Japonya 33 yıllık yasağı kaldırdı!

Japonya'da 1986'da konulan ticari balina avı yasağı kaldırıldı.
Japonya'da 1986'da konulan ticari balina avı yasağı kaldırıldı.

Japonya'da 1986'da konulan ticari balina avı yasağı kaldırıldı. Ava çıkan Japon balıkçılar, ilk balinaları avladı.

Balıkçı teknelerinden biri Pazartesi akşamüstü saatlerinde yaklaşık 8 metrelik bir minke balinası ile geri döndü. Balina vinçle kamyona yüklendi.

Başka bir teknenin daha bir balina avladığı haberleri geldi ancak tekne limana henüz geri dönmedi.

Kota 227 balina

Hükümet balıkçılara Aralık ayı sonuna kadar toplam 227 balina avlama izni verdi.

Japonya, geçen yıl balinaların neslinin korunması için 1986'da ticari av yasağı getiren Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu'ndan (IWC) çıktığını açıklamıştı.

1951 yılından bu yana komisyon üyesi olan Japonya, uluslararası çevre örgütleri ve balina avına karşı olan ülkelerin tepkilerine rağmen, bilimsel amaçlı balina avına devam ediyordu. Daha sonra bu hayvanların etlerinin satıldığı öne sürüldü.

"Japonya bilimsel amaçlı olarak her yıl bin balina avladı"

  • Balina avcılığı nedir?
  • Balinalar karadan denize geçiş yapan memeli hayvanlardır. Karadan denize geçişlerinin ilk kanıtı 1978 yılında bulunan yaklaşık 52 milyon yıl öncesine dair bir Pakicetus fosilidir. Bu fosil balinaların erken atası olarak tanımlanmıştır. Bu canlılar aslen kara memelileri olmalarına rağmen bir çok özellikleri ile balinalar ve yunuslarla akraba olduklarına dair kanıtlar bulunmaktadır.
  • Balinalar suda yaşamaya başladıklarında yaşadıkları en büyük sorunları vücut sıcaklığının korunması olmuştur. Balinalar diğer deniz memelileri gibi bu sorunu derilerinin hemen altında biriktirdikleri kalın yağ tabakasıyla çözmüşlerdir. Bu yağ tabakasının kalınlığı 35 santimlere kadar ulaşabilmektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >