'İstanbul Havalimanı' açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde bir konuşma gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhuriyet'in 95. yıl dönümünde İstanbul'un üçüncü havalimanının ilk fazının uçuşlara açılması dolayısıyla düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni havalimanının adını 'İstanbul Havalimanı' olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nın ilk fazının açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni havalimanının adını 'İstanbul Havalimanı' olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bugün burada sizlerle iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Havalimanımızın açılışını yurt dışından gelen kıymetli dostlarımızla birlikte yapıyoruz. İstanbul Havalimanının tüm dünyaya, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Bunun yanında Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümünün gururunu da bugün hep birlikte yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı açılış töreninde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı açılış töreninde konuştu.

"Adını İstanbul verdik"

Millet Bahçesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

İstanbul Havalimanımızı yapmak için 2013 yılında kolları sıvayıp ihalesini gerçekleştirdiğimizde, az önce Sayın Yıldırım ifade ettiler: Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraların çifte alan ağaçlı olduğu zamanları iyi bilirim.

"Buraları havalimanı olarak yapalım ama yetmez"

Maden ocaklarının, kömür ocaklarının olduğu zamanları iyi bilirim. Sayın Yıldırım da helikopterle buraları dolaştığımızda Buraları havalimanı olarak yapalım ama yetmez. Niye? Buralarda bu çukurlar, bütün bunlarla beraber, burada Cahit Bey’in bunun hazırlıklarını da yapması lazım.

Kuzey Otoyoluyla ilgili olarak bu kalan bütün o çukurların olduğu yerlerde bir çevre düzenlemesi yapmak suretiyle inşallah onları da oralarda şöyle gayet güzel çevre şehircilik açısından göller haline getirmek ve oralardan geçerken bir taraftan yeşili, bir taraftan da o gölleri izleyerek, görerek geçmek, inanıyorum ki insanlara bir başka keyif verecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"Niye çökermiş"

2015 yılının mayıs ayında yer teslimi yapılıp, inşaat başladığında dahi bu tereddütler sürüyordu. Geçenlerde bir televizyon kanalında bir tane kendini de çok beğenen birisi, ‘burası çöker’ diyor. Niye çökermiş? Burası çok yumuşak bir araziymiş. Dolayısıyla çökermiş. Bu teknolojinin önünde yumuşak arazi mi var? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı? Yok. Bütün bunlar ne için yapılır? Bu ileri teknolojinin elimize verdiği imkandır. Bunlar yapılmak suretiyle bu adımlar atılmıştır.

"200 milyona kadar çıkabilecek"

Bugün finansmanından inşaatına kadar her boyutuyla dünyada eşine az rastlanır bu projeyi tamamladık ve ilk etabının resmi açılış törenini sizlerle yapıyoruz. Toplam 4 etaptan oluşan projenin açılışını yaptığımız ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. Bu kapasite, tüm etaplar bittiğinde 150 milyona yükselecek ve hatta gerekirse 200 milyona kadar çıkarılabilecektir. Yaklaşık 76 buçuk milyon metrekarelik bir alana inşa edilen ve ilk etapta 3 pistle açılan havalimanımız, toplamda 6 pisti, paralel taksi yolları, 2 milyon metrekareyi bulacak kapalı alanı, 6 buçuk milyon metrekare apron büyüklüğü, terminaller arasındaki ulaşımı sağlayacak raylı sistemi, kargo ve genel havacılık terminalleri, kapasiteyi karşılayacak büyüklükteki kapalı ve açık otoparkları, destek birimleri, sosyal tesisleri, diğer tüm üniteleri ile gerçekten dev bir eserdir."

Ankara'da düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin ardından TC-CAN uçağıyla İstanbul'a eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ile kızı Esra Albayrak karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, havaalanını gezdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, havaalanını gezdi.

Uluslararası ilgi

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul'daki yeni havalimanının ilk etabının açılışına, ulusal ve uluslararası medya kuruluşları da ilgi gösteriyor.

Sabah saatlerinden itibaren yeni havalimanına gelen ulusal ve uluslararası medya kuruluşları, geniş haberci kadrosuyla açılışı takip ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TC-CAN uçağıyla alana iniş yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan TC-CAN uçağıyla alana iniş yaptı.

Yeni üniformalar tanıtıldı

Açılış için havalimanına gelen konukları, klasik Türk sanatlarındaki birçok desenden esinlenilerek ortaya çıkarılan, tasarımı modacı Ettore Bilotta'ya ait yeni üniformalarıyla THY'nin kabin memurları karşılıyor.

Yeni üniformalar tanıtıldı.
Yeni üniformalar tanıtıldı.

Sanat ve siyaset dünyasından da ilgi büyük

Öte yandan eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Tuluyhan Uğurlu, Orhan Gencebay, Sevim Emre, Oktay Kaynarca, Aziz Yıldırım, Ali Ağaoğlu, Ferit Şahenk, Yavuz Bingöl, Şafak Sezer, Burcu Esmersoy, Demet Şener, eski bakanların da aralarında bulunduğu siyaset, sanat, spor ve iş dünyasından çok sayıda davetli de havalimanına gelmeye başladı.

  • Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Yusuf Çetin de açılışın yapılacağı alana geldi.

Bir akrobasi grubunun, terminaldeki gösterileri de konuklar tarafından ilgiyle izlendi

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >