Günlük döviz alıp-satanlara 24 saatlik bariyer

Arşiv fotoğrafı
Arşiv fotoğrafı

Son bir yılda TL'nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetmesi dolardaki artışın önlenmesi için atılan adımlara bir yenisi eklendi.

Geçtiğimiz hafta dolar alımına binde 1 vergi ve zorunlu karşılık düzenlemelerinin ardından 100 bin dolar ve üzerinde döviz alımlarında bankalar tarafından bir iş günü valör uygulanmasına geçildi.

Bu uygulama ile ihtiyacı olmadığı halde gün içinde yüklü miktarda döviz alım-satımı yaparak, piyasayı bozup kâr sağlayanların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), döviz piyasasında istikrarsızlık oluşturmak isteyen ve gün içerisindeki yüklü işlemlerle yüksek kârlar sağlayanların önüne geçmek adına önemli bir adım attı.

BDDK, 100 bin doların üzerinde döviz alımına bir gün bekleme kuralı getirdi. Kurala göre döviz almak isteyenler TL karşılığını bir gün önce yatıracak, döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek.

BDDK'nın 20 Mayıs'ta aldığı karara göre gerçek kişilerin 100 bin dolar üzeri döviz alımlarında bankalar tarafından bir iş günü valör uygulanacak.

Mart sonu itibarıyla Türkiye'nin yurt dışı varlıkları, 2018 yıl sonuna kıyasla yüzde 4,6 artarak 241,7 milyar dolar, yükümlülükleri yüzde 1,5 azalarak 578,8 milyar dolar oldu.
Mart sonu itibarıyla Türkiye'nin yurt dışı varlıkları, 2018 yıl sonuna kıyasla yüzde 4,6 artarak 241,7 milyar dolar, yükümlülükleri yüzde 1,5 azalarak 578,8 milyar dolar oldu.
  • *Valör: İşlem yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme tarihi arasındakifarkı tanımlamak için kullanılan finans terimine verilen isimdir.

Döviz alımına 24 saat freni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), döviz alım ve satım işlemlerine yeni kural getirdi. Yeni kural çerçevesinde bugünden itibaren başlayacak uygulama sonucunda 100 bin dolar üzeri döviz almak isteyenler bir gün bekleyecek. Dövizin Türk Lirası karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz hesaba ertesi gün geçecek.

Türkiye'nin yurt dışı varlıkları martta 241,7 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri 578,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye'nin yurt dışı varlıkları martta 241,7 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri 578,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Döviz bozduranlar bekleyecek mi?

Döviz bozduranlar için bekleme süresi yok
Yapılan bilgilendirmeye göre döviz bozduranlar için bekleme süresi yok. Satılan dövizin Türk Lirası karşılığı aynı gün hesapta olacak. Karar ile spekülatif döviz talebinin frenlenmesi, piyasa istikrarının desteklenmesi amaçlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde döviz alımına binde bir oranında vergi de getirilmişti.

Manipülasyon yapılıyor

BDDK tarafından dün yapılan açıklamada, son dönemlerde manipülasyon amaçlı spekülatif işlemler ile döviz piyasalarında istikrarsızlık oluşturulduğu ifade edildi. Bu durumun, ekonominin temel dinamiklerinin yanı sıra, kredi sisteminin etkin çalışması ile bankacılık sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiği belirtilen açıklamada, bu kapsamda, ekonomik aktörlerin dönem dönem gözlenen oynaklıklardan olumsuz etkilenmemesi amacıyla piyasaların yakından takip edildiği, oynaklık dönemlerinde bir kısım hesap sahibinin gün içi yüksek frekanslı alım satım işlemleri gerçekleştirdiği kaydedildi.

Karar gerçek kişileri kapsıyor

Alınan karar, reel döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen gerçek kişilerin gün içinde birden çok kez döviz alım-satım yaparak piyasa yapısallarında meydana getirdiği gereksiz ve haksız bozulmanın önlenmesi amaçlanıyor.

BDDK trafından yapılan açıklamada, "Bankacılık Kanunu dahil ilgili hukuki metinlerimiz, yerli yabancı bütün tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini güçlü şekilde koruyacak uluslararası standartlara uyumlu düzenlemeler içermektedir" denildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >