Hollanda'da 'Türk usulü düğün konvoyuna' binlerce euro ceza geldi

Arşiv
Arşiv

Belçika'da geçtiğimiz yıllarda büyük tartışma yaratan ve yargıya intikal eden "Türk usulü düğün konvoyu" Hollanda'nın Lahey kentinde de şikayet konusu oldu. Hollanda polisi Türk kökenli çiftin düğün konvoyuna binlerce euro ceza kesti. Türkiye’de trafik kuralı ihlallerine yönelik uygulanan yaptırımları ve Belçika’da geçtiğimiz yıl yargıya intikal eden düğün konvoyu olayına dair detayları derledik.

Edinilen bilgiye göre Hollanda'nın en sakin kentlerinden biri olan Lahey'deki Willem Witsenplein civarında oturanlar, pazar sabahı Türk usulü düğün konvoyu ile güne başladı. Bir çok kişi 112'yi arayarak, "gürültü, trafik ihlali, pencereden sarkma ve gereksiz yere sol şeridi ihlal etme" gibi şikayetlerde bulundu.

Konvoyun en başındaki gelin arabasının önü, polis ekipleri tarafından Wassenaar kasabası yakınlarında kesildi. En az 15 araçtan oluşan konvoydaki bürün sürücülere, farklı suçlardan ayrı ayrı ayrı ceza kesildi. Polis her sürücüye hem kırmızı ışıkta geçme hem de gereksiz yere sol şerit ihlali, hiç gereği yokken dörtlüleri yakma, zorunlu olmadığı halde korna çalma gibi suçlardan ayrı ayrı ceza yazdı.

Polis her sürücüye hem kırmızı ışıkta geçme hem de gereksiz yere sol şerit ihlali, hiç gereği yokken dörtlüleri yakma, zorunlu olmadığı halde korna çalma gibi suçlardan ayrı ayrı ceza yazdı.

Binlerce euro ceza

Yerel medyaya göre, zaten oldukça masraflı olan düğün, konvoydakilere yazılan binlerce euroluk cezalar nedeniyle daha da pahalıya geldi.

Lahey polisi tarafından yapılan açıklamada, insanların mutlu günlerinde güzel düğün fotoğrafı ve anısı elde etme çabalarını anlayışla karşıladıkları belirtilerek, "Ama bunu yaparken de trafik kurallarına uyulması gerektiğini unutmayın" dendi.


Hollanda'daki yaptırımlar ne yönde?

  • Hollanda'da, kırmızı ışıkta geçmenin cezası 230 euro. Öndeki aracı yakından takip etmek 280 euro, gereksiz yere sol şeridi ihlal etmek 140 euro, sağdan sollamak 230 euro, yayalara engel olmak 370, karşıdan helen araca yol vermemek de 270 euro cezaya tabii.


Belçika’da Türk usulü konvoy yargıya intikal etmişti

Geçtiğimiz yıl Avrupa’nın en işlek otobanlarından biri olan Belçika'daki E17’yi kapatıp "misket" oynayan Türklere ait düğün konvoyundaki 6 araca el konulmuş, 18 kişiye de 40 bin Euro para cezası kesilmişti.

Belçika’da arkadaşlarının düğünü için arabalarıyla konvoy yapan 18 Türk, Avrupa’nın en işlek otobanı E17’de, trafiği kitledikleri, emniyet şeridini kapattıkları, yolda durarak dans ettikleri, araçların camlarından sarktıkları ve araçlarıyla yolda daireler çizdikleri iddiasıyla davalık olmuştu.

Türklere ait düğün konvoyundaki 6 araca el konulmuş, toplamda 18 kişiye 40 bin Euro para cezası kesilmişti.
Türklere ait düğün konvoyundaki 6 araca el konulmuş, toplamda 18 kişiye 40 bin Euro para cezası kesilmişti.

Dendermonde’da, 24 Mayıs’ta görülen davada savcılık, davalıların 5 yıl trafikten men edilmesini, trafiği kapatan 6 araca el konulmasını ve kişi başı 2 bin Euro ceza verilmesini talep etmişti.

Mahkemede bir davalının, “Bu bizde bir düğün geleneğidir” sözlerine karşı Yargıç Peter D’Hondt şunları kaydetmişti.

  • “Bunu evinizde yapabilirsiniz. Yolu tıkarken hastaneye yetişmeye çalışan birinin vaktini çalmış olabileceğinizi düşündünüz mü? E17, Avrupa’nın en kalabalık otobanlardan biri. Sizin dans edebileceğiniz bir yer değil. Aynı zamanda, diğer sürücülerin sinirlenmesine yol açıyorsunuz ve davranışınız agresifliğe ve sonucunda ırkçılığın artmasına yol açıyor

Türkiye’de yaptırımlar ne yönde?

Maliye Bakanlığınca belirlenen değerleme oranına göre 2018 yılında trafik cezalarına yüzde 14,47 zam gelmişti..

Karayolunun yapısını bozanlara ceza

Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara” 488 TL para cezası kesiliyor.

Sahte plaka kullananlara 5 bin 942 lira ceza kesiliyor

Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkaranlar, 2018’de bin 2 lira ceza ödüyor. Ruhsatsız araç kullananlar ile tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takanlara 108 lira, yönetmeliğe aykırı plaka takanlara 488 lira ceza veriliyor.

Emniyet kemeri takmayanlar 108 TL ceza ödüyor

Bulundurması zorunlu olduğu halde aracında emniyet kemeri bulundurmayan veya kullanmayanlar ile motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikleti kasksız ve gözlüksüz kullananlara 108’er lira ceza veriliyor.

Hız sınırı kuralını aşanlara uygulanan trafik cezaları

Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını:

Yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 235 lira;

  • Yüzde 30’dan fazla aşanlara 488 lira;
  • Radarların yerini belirleyen ve sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara 2 bin 18 liradan 3 bin 42 liraya kadar para cezası veriliyor.
  • Dönüş kurallarına uymayan ve önündeki aracı yeterli takip mesafesinde izlemeyen sürücülere 108’er, yasak alanda sollama yapanlardan da 235 lira ceza kesiliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >