Erdoğan ve Aliyev dev rafinerinin açılışında buluşacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuğu olarak gelecek.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuğu olarak gelecek.

Türkiye'de özel sektörün son yıllarda yaptığı en büyük yatırım olan Star rafinerisi yarın açılacak. Azerbaycan'ın petrol şirketi SOKAR tarafından inşa edilen rafineri iki ülke arasındaki bağların güçlenmesini sağlayacak.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen "STAR Rafinerisi"nin açılış töreni, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde yarın İzmir'in Aliağa ilçesinde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanları açılışa katılacak

Star Rafinerisi, Türkiye'nin en büyük petrol rafinelerinden biri olacak
Star Rafinerisi, Türkiye'nin en büyük petrol rafinelerinden biri olacak

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, dev yatırım Star Rafinerisi'nin Aliağa'da yarın düzenlenecek açılış törenine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan hükümetinin üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, çeşitli enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar katılacak.

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor.

Rafineri, Türkiye'deki ilk "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi"ne sahip proje olma özelliği de taşıyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, törene iştirak edecek olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le ikili görüşme yapması öngörülüyor.

Stratejik ürünler üretecek

STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter
STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter

SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, SOCAR’ın Türkiye için öngördüğü 19,5 milyar dolarlık yatırım planının önemli bir parçası olan tesisin, PETKİM’in NAFTA, reformat ve karışım ksilen ihtiyacının tamamını karşılayacağını belirtti, şöyle konuştu:

  • “STAR Rafineri, petrokimya ham maddesinin yanında ülke için stratejik öneme sahip dizel, jet yakıtı ve LPG gibi ürünlerle de ekonomiye önemli ölçüde katkı verecek. İthalat oranını dizelde yüzde 40’lara, LPG’de ise yüzde 70’lere düşürecek. Jet yakıtı ihtiyacınınsa tümünü karşılayacak. Yine bir yan ürün olan petrol kokta da yıllık 700 bin tonluk kapasiteyle çimento sektörünün ihtiyacı için yapılan ithalatı azaltacak.”

Türkiye ekonomisi güven veriyor

Tesiste ham petrolün siyah ürün elde etmeden doğrudan yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüleceğini, bu özelliğiyle Avrupa’da 3 rafineriden biri olduğunu kaydeden STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, “Yatırımların azaldığı bir dönemde devreye alınan bu yatırım SOCAR’ın ve Azerbaycan’ın Türkiye ekonomisine olan güvenini de gösteriyor” ifadesini kullandı.

Azerbaycan'ın petrol şirketi "SOKAR"

Dünya'nın en büyük 50 petrol şirketi arasında yer alan SOKAR, 1992 yılında kuruldu.
Dünya'nın en büyük 50 petrol şirketi arasında yer alan SOKAR, 1992 yılında kuruldu.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOKAR 2008 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 20 milyar dolarlık bütçesi ile Türkiye'de bulunan en büyük yabancı yatırımlardan biri.

Ayrıca SOCAR, bir altyapı projesi olan Güney Gaz Koridoru'nun en uzun kısmı olarak Hazar Denizi bölgesindeki kaynakları Türkiye’ye ve Avrupa’ya ulaştırması planlanan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nin en büyük ortağıdır.

SOKAR Türkiye'de 35 bin kişiye iş ve istihdam olanağı sağlamaktadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >