GZT anketinde oyunuzu kullanın; şu işi bir netleştirelim: ABD dost mu düşman mı?

abd ordusu
abd ordusu

Türkiye, PYD terör örgütüne hava harekatı düzenledikçe ABD bu örgütü şemsiye altına almaya, hatta kol kola girip dünyaya poz vermeye devam ediyor. Peki siz ABD'nin yanı başımızda terör örgütüne verdiği destek ve Türkiye ile 'müttefiklik' ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? 3 soruluk anketimizde bunu cevaplayabilirsiniz.

ABD, PKK/PYD terör örgütüne silah, mühimmat ve hava desteğini her geçen gün üstüne katarak arttırdı. Öyle bir duruma gelindi ki, terör örgütü PYD’nin silahlı faaliyet gösteren örgütü YPG’nin envarterindeki silahların küçük bir orduya yeteceği belirtiliyor. ABD’nin, Türkiye’ye karşı sınır ötesinden yurt içine saldırılarını sürdüren örgüte verdiği destek hükümet tarafından büyük tepki topluyor.

Gündemden düşmeyen Amerikan yönetiminin son kararı ise işi çok farklı bir boyuta getirdi. Başkan Donald Trump’ın onayladığı son karar sonrası teröristlere doğrudan silah vermeye devam edilmesiyle birlikte artık teröristlere ağır silahlar da verilecek. Terör örgütüne gönderilen bu silahların Adana’da bulunan İncirlik üssünden gönderildiği askeri uzmanlar tarafından dile getiriliyor. İncirlik'te yoğun bir şekilde hava faaliyetlerinde bulunan ABD güçlerinin, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına karşı pasif bir rol üstlenmesi ise ABD'nin ikircikli tutumunu gözler önüne seriyor.

Washington yönetimi, tam dört kez "YPG Menbiç'ten çıkacak" demişti ama öyle olmadı.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Menbiç, teröristler tarafından işgal edilmesinin ardından Washington yönetimi tam 4 kez “YPG Menbiç’ten çekildi/çekiliyor” açıklamasında bulunarak Türkiye'yi oyaladı. Menbiç'in YPG tarafından tamamen ele geçirilmesinden 11 gün sonra TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı başladı.
Washington yönetimi, tam dört kez "YPG Menbiç'ten çıkacak" demişti ama öyle olmadı. Menbiç, teröristler tarafından işgal edilmesinin ardından Washington yönetimi tam 4 kez “YPG Menbiç’ten çekildi/çekiliyor” açıklamasında bulunarak Türkiye'yi oyaladı. Menbiç'in YPG tarafından tamamen ele geçirilmesinden 11 gün sonra TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı başladı.
Münbiç'i terörist işgalinden kurtarmak isteyen muhaliflere karşı ABD, zırhlı araçları ve askerleri bölgeye konuşlandırarak bayrak dikti.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    El Bab’ın kontrol edilmesinin ardından Münbiç’i terörist işgalinden kurtarmak isteyen Türkiye destekli muhalifler, şehrin batısındaki bazı köyleri ele geçirmiş, ABD zırhlı araçları ve askerleri bölgeye bayrak dikerek muhaliflerin ilerlemesine engel oldu.
Münbiç'i terörist işgalinden kurtarmak isteyen muhaliflere karşı ABD, zırhlı araçları ve askerleri bölgeye konuşlandırarak bayrak dikti. El Bab’ın kontrol edilmesinin ardından Münbiç’i terörist işgalinden kurtarmak isteyen Türkiye destekli muhalifler, şehrin batısındaki bazı köyleri ele geçirmiş, ABD zırhlı araçları ve askerleri bölgeye bayrak dikerek muhaliflerin ilerlemesine engel oldu.
Bir de ABD askerleri kendilerince güç gösterisi yaparak Menbiç'te fotoğraf çekildi.
Bir de ABD askerleri kendilerince güç gösterisi yaparak Menbiç'te fotoğraf çekildi.
Türkiye YPG’yi vurdu, ABD'li askerler bölgeye gidip teröristlerle birlikte sınırda nöbet tuttu.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye'nin Irak’ın Sincar bölgesi ve Suriye’nin kuzeyindeki Karaçok'taki PKK/PYD hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından ABD bölgeye gidip bir kez daha örgüte yardıma koştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirtirken, Pentagon daha da ileriye giderek "Saldırı müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.” dedi.
Türkiye YPG’yi vurdu, ABD'li askerler bölgeye gidip teröristlerle birlikte sınırda nöbet tuttu. Türkiye'nin Irak’ın Sincar bölgesi ve Suriye’nin kuzeyindeki Karaçok'taki PKK/PYD hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından ABD bölgeye gidip bir kez daha örgüte yardıma koştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirtirken, Pentagon daha da ileriye giderek "Saldırı müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.” dedi.
​Başkan Trump imzaladı: YPG 'ağır silahlar' ile donatılıyor​ 
ABD Başkanı Trump’ın YPG’ye ‘ağır silah’ verme kararı Türkiye tarafından büyük tepki topladı. Skandal karara Pentagon “Silahların Türkiye'ye karşı kullanılmaması konusunda Türk halkına ve yönetimine güvence veriyoruz” şeklinde güldüren bir açıklama yaptı. DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian, YPG'ye verilecek silahların bir kısmının Suriye’de olduğunu, DAEŞ ile mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söyledi. Daha önce bu silahların çoğunun güvenlik güçlerinin Türkiye içerisinde terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürülen operasyonlarda bulunması, ABD'nin Türkiye'nin güvenliğini hiçe saydığını gözler önüne seriyor.
​Başkan Trump imzaladı: YPG 'ağır silahlar' ile donatılıyor​ ABD Başkanı Trump’ın YPG’ye ‘ağır silah’ verme kararı Türkiye tarafından büyük tepki topladı. Skandal karara Pentagon “Silahların Türkiye'ye karşı kullanılmaması konusunda Türk halkına ve yönetimine güvence veriyoruz” şeklinde güldüren bir açıklama yaptı. DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian, YPG'ye verilecek silahların bir kısmının Suriye’de olduğunu, DAEŞ ile mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söyledi. Daha önce bu silahların çoğunun güvenlik güçlerinin Türkiye içerisinde terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürülen operasyonlarda bulunması, ABD'nin Türkiye'nin güvenliğini hiçe saydığını gözler önüne seriyor.
ABD Savunma Bakanlığı, Ekim 2015'te PYD'ye yaklaşık 50 ton mühimmat gönderildiğini kabul etmişti.
ABD Savunma Bakanlığı, Ekim 2015'te PYD'ye yaklaşık 50 ton mühimmat gönderildiğini kabul etmişti.
NATO ve müttefik ülkelerin 51. madde hatırlatıldığında üç maymunu oynaması dikkat çekiyor.
Türkiye'nin terörle mücadele sürecinde NATO ve müttefik ülkelere çağrıları sürerken, bu ülkelerin BM’nin 51. maddesini görmezden gelmesi dikkat çekiyor. Bu maddede ülkelerin kendilerini tehdit eden unsurlara karşı meşru müdafaa halinde kuvvet kullanılmasına izin veriliyor.BM’deki 4 istisna madde: Dört istisna maddenin ikisi BM’nin kuruluş yıllarına ait iken, diğer ikisi günümüz koşullarında geçerli olduğu söylenebilir. -Meşru müdafaa halinde kuvvet kullanımı (Madde 51). -Güvenlik Konseyi kararıyla kuvvet kullanımı (VII. Bölüm).-Güvenlik Konseyi faaliyete geçmeden önce beş sürekli üyenin kuvvet kullanımları. (Madde 106).-II. Dünya Savaşı boyunca 'düşman' güçlere karşı kuvvet kullanımı (Madde 107).
NATO ve müttefik ülkelerin 51. madde hatırlatıldığında üç maymunu oynaması dikkat çekiyor. Türkiye'nin terörle mücadele sürecinde NATO ve müttefik ülkelere çağrıları sürerken, bu ülkelerin BM’nin 51. maddesini görmezden gelmesi dikkat çekiyor. Bu maddede ülkelerin kendilerini tehdit eden unsurlara karşı meşru müdafaa halinde kuvvet kullanılmasına izin veriliyor.BM’deki 4 istisna madde: Dört istisna maddenin ikisi BM’nin kuruluş yıllarına ait iken, diğer ikisi günümüz koşullarında geçerli olduğu söylenebilir. -Meşru müdafaa halinde kuvvet kullanımı (Madde 51). -Güvenlik Konseyi kararıyla kuvvet kullanımı (VII. Bölüm).-Güvenlik Konseyi faaliyete geçmeden önce beş sürekli üyenin kuvvet kullanımları. (Madde 106).-II. Dünya Savaşı boyunca 'düşman' güçlere karşı kuvvet kullanımı (Madde 107).
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >