Dorian kasırgası hakkında merak edilen 5 soruya 5 cevap

Kasırganın yıkıcı etkisine kum torbalarıyla önlem alan ABD vatandaşları.
Kasırganın yıkıcı etkisine kum torbalarıyla önlem alan ABD vatandaşları.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Bahamalar'a yaklaşan Dorian kasırgasının şiddetini artırarak 5. seviyeye ulaştığını açıkladı.

Güneydoğu sahillerine yaklaşan Kategori 5 seviyesindeki Dorian kasırgasının hızı saatte 280 kilometreye yaklaşırken Bahamalar üzerinde etkisini gösterdi.

Dorian, Bahamalar'ı vuran bugüne kadarki en şiddetli kasırga olarak kayıtlara geçti.

ABD'nin güneydoğu sahillerine yaklaşan Dorian Kasırgası'nın şiddetini artırarak 5. seviyeye ulaştığı ve Bahamalar'ın ardından Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini vurmasının beklendiği bildirildi.

Dorian kasırgası nasıl oluştu?

ABD'de her yıl görülen kasırgalar hayatı olumsuz etkiliyor. 280 kilometre hızlara kadar kasırgalar nedeniyle binlerce insan bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalıyor.

Atlas Okyanusu'nda başlayan Dorian'ın ilk başta Florida eyaletine gelmesi bekleniyordu. Karayipler'den sınırlı bir etki ile geçen fırtına yön değiştirerek kuzeydeki eyaletlere yönelmişti.

Atlas Okyanusu'nda oluşan kasırgalar, karaya ulaştıklarında hızlarını yitirmeye ve yavaşlamaya başlıyorlar. Ancak bir kasırga hiçbir kara parçasına temas etmeden uzun süre ilerlerse güç toplamaya devam ediyor ve şiddeti de artıyor.

Dorian NASA tarafından böyle görüntülendi.
Dorian NASA tarafından böyle görüntülendi.

Kategori 5 kasırgası kaç kilometre hızla ilerliyor?

Merkez, hızı saatte 280 kilometreyi bulan ve yaklaşık 13 kilometre hızla batıya doğru hareket eden kasırganın bugün Bahamalar'da etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

Kategori 1 olarak başlayan kasırga şuan Kategori 5'e yükseltilmiş durumda. Zaman zaman hızlarının 280 kilometrelere çıktığı kasırganın yıkıcı etkisi bulunuyor. Bir fırtınanın Kategori 5'e yükselmesi için ise 250 kilometre hızı aşmış olması gerekiyor.

Yetkililer, vatandaşların en az 7 günlük gıda stoklamasını önerdi.
Yetkililer, vatandaşların en az 7 günlük gıda stoklamasını önerdi.

Kategori 5 kasırgalarına örnek var mı?

ABD'de hala devam eden Dorian Kategori 5 için canlı örnek olmaya devam ederken ABD'de ve bölgede daha önce de benzer kasırgalar yaşanmıştı.

  • Michael Kasırgası geçen yıl Florida'da 59 kişinin ölümüne neden oldu ve 25 milyar dolarlık hasar yarattı. Michael, ABD kıyılarını 26 yıl içinde vuran ve Kategori 5 seviyesinde olan tek kasırgaydı.
  • Maria Kasırgası 2017 yılında Dominika Adası'nı vurdu. 31 kişinin ölümüne neden olan kasırga şiddetini Kategori 4'e düşürüp Puerto Rico'da da büyük hasar yarattı. Bir araştırma Maria Kasırgası nedeniyle ölenlerin sayısının 3 bine yakın olduğunu ortaya koydu.
  • Irma Kasırgası 2017'de Karayip Adaları'nın kuzeyini ve Florida'yı etkisi altına aldı. Kasırga 47 kişinin ölümüne neden oldu.
  • Matthew Kasırgası 2016 yılında Kategori 5 seviyesindeki kasırgalardandı. Haiti, Küba ve Bahamalar'da etkili oldu. Son 10 yılda görülen en şiddetli kasırgalardan biriydi ve bölgede toplam 585 kişinin ölümüne neden oldu. Ölenlerin 500'den fazlası Haiti'deydi.

Dorian nerelerde etkili oluyor?

Merkez, hızı saatte 280 kilometreyi bulan ve yaklaşık 13 kilometre hızla batıya doğru hareket eden kasırganın bugün Bahamalar'da etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

Kasırganın şiddetinden dolayı halkı uyaran Bahamalar Başbakanı Hubert Minnis Abaco, halka, ana karaya gelmeleri çağrısında bulundu.

Bahamalar'ın ardından kasırganın kuzeye yönelerek Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini vurması bekleniyor. Acil durum ilan edilen iki eyalette de tedbirler alınmaya devam ediyor.

Ulusal Kasırga Merkezi, daha önce Florida eyaletini vurması beklenen kasırganın dün yön değiştirerek kuzeye doğru yöneldiğini, ancak gücünü koruduğunu açıklamıştı.

Dorian, ABD'nin en önemli gündem maddesi oldu.
Dorian, ABD'nin en önemli gündem maddesi oldu.

Kasırga karaya ulaştığında ne oluyor?

Yetkililer, Dorian'ın karaya ulaştıktan sonra yüklü miktarda yağış bırakarak ölümcül su baskınlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Şiddetli yağış bırakan kasırganın Bahamalar üzerinde ciddi tahribata yol açacağı tahmin edilirken, yetkililer şu ana kadar herhangi bir can kaybının rapor edilmediğini ve gerekli tüm tedbirleri aldıklarını açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >