Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası F-35'ler Türkiye'ye teslim edilir mi?

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın daveti üzerine önümüzdeki ay Washington'a gidecek. İki liderin görüşmesi sırasında F -35'lerin Türkiye'ye teslimi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, GZT'ye yaptığı açıklamada "Kasım ayında iki liderin el sıkışarak birçok soruna çözüm bulacağını, F-35'lerin de Türkiye'ye teslim edileceği bir sürecin başlayacağını düşünüyorum." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Sırbistan'a ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada ABD'yle yaşanan F-35 krizine dair değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan şunları kaydetti:

  • "F-35 uzayan bir süreç oldu görüşmemizde bunu bir karara bağlamak amacımız. Biz hala parçaları göndermeye devam ediyoruz. Ödemelerde de biz yine de aksama yapmıyoruz. Şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar gibi bir ödemeyi de yapmış bulunuyoruz. Bu konuyu tabii ki ele alacağız."

Önceki gün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinde ikili meselelerin yanı sıra Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın daveti üzerine önümüzdeki ay Washington'a gidecek. İki liderin görüşmesi sırasında F-35'lerin Türkiye'ye teslimi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

F-35 krizine dair GZT'ye değerlendirmelerde bulunan Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, "Siyonist, evanjelist yapılar gelip geçici, ama devletler baki. Atılan imzalar kalıcı. Biz F-35 meselesine o gözle bakıyoruz." dedi.

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ
Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ

Başbuğ, ABD'den belli kişilerin 'F-35 projesinden dışlanırsınız diyerek' Türkiye'yi tehdit etmeye kalktığını hatırlatarak "Bu tehditlerin karşılığında biz olgun devlet tavrıyla biz 'bunun böyle olacağını düşünmüyoruz. Atılmış imzalar var, bunun hukuki sorumlulukları var. Projeye ciddi bir ödeme yapmış devletiz.' dedik" yorumunda bulundu.

"Trump'ın F-35'ler konusunda bizden yana olduğunu düşünüyorum"

Trump'ın G-20 Zirvesi'nde S-400, F-35 özelinde Türkiye'nin haklı olduğumuza yönelik birçok söylemde bulunduğunu söyleyen Başbuğ, "Ben de S-400 konusu ilk gündeme düştüğünde şu başlığı vermiştim, 'S-400'ler Temmuz ayında gelecek, Kasım'da da F-35'ler teslim edilecek'. S-400'lerin teslimatı dediğim tarihte gerçekleşti. Bize teslim edilecek F-35'ler deneme uçuşu gerçekleşti. Anlaşmaya göre Kasım ayında da teslimat gerekiyor. Sayın Erdoğan önümüzdeki ay Amerika'ya gidiyor. Trump'ın F-35'ler konusunda bizden yana olduğunu düşünüyorum. Trump akıllı biri, önünde bir seçim süreci var. F-35 konusunda Türkiye masanın iki yanında da olan bir ülke, hem alıcı hem satıcı konumunda.

Dolayısıyla Trump'ın önüne seçim döneminde ekonomi çıkacak. Amerika'nın katma değer vergisinin neredeyse dörtte üçü silah şirletlerinden çıkıyor. Dünyadaki en büyük 20 silah şirketinin 15'i Amerika'da bulunuyor. En büyüklerinden biri de Lockheed Martin yani uçağın yapımında başrol oynayan şirket. Bu şirketin milyarlarca dolarlık kaybı Amerika'nın kaybı demek. Dolayısıyla Trump'ın da seçim sürecinde elinin zayıflaması demektir." ifadelerini kullandı.

Kasım ayında ABD'de gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesinde sadece Suriye meselesinin gündeme gelmeyeceğini F-35, Kudüs, İran' başlıklarının da masada olacağını belirten Başbuğ, şunları söyledi:

  • "Öte yandan ABD ve Türkiye arasında ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılma hedefi de var. Trump şu an kendi içindeki FETÖ'yü temizliyor.Ben Kasım ayında iki liderin el sıkışarak birçok soruna çözüm bulacağını, F-35'lerin de Türkiye'ye teslim edileceği bir sürecin başlayacağını düşünüyorum. Yani Kasım ayında Erdoğan F-35'i alır gelir diyorum."

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi alması sonrası Ankara'nın F-35 programından çıkarılma sürecinin başladığını açıkladı.

Pentagon'dan yapılan duyuruda "ABD ve F-35 savaş jeti programının diğer ortakları, Türkiye'nin bu programa katılımının askıya alınması ve resmen F-35 programından çıkarılması sürecinin başlatılması kararında aynı çizgide." denilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >