Durum kritik: Uyuyan dev uyanabilir

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, son yaşanan iki depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, son yaşanan iki depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, İstanbul’da meydana gelen 4,6 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, Silivri’de meydana gelen son iki depremin, 7 büyüklüğünün biraz üzerinde deprem üretme potansiyeli olan kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olmasının kritik bir gösterge olduğu ifade edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) depremle ilgili çok kritik bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, son iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması kritikliğine dikkat çekildi.

"Bu fayın davranışı her yerde aynı değildir"

İTÜ'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nin içine giren kısmı (ve buna bağlı ikincil faylara) yer bilimcilerce genel olarak 'Marmara Fayı' diye adlandırılmaktadır. Bu fay, davranışı her yerinde aynı olan bir fay değildir. Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce'de 'creep' denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur. Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz."

İTÜ: 4,6 ve 5,8'lik iki depremin fayın uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret ediyor.
İTÜ: 4,6 ve 5,8'lik iki depremin fayın uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret ediyor.
  • "Kırılması beklenen bir fay hattı"
  • "Marmara Fayı'nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi'nin içine doğru ilerlemiştir. Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan (dolayısıyla kırılması beklenen ve ekteki Marmara denizi fay haritasında sismik boşluk olarak adlandırılan) bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar'ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir"

"Son iki deprem beklenen Marmara depreminin üzerinde olan fay segmentinde gerçekleşti"

Açıklama şöyle devam etti:

"Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi'nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir"


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >