşturmalarını hızlandıracaklarını ifade etti.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler ABC’ye yaptığı açıklamayla Trump üzerindeki baskının artacağı mesajını verdi.

Nadler, haftanın ilk günü komisyonun 60 kişiye belge isteğini ileteceğini buna gerekçe olarak yargıya müdahale, yolsuzluk ve yetkiyi kötüye kullanma davalarını Amerikan halkına sunmak için soruşturmalara başlama olarak niteledi.

 Jerrold Nadler
Jerrold Nadler
  • Nadler, isteklerin Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı’ndaki yetkilerle, Trump’ın büyük oğlu Donald Trump Jr ve Trump şirketlerinin mali şefi Allen Weisselberg’e gönderileceğini kaydetti.

“Henüz elimizde gerçekler yok”

Nadler ayrıca Trump’ın görevde olduğu 2 yıl boyunca yargıya müdahale ettiğine inandığını da söyleyerek bu konuda Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in geçen hafta Temsilciler Meclisi komisyonunda verdiği ifadeye dikkati çekti.

Nadler, “Henüz elimizde gerçekler yok ama uygun soruşturmaları başlatacağız” ifadelerini de kullandı.

  • Senato İstihbarat Komisyonu’nda en üst düzey Demokrat üye olan Senatör Mark Warner da CNN televizyonuna yaptığı açıklamada Cohen’in ifadesini dinledikten sonra Trump’ın Moskova’da inşa etmeyi planladığı belirtilen yapıyla ilgili daha derine inilmesi gerektiğini belirtti.

Warner, Trump’ın seçimi kazanması için Rusya’yla işbirliği yapıp yapmadığı konusunda daha fazla araştırmanın ardından karar vereceğini kaydetti. Warner bununla birlikte elde yanlış olan bir kanıt olmadığını vurguladı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’yla diğer komisyonlar özel savcı Robert Mueller’ın Trump’ın seçim ekibinin Rusya’yla işbirliği yapıp yapmadığı yönündeki soruşturmasının sonucunu bekliyor.

  • Mueller’ın raporu birkaç gün içinde Adalet Bakanı William Barr’ın önünde olabilir ancak Barr’ın raporun ne kadarını yayınlayıp yayınlamayacağı belli değil. Demokrat Kongre üyeleri raporun tamamının yayınlanmasını istiyor.

Barr ise Adalet Bakanlığı’nın yönetmeliklerine göre raporu yayınlayabileceğini kaydediyor.

Nadler, Cumhuriyetçiler’in Trump’a hesap verme konusunda 2 yıldır kalkan olduğunu ve kendi görevlerinin hukukun üstünlüğünü korumak olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanı William Barr
Adalet Bakanı William Barr

Trump, eski avukatı Cohen'e yüklendi

Trump ise gelişmelere tepkili. Amerika Başkanı Twitter mesajında, “2 yıldan fazla bir süredir Başkanlık tacizinin ardından tek kanıtlanan Demokratlar ve diğerlerinin hukuku çiğnemesi” dedi.

Trump, mesajında eski avukatına da yüklenerek şu ifadeleri kullandı:

  • “Bir yalancı tarafından verilen düşmanca Cohen ifadesinde işbirliği kanıtı yoktu. Bazı çok kötü, yolsuz kişiler tarafından yürütülen yasa dışı Cadı Avı’nda masum biriyim. Başlamasına hiç izin verilmemeliydi ve sadece ben kazandığım için. Buna rağmen büyük başarı”

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in yargılandığı davada karar çıkmış ve Cohen, kampanya fonlaması ihlalleri, vergi kaçakçılığı Rusya'daki Trump Tower projesi konusunda Kongre'ye yalan söylemek suçlamalarından 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Michael Cohen
Michael Cohen

Cohen, Temsilciler Meclisi'nde ifade vererek ABD Başkanı Trump’ı suçlamıştı.

"Trump'ın yasa dışı faaliyetlerini korudum"

Cohen, "Trump'u korumak için yaptığım şeylerden utanç duyuyorum" derken kendi vicdanını dinlemektense Trump'ın yasa dışı faaliyetlerini koruduğu ve sakladığı için utandığını belirtmişti. Trump için 2007 yılında çalışmaya başlamaktan ve başkan seçilmesine giden yolda ona yardımcı olmaktan ötürü pişman olduğunu söyleyen Cohen, aynı zamanda Trump'ın kampanyası sırasında Moskova ile yürütülen emlak anlaşması görüşmelerinden haberdar olduğunu ve bu konuda yalan söylediğini aktarmıştı.

İddialarını kanıtlamak isteyen Cohen, komisyona, Trump’ın kendisine yazdığı banka çekini sundu.
İddialarını kanıtlamak isteyen Cohen, komisyona, Trump’ın kendisine yazdığı banka çekini sundu.

Cohen, Trump'ın sadece kendi çıkarları için çalışan biri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetmişti:

  • "Trump tamamen bir ırkçı. Bu ülke Trump'ın beyaz ırkçıları ve bağnazları koruduğunu gördü. Fakir ülkelere 'bok çukuru' dediğini de gördü. Özelde daha da fena. Bana bir keresinde Obama o zaman daha ABD başkanıyken 'Siyah biri tarafından yönetilen ve 'bok çukuru' olmayan bir ülke söyle' dedi, 'Siyahların çok aptal olduğu için kendisine hiçbir zaman oy vermeyeceklerini' söyledi."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >