Güvenlik uzmanlarından 'CAATSA' düzeltmesi: Türkiye'ye CAATSA uygulanamaz

Rus yapımı S-400 parçalarının Türkiye'ye intikali sırasında Ankara Mürted Hava Üssü'nde çekilen bir kare.
Rus yapımı S-400 parçalarının Türkiye'ye intikali sırasında Ankara Mürted Hava Üssü'nde çekilen bir kare.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile yaşanan S-400 gerilimiyle ilgili 'Durumun çok karmaşık olduğunu' belirterek Türkiye ile görüşmeleri sürdürdüklerini söylemişti. Kafaları karıştıran bu açıklamaların ardından Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar GZT.com'a önemli açıklamalarda bulundu. Yarar, CAATSA yaptırımı ve yapılacak olan kongrenin ayrı şeyler olduğunun altını çizerek bu durumda Türkiye'ye CAATSA uygulanamayacağını belirtti.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar gündeme dair GZT.com Editörü Şifa Kaymak'a önemli açıklamalarda bulundu. Yarar, Trump'ın "Durum karışık" açıklamalarının ne anlama geldiğini öğrenmek için ikinci bir açıklamayı beklemekte fayda olduğunu söyledi.

Öte yandan İsmail Halis ile birlikte GZT'de Güvenli Bölge programını sunan Mete Yarar , ABD kongresine Trump istediği takdirde yetkilerini kullanarak karşı gelebileceğini belirtti.

"CAATSA ve kongre birbirinden farklıdır"

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, "F-35 ile ilgili karar CAATSA'dan değil kongreden çıkacak.O yüzden ikisi birbirinden çok farklı ve karıştırılan bir şey.CAATSA'dan gelecek olan yaptırımlar çoğunlukla şahıs ve kişilerle olur.Kongrenin almış olduğu kararlar ise Türkiye'nin almış olduğu S-400'leri satın almasıyla beraber Türkiye'ye diğer malzemelerin verilmemesiyle ilgili olan kararlardır.İki karar birbirinden farklı olduğu için F-35'ler konusunda tam bir karar verilmedi" dedi.

 Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

"Trump bu kongreye karşı durabilir"

Yarar "Sonuçta Başkan yetkilerini kullanarak bir sonuca gidebilir.Bir kısım malzemeyi gönderebilir.Söyledikleri tam anlaşılmadığı için belki bir hafta 10 gün kadar beklemek gerektiğini düşünüyorum.Türkiye'ye yüz uçak dışında mı verilememe olacak yoksa yüz uçak da mı verilmeyecek sorusu tam anlaşılamadı. Bu nedenle bir hafta kadar bekleyip Trump'ın ne söylediğiyle ilgili teyit etmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"F-35'lere altarnatif var"

Mete Yarar F-35'lere her zaman için alternatif olduğunu belirterek şunları söyledi;

Birebir aynısı olmayabilir ama altarnetif var.Türkiye bu konuda uçaksız kalacak değil. Türkiye geçis süreci için arayı kapatacak olacak olan başka alternatifi vardır.Türkiye bunu planlayacaktır. Zaten konuşmalar gerçekleşiyordur. Çünkü zaten Türkiye kendi projesini de hayata geçirmeye çalışıyor.Hazır olan projelerden geçiş sürecinde kullanabileceği yine Rus uçakları var hatta belki bir kaç sene sonra Çinlilerle bu konu konuşulabilir.Bundan sona karar kesin olarak verilebilir.

s-400
s-400

F-35 ve S-400'ün aynı anda Türkiye'de olması ABD'yi neden rahatsız ediyor?

"Bu bir tehdit değil, jeopolitik kaygıdır"

Yarar "F-35 ile S-400 aynı ortamda olmasının bir tehdit oluşturmasından çok jeopolitik olarak Türkiye'nin Rusya'ya yakınlaşmasıyla ilgili bir durum.Jeopolitik kaygılar açıkçası teknolojik kaygıların önüne geçiyor.Olayı jeopolitik kaygılar olarak değerlendirmekte fayda var.S-400 Suriye'de de var

F-35'ler yine Suriye'de var.Aynı yerdeler. Bir sıkıntı olacaksa orada da olur. Bu nedenle buradaki asıl mesele jeopolitik kaygılar" ifadelerini kullandı.

F-35
F-35
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >