Gebze-Halkalı demir yolu hattı, yarın hizmete açılıyor

Arşiv
Arşiv

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı yarın açılacak. Marmaray hattının açılmasıyla birlikte Yüksek Hızlı Tren'le İstanbul'dan Ankara'ya kolaylıkla seyahat edilebilecek. Halkalı-Gebze demir yolu hattına dair merak edilenleri derledik.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gebze-Halkalı demiryolu hattının 12 Mart’ta hizmete açılacağını söyledi.

Turhan, “İki hat arasındaki mesafeyi 185 dakikadan 115 dakikaya düşürecek olan proje kapsamında tüm altyapı ve istasyonlar yeniden inşa edildi. Hatta 2 viyadük, 27 karayolu altgeçidi, 29 yaya altgeçidi, 21 karayolu üstgeçidi, 12 yaya üstgeçidi yapıldı” dedi.

  • Bu yıl yolcu taşımalarına başlanacak olan proje kapsamında, Gebze-Halkalı hattının hazır olacağını ve Ankara-İstanbul ile işletmeye alınacağını belirten Cahit Turhan, “Böylece Ankara’dan kalkan yüksek hızlı tren, İstanbul’a ulaşacak ve Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı’da durabilecek” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan

Yeni istasyonların yerleri ve güzergah planları, banliyö güzergahında yer alan 14 tarihi istasyon ve tüm tarihi yapılar korunacak şekilde belirlendiğini anlatan Turhan, Yeşilköy ve Göztepe istasyonlarının proje kapsamında restore edildiğini belirtti.

Günde 1.5 milyon yolcu seyahat edecek

Banliyö hattının hayata geçmesiyle Gebze-Halkalı hattında 2-10 dakika arayla sefer yapılacak.

  • Sistem tam olarak devreye alındığında bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlanıyor. Halkalı-Gebze hattı tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde ise günde 1.5 milyon yolcuya hizmet verecek. Mevcut banliyö hattının iyileştirilerek yüzeysel metroya dönüştürülmesiyle İstanbul’un kent içi ulaşımında raylı sistemin payı yüzde 12’den yüzde 28’e çıkacak.

Tamamı 76.6 km olan hattın 13.6 km’si Marmaray, 63 km’si ise banliyö kısmından oluşuyor.
Tamamı 76.6 km olan hattın 13.6 km’si Marmaray, 63 km’si ise banliyö kısmından oluşuyor.

Baştan sona 42 durak bulunuyor

Halkalı-Gebze hattında toplam 42 durak bulunuyor. Bunun dışında restorasyon çalışmaları devam eden Haydarpaşa Garı için de bir bağlantı yapılması planlanıyor. Hattın güzergahındaki duraklar ise sırasıyla; Halkalı, Mustafakemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, İstanbul Boğazı, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi ve Gebze olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >