İnsanları sarsan trajedilerden hemen önce çekilen 9 dramatik fotoğraf

9 dramatik olay, fotoğrafları ve hikayeleri
9 dramatik olay, fotoğrafları ve hikayeleri

Tarihin en büyük olayları ve trajedilerden hemen önce çekilmiş 9 dramatik fotoğrafı ve hikayelerini sizler için derledik.

Dünyada yaşanan büyük insanlık trajedileri, hafızalardaki yerini her zaman korumaktadır.

Trajediler bazen bir savaşla, suikastle, bazen bir terör saldırısıyla, büyük bir kazayla bazen de ünlü bir simanın ansızın ölümüyle insanlığı etkiler

Yaşandığı dönemde büyük bir iz bırakan 9 trajediden hemen önce çekilmiş fotoğrafları ve hikayelerini sizler için derledik.

Everest'e ölümcül sefer

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    8848 m yüksekliğindeki dünyanın en yüksek noktası olan Everest, 1920’li yıllarda maceraperestlerin büyük ilgisini çekiyordu; ancak o dönemin şartlarına göre hiç bir insanın hayatta kalamayacağı bir yükseklikti bu. George Mallory ve Sandy Irvine Everest’in zirvesine göz dikmişti. 7 Haziran 1924’te kameraman John Noel, Mallory ve Irvine’ı son kez kaydetmişti. İkili oksijen tüpleriyle birlikte ölüm bölgesine tırmanırken son kez görüntülendiklerini bilmiyordu.  Mallory ve Irvine’ın kaybolmasından 75 yıl sonra dağcı Conrad Anker Everest’in yüksekliklerinde George Mallory’nin cesedine ulaştı. Talihsiz adamın sağ ayak bileğinin hemen üstünde parçalı bir kırık vardı ki bu Everest için ölümcül bir yaraydı. Dağın yamacını kazmaktan yorulmuş gibi kollarını iki yana uzatmıştı. Son olarak zirvenin batı tarafındaki sırtta görülmüştü. Sandy Irvine ise hiçbir zaman bulunamadı.
Everest'e ölümcül sefer 8848 m yüksekliğindeki dünyanın en yüksek noktası olan Everest, 1920’li yıllarda maceraperestlerin büyük ilgisini çekiyordu; ancak o dönemin şartlarına göre hiç bir insanın hayatta kalamayacağı bir yükseklikti bu. George Mallory ve Sandy Irvine Everest’in zirvesine göz dikmişti. 7 Haziran 1924’te kameraman John Noel, Mallory ve Irvine’ı son kez kaydetmişti. İkili oksijen tüpleriyle birlikte ölüm bölgesine tırmanırken son kez görüntülendiklerini bilmiyordu. Mallory ve Irvine’ın kaybolmasından 75 yıl sonra dağcı Conrad Anker Everest’in yüksekliklerinde George Mallory’nin cesedine ulaştı. Talihsiz adamın sağ ayak bileğinin hemen üstünde parçalı bir kırık vardı ki bu Everest için ölümcül bir yaraydı. Dağın yamacını kazmaktan yorulmuş gibi kollarını iki yana uzatmıştı. Son olarak zirvenin batı tarafındaki sırtta görülmüştü. Sandy Irvine ise hiçbir zaman bulunamadı.
Niagara şelalesinden ölümcül atlayış 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    1 Ekim 1995'te Amerika’daki Niagara şelalesinden jet-ski ile atlayıp paraşütü açılmayınca ölen, Robert Overacker’in ölmeden önceki son karesi de görenlerin yüreğini burkuyor. Robert Overacker, 1 Ekim 1995 Pazar günü atlayış yapacağını belirlemişti. Paraşütünü bağladı. Jet skinin önüne "Evsizleri Kurtar" işareti ekledi ve suya atladı. Olabilecek en kötü senaryo gerçekleşti. Niagara şelalesinden atlayan Overacker’ın paraşütü açılmadı. Adli tıp raporuna Overacker’ın , vücudunda herhangi bir çürük ya da kırık kemik yoktu. Overacker’ın resmi ölüm sebebi boğulmaktan kaynaklanmıştı.
Niagara şelalesinden ölümcül atlayış 1 Ekim 1995'te Amerika’daki Niagara şelalesinden jet-ski ile atlayıp paraşütü açılmayınca ölen, Robert Overacker’in ölmeden önceki son karesi de görenlerin yüreğini burkuyor. Robert Overacker, 1 Ekim 1995 Pazar günü atlayış yapacağını belirlemişti. Paraşütünü bağladı. Jet skinin önüne "Evsizleri Kurtar" işareti ekledi ve suya atladı. Olabilecek en kötü senaryo gerçekleşti. Niagara şelalesinden atlayan Overacker’ın paraşütü açılmadı. Adli tıp raporuna Overacker’ın , vücudunda herhangi bir çürük ya da kırık kemik yoktu. Overacker’ın resmi ölüm sebebi boğulmaktan kaynaklanmıştı.
John Lennon’ın öldürülmesi 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    John Lennon,  efsanevi İngiliz müzik grubu “The Beatles” grubunun üyelerinden biriydi.  Bu fotoğraf 8 Aralık 1980'de New York'taki dairesinin dışında Mark David Chapman tarafından vurulmadan sadece 10 dakika önce çekilmişti.
  
8 Aralık 1980 tarihinde akşam saatlerinde Mark David Chapman, John’la kayıt stüdyosuna gitmek için apartmandan çıkarken karşılaştı. Lennon’ın Double fantasy albümü yanındaydı ve imzasını istedi. Chapman günün geri kalanını oralarda geçirdi.. Akşamın ilerleyen saatlerinde evlerine döndüler. John, binanın kapısını açmak için yeltenmişti ki, Chapman ardından seslendi: “Mr. Lennon!” John döndüğünde Chapman, bir görgü tanığının deyimiyle çömeldi ve 5 el ateş etti. Biri ıskaladı. 4’ü John’un sırtına ve omuzuna isabet etti. Yüzde 80 oranında kan kaybeden John, acil servisteki bütün çabalara rağmen 40 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

  
The Beatles hayranı olduğunu iddia eden ve akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen 25 yaşındaki Chapman, cinayetten sonra elindeki kitapla duraklamış, sayfaları çevirmeye devam etmişti. J.D. Salinger'ın çok sayıda dilde 100 milyona yakın satmış 1951 tarihli romanı 'Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı okuyan Chapman, olaysız tutuklanmıştı.
John Lennon’ın öldürülmesi John Lennon, efsanevi İngiliz müzik grubu “The Beatles” grubunun üyelerinden biriydi. Bu fotoğraf 8 Aralık 1980'de New York'taki dairesinin dışında Mark David Chapman tarafından vurulmadan sadece 10 dakika önce çekilmişti. 8 Aralık 1980 tarihinde akşam saatlerinde Mark David Chapman, John’la kayıt stüdyosuna gitmek için apartmandan çıkarken karşılaştı. Lennon’ın Double fantasy albümü yanındaydı ve imzasını istedi. Chapman günün geri kalanını oralarda geçirdi.. Akşamın ilerleyen saatlerinde evlerine döndüler. John, binanın kapısını açmak için yeltenmişti ki, Chapman ardından seslendi: “Mr. Lennon!” John döndüğünde Chapman, bir görgü tanığının deyimiyle çömeldi ve 5 el ateş etti. Biri ıskaladı. 4’ü John’un sırtına ve omuzuna isabet etti. Yüzde 80 oranında kan kaybeden John, acil servisteki bütün çabalara rağmen 40 yaşında hayata gözlerini yumdu. The Beatles hayranı olduğunu iddia eden ve akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen 25 yaşındaki Chapman, cinayetten sonra elindeki kitapla duraklamış, sayfaları çevirmeye devam etmişti. J.D. Salinger'ın çok sayıda dilde 100 milyona yakın satmış 1951 tarihli romanı 'Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı okuyan Chapman, olaysız tutuklanmıştı.
Düşen uçaktan son fotoğraf

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden yolda uçak, Ukrayna şehri Donetsk'te düştü. Temmuz 2014'te meydana gelen olayda 298 kişi yaşamını yitirmişti. Batı ülkeleri ve Ukrayna, uçağı Rusya yanlısı silahlı grupların düşürdüğünü iddia etti. Rusya ise Ukrayna güçlerini suçladı.Uçak, Ukrayna güçleri ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların en yoğun olduğu dönemde düşürülmüştü. Kurbanların büyük bölümü, 196'sı, Hollanda vatandaşıydı. Bu fotoğrafta düşen uçakta ölen yolculardan Hally ailesi yer alıyor.
Düşen uçaktan son fotoğraf 17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden yolda uçak, Ukrayna şehri Donetsk'te düştü. Temmuz 2014'te meydana gelen olayda 298 kişi yaşamını yitirmişti. Batı ülkeleri ve Ukrayna, uçağı Rusya yanlısı silahlı grupların düşürdüğünü iddia etti. Rusya ise Ukrayna güçlerini suçladı.Uçak, Ukrayna güçleri ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların en yoğun olduğu dönemde düşürülmüştü. Kurbanların büyük bölümü, 196'sı, Hollanda vatandaşıydı. Bu fotoğrafta düşen uçakta ölen yolculardan Hally ailesi yer alıyor.
Patrick Swayze'nin hastalığı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hollywood en ünlü oyuncularından Patrick Swayze'ye 14 Eylül 2009'da pankreas kanseri tanısı konulmuştu. Bu fotoğraf 57 yaşında hayata gözlerini yuman Swayze’yi korkunç hastalığın nasıl değiştirdiğini gösteriyor.
Patrick Swayze'nin hastalığı Hollywood en ünlü oyuncularından Patrick Swayze'ye 14 Eylül 2009'da pankreas kanseri tanısı konulmuştu. Bu fotoğraf 57 yaşında hayata gözlerini yuman Swayze’yi korkunç hastalığın nasıl değiştirdiğini gösteriyor.
İntihar eden Robin Williams'ın hayranıyla karesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Ünlü aktör, büyük komedyen, sevilen müzisyen sıcak kalpli kişilik Robin Williams 63 yaşında intihar etmişti. Bu fotoğraf Williams’ın intihar etmeden kısa süre önce bir hayranı tarafından çekilmişti.
İntihar eden Robin Williams'ın hayranıyla karesi Ünlü aktör, büyük komedyen, sevilen müzisyen sıcak kalpli kişilik Robin Williams 63 yaşında intihar etmişti. Bu fotoğraf Williams’ın intihar etmeden kısa süre önce bir hayranı tarafından çekilmişti.
Into The Wild filminde anlatılan Christopher McCandless'ın ölmeden önceki son fotoğrafı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Into The Wild filminde anlatılan Christopher McCandless’ın kendini çektiği, ölmeden önceki son fotoğrafı. Chris, Nisan 1992'de otostop ile Kuzey Dakota'dan, Alaska'nın Fairbanks şehrine ulaştı. Alaska'ya ilk geldiğinde McCandless artık tamamen tek başınaydı. Çevresinde ne bir yerleşim ne de bir insan vardı. Yanında 4.5 kg pirinç ve yarı otomatik tüfeği vardı. Chris, şans eseri denk gelip içerisine yerleşeceği terk edilmiş otobüsü bulana kadar yaklaşık olarak 64 kilometre yürümüştü. Chris geri dönmeye çalıştığında Teklanika Nehri'nin yükselmiş olduğunu fark etti. Av bulamayan Chris, bir gün yaralandı ve zayıflayıp güç kaybetmeye başladı. Nehri geçemeyen Chris etrafa yardım notları bırakmaya başlamıştır. Chris’in ölmeden önceki yazdığı notta şunları yazıyordu. 

  
"Mutlu bir hayat yaşadım ve bu yüzden Tanrı'ya müteşekkirim. Hoşça kalın, Tanrı hepinizi kutsasın".
Into The Wild filminde anlatılan Christopher McCandless'ın ölmeden önceki son fotoğrafı Into The Wild filminde anlatılan Christopher McCandless’ın kendini çektiği, ölmeden önceki son fotoğrafı. Chris, Nisan 1992'de otostop ile Kuzey Dakota'dan, Alaska'nın Fairbanks şehrine ulaştı. Alaska'ya ilk geldiğinde McCandless artık tamamen tek başınaydı. Çevresinde ne bir yerleşim ne de bir insan vardı. Yanında 4.5 kg pirinç ve yarı otomatik tüfeği vardı. Chris, şans eseri denk gelip içerisine yerleşeceği terk edilmiş otobüsü bulana kadar yaklaşık olarak 64 kilometre yürümüştü. Chris geri dönmeye çalıştığında Teklanika Nehri'nin yükselmiş olduğunu fark etti. Av bulamayan Chris, bir gün yaralandı ve zayıflayıp güç kaybetmeye başladı. Nehri geçemeyen Chris etrafa yardım notları bırakmaya başlamıştır. Chris’in ölmeden önceki yazdığı notta şunları yazıyordu. "Mutlu bir hayat yaşadım ve bu yüzden Tanrı'ya müteşekkirim. Hoşça kalın, Tanrı hepinizi kutsasın".
Challenger'ın Patlaması

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tarihler 28 Ocak 1986'yı gösterdiğinde heyecan doruktaydı. İnsanlar Amerikan uzay mekiği ‘Challenger’ın canlı izleyecekti. O an gelmişti. ‘Challenger’ın uzay yolculuğu CNN televizyonları aracılığıyla canlı olarak verilmekteydi. NASA tarafından programlanan Challenger Uzay programı bir trajedi ile sonuçlandı. Mekik, kalkışından 73 saniye sonra tüm dünyanın gözleri önünde infilak etti. Yüksek donanımlı 7 insanın, hayatını kaybetmişti. Ölümcül kalkıştan hemen önce çekilen astronotların gülümseyen fotoğrafı tüm dünyayı derinden etkilemişti.
Challenger'ın Patlaması Tarihler 28 Ocak 1986'yı gösterdiğinde heyecan doruktaydı. İnsanlar Amerikan uzay mekiği ‘Challenger’ın canlı izleyecekti. O an gelmişti. ‘Challenger’ın uzay yolculuğu CNN televizyonları aracılığıyla canlı olarak verilmekteydi. NASA tarafından programlanan Challenger Uzay programı bir trajedi ile sonuçlandı. Mekik, kalkışından 73 saniye sonra tüm dünyanın gözleri önünde infilak etti. Yüksek donanımlı 7 insanın, hayatını kaybetmişti. Ölümcül kalkıştan hemen önce çekilen astronotların gülümseyen fotoğrafı tüm dünyayı derinden etkilemişti.
11 Eylül Terör Saldırısı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    11 Eylül 2001'de, terör örgütü El Kaide üyeleri tarafından kaçırılan birkaç uçak New York'un Dünya Ticaret Merkezi ve Washington DC'nin Pentagon binasına çarptı. Terör saldırısında yaklaşık 3.000 kişi öldü, 6.000 kişi yaralandı. Fotoğraf büyük saldırıdan hemen önce çekilmişti.
11 Eylül Terör Saldırısı 11 Eylül 2001'de, terör örgütü El Kaide üyeleri tarafından kaçırılan birkaç uçak New York'un Dünya Ticaret Merkezi ve Washington DC'nin Pentagon binasına çarptı. Terör saldırısında yaklaşık 3.000 kişi öldü, 6.000 kişi yaralandı. Fotoğraf büyük saldırıdan hemen önce çekilmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >