İran'dan tehdit: 'Deniz yolları güvende olmaz'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

İran, batı ülkelerine adeta parmak salladı. Ruhani, petrol ihracatı engellenirse uluslararası deniz yollarının eskisi gibi güvenli olmayacağını söyleyerek batıyı tehdit etti.

  • ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını 'terör eylemi' şeklinde niteleyen Ruhani, "ABD, çocuklar ve kadınlar dahil olmak üzere İran halkının tamamına karşı ekonomik savaşa başvurdu." ifadelerini kullandı.

Washington yönetiminin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden sonra uyguladığı yaptırımlara karşılık İran'ın anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak azaltma kararı aldığına işaret eden Ruhani, "Anlaşmanın taraflarıyla yapacağımız görüşmeler başarılı olursa şartlar değişebilir ancak başarılı olmazsa biz kendi yolumuzu sürdüreceğiz." dedi.

Hamaney'den Hindistan'a Keşmir çağrısı

İran lideri Ruhani, geçtiğimiz günlerde Pakistan Başbakanı İmran Han ile görüşmüştü. -AP
İran lideri Ruhani, geçtiğimiz günlerde Pakistan Başbakanı İmran Han ile görüşmüştü. -AP

Konuşmasında Pakistan ile Hindistan arasındaki Cammu Keşmir sorununa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hamaney, şunları kaydetti:

  • "Keşmir'deki Müslümanların durumu hakkında endişeliyiz. Hindistan'la iyi ilişkilere sahibiz ancak Hindistan hükümetinden Keşmir'in asil halkına yönelik adil bir politika uygulamasını ve bölgedeki Müslümanların baskı ve zorbalığa uğramasını engellemesini bekliyoruz."

Hamaney ayrıca başta Keşmir olmak üzere Hindistan ile Pakistan arasındaki anlaşmazlıkların İngiliz hükümetinin Hindistan işgalini sonlandırdığı yıllarda izlediği politikalara dayandığını ifade ederek, "İngilizler, Keşmir'deki çatışmalardan fayda elde edebilmek için bölgede bu yarayı kasıtlı olarak bıraktı." değerlendirmesinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >