Jandarma Genel Komutanlığı davasında mütalaa

Jandarma Genel Komutanlığı darbe davasında savcı mütalaasını açıkladı.
Jandarma Genel Komutanlığı darbe davasında savcı mütalaasını açıkladı.

Jandarma Genel Komutanlığı darbe davasında yargılanan 175 sanığın, 10'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesi istendi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları katıldı.

Dava dosyasına gelen belgelerin okunmasının ardından görüşü sorulan duruşma savcısı, esasa ilişkin mütalaasının hazır olduğunu beyan ederek mahkemeye sunacağını bildirdi.

Savcı, sanıklardan 175'i hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan bir, 9 kişiyi de "kasten öldürmek" suçundan 9 kez olmak üzere toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet, "askeri komutanlıkların gasbı" suçundan da müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

Sanıklara ayrıca, 6 kez "kasten adam öldürmeye teşebbüs", 38 mağdura yönelik de "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "kamu araçlarının suçta kullanılması" suçlarından çeşitli sürelerde hapis cezası verilmesi talep edildi.

Darbe mesajlarını çekenlere müebbet istemi

İddia makamının mütalaasında, darbecilerin sözde sıkıyönetim mesajlarını bağlı birliklere çekilmesini sağlayan sanıklar Fikret Özdemir ve Murat Saçıkara'ya "darbeye yardım" suçundan 20 yıla kadar, "askeri komutanlıkların gasbı" suçundan ise müebbet hapis cezası verilmesi istenildi.

15 sanığa FETÖ üyeliğinden hapis istemi

Savcı, davanın sanıklarından 15'inin darbeye ilişkin suçlamalardan beraatlerine hükmedilmesini, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ise 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

İddia makamı, yargılama aşamasında hayatını kaybeden sanıklar Özgür Karslı ve Adem Cuman hakkındaki dava dosyalarının ise düşürülmesini talep etti.

41 beraat istemi

Mütalaada, olay tarihinde er olarak vatani görevini yapan 40 sanık ile iddianamede herhangi bir suç isnadı bulunmadığı belirtilen Mevlüt Bozer'in bütün suçlardan beraatlerine karar verilmesi talep edildi.

İddia makamı, firari sanıklar Adem Taşçıoğlu, Hacı Ahmet Kılıç, Muhterem Çöl, Mehmet Emin Deniz, Mehmet Yıldırım Ergider, Mehmet Aydın, Murat Kalaç, Yavuz Aydın, Turgut Yücel ve Murat Sönmez hakkındaki dava dosyalarının ise henüz yakalama emirlerinin infaz edilemediği gerekçesiyle tefrik edilmesini istedi.

Davanın görülmesine yarın devam edilecek.

Mütalaa ne demek?

Mütalaa herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı bir biçimde düşünme anlamına geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >