DGS sonuçlarına göre tercih yapacak adaylar heyecanlı: ‘Veteriner Hekim olmak mümkün mü?’

ÖSYM'nin tercih kılavuzunda belirttiği ön lisans bölümlerinden mezun olan adaylar, 5 yıllık veterinerlik bölümüne geçiş yapabiliyorlar.
ÖSYM'nin tercih kılavuzunda belirttiği ön lisans bölümlerinden mezun olan adaylar, 5 yıllık veterinerlik bölümüne geçiş yapabiliyorlar.

Ön lisans bölümlerinden mezun olduktan sonra lisans bölümüne geçiş yapmak isteyen adaylar 30 Haziran’da DGS’ye girmişlerdi. ÖSYM’nin 25 Temmuz’da sonuçları ilan etmesiyle tercih yapmak isteyen öğrenciler şimdi de tercih kılavuzunun yayınlanmasını bekliyorlar. DGS sınavı, hayvan sevgisinin ön plana çıktığı mesleklerden biri olan Veteriner Hekimlik mesleğine de geçiş imkanı sağlıyor. Tarım ve hayvancılık alanında bir ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, ÖSYM’nin DGS kılavuzunda belirttiği ön lisans bölümlerinin birinden mezun olma şartıyla Veterinerlik bölümünü tercih edebiliyorlar. Veterinerlik bölümüyle ilgili detaylı bilgileri ve geçiş yapabilmek için hangi bölümden mezun olmanız gerektiği bilgisine yazımızda ulaşabilirsiniz.

Geçiş yapılan lisans bölümü ile mezun olunan ön lisans bölümü arasında müfredata göre benzerlik gösteren dersler tekrar ders programına eklenmiyor. Bölümün toplam süresi 5 yıl olduğu için, geçiş yapan öğrenciler dersleri saydırmalarına rağmen bölümü tamamlamaları 4 yılı bulabiliyor.

Tüm bunlara ek olarak bu bölümü tercih eden kişilerin hayvanları sevmesi gerekiyor. Bölüme geçiş yapma süreci tamamlandıktan sonra sabır ve yeteneğe oldukça ihtiyaç duyacak olan adayların tüm bunları karar verirken göz önünde bulundurması, sağlıklı bir tercih için önemli faktörlerden biri. Mezun olduktan sonraki süreçte, tıp hekimliği için yapılması gereken birçok şeyin veteriner hekimlik için de yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra adaylar, meslek hayatları boyunca birçok zorlu vaka ile karşılaşacağını göz önünde bulundurmalı.

DGS tercihi yapacak adayların Veterinerlik okumak için aşağıdaki 2 yıllık ön lisans bölümlerinden birini tamamlamış olması gerekiyor:

1) Antrenörlük ve Seyislik

2) Atçılık ve Antrenörlüğü

3) At Antrenörlüğü

4) Atçılık İşletmeciliği

5) Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı

6) Hayvan Yetiştiriciliği

7) Jokeylik

8) Laborant ve Veteriner Sağlık

9) Nalbantlık

10) Süt ve Besi Hayvancılığı

11) Süt Hayvancılığı

12) Veteriner Sağlık Teknikerliği

Veteriner hekim olmak isteyen adaylar, çalışma hayatında sadece evcil hayvanlarla karşılaşmayacaklarını göz önünde bulundurmalılar.
Veteriner hekim olmak isteyen adaylar, çalışma hayatında sadece evcil hayvanlarla karşılaşmayacaklarını göz önünde bulundurmalılar.

Veteriner hekim kimdir?

Her türden hayvanın fizyolojik bütünlüğünü ve sağlık durumlarının inceleyen, problemlerini teşhis ve tedavi eden meslek dalına veteriner hekimlik denir.

Veteriner hakimin görev tanımı neleri kapsar?

Hayvanların yaralanma ve hastalıklarına cerrahi müdahalede bulunma, röntgen ve ultrason gibi tıbbi ve teknolojik ekipmanları kullanarak tedavi etmek veteriner hekim olan kişinin belli başlı görevidir. Veteriner hekimlerin diğer görevleri de şöyle sıralanabilir;

Hastalık ve enfeksiyonları önlemek amacıyla hayvanlara aşı uygulaması yapmak,

• Tıbbi problemleri tespit etmek için hayvanları muayene etmek,

• Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için vücut dokusu, kan, idrar örneği almak,

Kuduz, brusella gibi hastalıkların teşhisi için testler yapmak ve buna göre önlemler almak,

• Yaşlı ve ölümcül hastalığı olan hayvanlara ötenazi uygulamak,

• Hayvanlarla ilgilenen kişilere beslenme ve genel bakım tavsiyelerinde bulunmak,

• Hayvan ölümlerinin nedenini araştırmak ve gereken önlemleri almak,

• Beslenme ve genel bakım yeterliliklerini incelemek için barınak ziyaretlerinde bulunmak,

• Veteriner hekimlik uygulamaları hakkındaki güncel bilgileri takip etmek,

• Mesleğin etik kurallarına uygun bir şekilde çalışmak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >