Emekli Tümamiral Gürdeniz ilk kez konuştu: Balyoz, Doğu Akdeniz'in savaşıydı

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Balyoz davası hakkında ilk kez konuştu.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Balyoz davası hakkında ilk kez konuştu.

Deniz kuvvetlerinin önemli isimlerinden biri olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Balyoz davalarında tutuklanarak 3 buçuk yıl hapis yatmıştı.

● Gazeteci Kenan Taş'ın YouTube kanalına konuk olan Gürdeniz, Balyoz davaları hakkında ilk kez konuştu.

FETÖ gazetelerinde hiçbir gerçeklik payı olmayan, illegal kanunsuz ve kurmaca haberlerle aleyhine saldırıya geçildiğinde 'Akdeniz hesaplaşması başlıyor' dediğinin altını çizen Gürdeniz, "Balyoz, Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Türkiye'nin geleceği için yapılan bir savaştır" ifadelerini kullandı.

Kamuoyunda 'kumpas davası' olarak bilinen Balyoz davasında 3 buçuk yıl hapis yatan deniz kuvvetlerinin önemli isimlerinden emekli Tümamiral Cem Gürdeniz 'Balyoz' davasına ilişkin ilk kez konuştu. Gazeteci Kenan Taş'ın sorularını yanıtlayan Gürdeniz, dava hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sizi tanımıyorum"

Baloz davasından 3 buçuk yıl hapis yatan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, prensip olarak dava ve mahkeme süreci hakkında konuşmadığına dikkati çekti.

"Mahkemelere gitmedim. Savunma yapmadım." diyen Cem Gürdeniz, "Son gün bana 18 yıl hapis cezası verildi ve 'son sözün nedir?' dendiğinde de sizi tanımıyorum dedim. Bunun haklı gururunu da yaşıyorum. Çünkü bunun esasında emperyalizm ile çok büyük bir hesaplaşma süreci olduğunu ilk görenlerdenim." dedi.

"3 ayrı kuvvet komutanıyla geleceği tasarladım"

Üstlerini de bu konuda ikaz ettiğinin altını çizen Cem Gürdeniz, "Çünkü benim görevim deniz kuvvetlerinin politika ve stratejini tayin eden birimdi. 3 ayrı kuvvet komutanıyla geleceği tasarladım. Böyle bir fırtınanın geleceğini de zaten bekliyordum. O dönem FETÖ gazetelerinde hiçbir gerçeklik payı olmayan, illegal kanunsuz ve kurmaca haberlerle aleyhime saldırıya geçilmişti ve ben eşime Akdeniz hesaplaşması başlıyor demiştim. Çünkü emperyalizm ilk başta fikir üretenleri hedef alır. Subayları hedef alır." ifadelerini kullandı.


"Taviz vermedik, 'aman' dilemedik"

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ışığında o dönem böyle bir olayı beklediğine dikkati çeken emekli Tümamiral Cem Gürdeniz şöyle konuştu:

"Kapımıza geldiklerinde evet bu bir savaştı ve savaşmamız lazımdı. Ama savaş savunma yaparak, onların önünde eğilerek, büzülerek, onlardan 'aman' dileyerek yapılmaz. 3 buçuk yıl 65 metre karede yaşadık. Ama biz aman dilemeden ve herhangi bir taviz vermeden bu süreç bizim lehimize sonuçlandı.

Kırgınlığı var mı?

Savaşlar olur. Kırgın değilim bu bir hesaplaşmaydı. Türkiye soğuk savaş sonrası yeni bir rota çizdi. Şu an görüyorum Türkiye'de iflah olmayan neoliberal, atlantikçi bir kesim var. Türkiye'ye ve Türkiye'nin gücüne güvenmiyor. Bakıyorsunuz her şeyi batı da arıyor.

Cem Gürdeniz Tümamiral olarak emekli olmuştu.
Cem Gürdeniz Tümamiral olarak emekli olmuştu.

Balyoz ve Ergenekon bunun savaşıydı

Ben Batı karşıtı biri değilim. Ama eğer o Batı, Jeopolitik sistemde benim Güneydoğumu parçalayarak denize çıkışı olan bir Kürdistan kurmak istiyorsa, Montro'yü ortadan kaldırmak istiyorsa, Karadeniz'deki boğazlar rejimi ortadan kaldırmak isteyip beni Karadeniz'de de kuşatmak istiyorsa, o Batı dediğimiz değerler rejimi jeopolitik düzlemde mavi vatanımın 150 bin kilometrekaresini benden alıp Güney Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanlılara vermek istiyorsa ben tabi ki buna karşı çıkarım. Balyoz, Ergenekon gibi kumpaslar bunun savaşıydı.

Ben hapse girdiğim ilk gün eşime döndüm ve dedimki; bu Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Türkiye'nin geleceği için yapılıyor ve bu bir savaştır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >