Emniyet Genel Müdürlüğü tüm sürücüleri uyardı

Türkiye'de 2018 Kasım sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 22 milyon 134 bin 792 taşıt bulunuyor.
Türkiye'de 2018 Kasım sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 22 milyon 134 bin 792 taşıt bulunuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda trafiğe çıkacak sürücülerin araçlarına kış bakımı yaptırmalarını istedi. Özellikle araçlardaki bazı parçalara kış bakımı yapılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekilen paylaşım yüzlerce beğeni aldı.

Havaların soğuması ile birlikte araçların kışlık bakımının da yaptırılması gerekiyor. Uzmanlara göre, bakımları yapılmayan araçlarda performans düşüklüğü, yakıt harcamalarının artışı, sabahları geç çalışma veya çalışamama gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirtiliyor.

  • Uzmanlar, sürücüleri aniden bastırabilecek kış koşullarına karşı araçlarının kışlık bakımlarını zaman geçirmeden yapmaları yönünde uyarıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) sosyal medya hesabından sürücüleri bu konularda uyarıyor.

Otomobillerin kıştan en çok etkilenen parçaları:

Kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi büyük önem taşıyor.

1. Antifiz

                                    Antifriz otomobil kullanıcıları arasında motor soğutma suyunu donma karşıtı motor sıvısı olarak bilinse de bunun kadar önemli diğer bir görevi aşırı ısınmayı da önlemektedir. Antifrizin görevi kaynama ve donmayı engellemektir denilebilir.
1. Antifiz Antifriz otomobil kullanıcıları arasında motor soğutma suyunu donma karşıtı motor sıvısı olarak bilinse de bunun kadar önemli diğer bir görevi aşırı ısınmayı da önlemektedir. Antifrizin görevi kaynama ve donmayı engellemektir denilebilir.
2. Kış lastiği

                                    Kış şartlarına uygun özel olarak hazırlanan sırt karışımı ile ilave malzemelerden hazırlanan kış lastikleri güvenli bir sürüşün en önemli anahtarıdır.Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesi halinde kış lastiği kullanmaya başlanması önerilmektedir.
2. Kış lastiği Kış şartlarına uygun özel olarak hazırlanan sırt karışımı ile ilave malzemelerden hazırlanan kış lastikleri güvenli bir sürüşün en önemli anahtarıdır.Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesi halinde kış lastiği kullanmaya başlanması önerilmektedir.
3. Silecekler

                                    Cam silecekleri kötü ve yağışlı havalarda aracınızda görüş alanınızı açacak en önemli parçadır. Yoğun yağmurda silecekler düzgün çalışmazsa görüş alanınız kısıtlanır ve hayati tehlikeye biraz daha yaklaşırsınız. Kış aylarına girmeden sileceklerini değiştirmeye ve bakım yaptırmaya dikkat edin.
3. Silecekler Cam silecekleri kötü ve yağışlı havalarda aracınızda görüş alanınızı açacak en önemli parçadır. Yoğun yağmurda silecekler düzgün çalışmazsa görüş alanınız kısıtlanır ve hayati tehlikeye biraz daha yaklaşırsınız. Kış aylarına girmeden sileceklerini değiştirmeye ve bakım yaptırmaya dikkat edin.
4. Akü

                                    Akünün en önemli özelliği bozulacağı ve sorun çıkaracağı zaman önceden herhangi bir belirti vermemesidir. Hiç olmadık bir zamanda bir anda aracınız çalışmayabilir ve yolda kalabilirsiniz. Bunu önlemenin en iyi yolu kış ayları başlamadan önce mutlaka bir akü testi yaptırmanızdır.
4. Akü Akünün en önemli özelliği bozulacağı ve sorun çıkaracağı zaman önceden herhangi bir belirti vermemesidir. Hiç olmadık bir zamanda bir anda aracınız çalışmayabilir ve yolda kalabilirsiniz. Bunu önlemenin en iyi yolu kış ayları başlamadan önce mutlaka bir akü testi yaptırmanızdır.
5. Buji

                                    Aracın motorundaki yanma odasında sıkışmış hava ile yakıt karışımını ateşleyen ve aracın hayati ekipmanlarından biriside bujilerdir.Elektrik ve ateşleme sisteminde oluşan sorunlar,  yakıt tüketimini %10 arttırabilmektedir. Yakıt tüketimi dengesini sağlamak için buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalıdır.
5. Buji Aracın motorundaki yanma odasında sıkışmış hava ile yakıt karışımını ateşleyen ve aracın hayati ekipmanlarından biriside bujilerdir.Elektrik ve ateşleme sisteminde oluşan sorunlar, yakıt tüketimini %10 arttırabilmektedir. Yakıt tüketimi dengesini sağlamak için buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalıdır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >