Kaçak milyarderin gökdeleni satıldı: '734 milyon dolar!'

Guo Wengui.

● Çin'de yaşayan, dolandırıcılık ve rüşvet verme suçlamalarıyla karşılaştıktan sonra 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçan emlak milyarderi Guo Wengui, Çin genelinde yüzlerce farklı gayrimenkule sahipti.

● Wengui'nin en büyük yatırımlarına devlet tarafından el konurken birçok farklı yapı, sırayla satışa çıkarıldı.

● Son olarak, Wengui'ye ait bir gökdelen sanal alışveriş sitesi üzerinden 734 milyon dolar karşılığında alıcı buldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski baş stratejisti Steve Bannon Beyaz Saray’dan kovulduktan aylar sonra, Çinli bir milyarderle sık sık görüşmeye başladı. Söz konusu kişi rüşvet verme, dolandırıcılık yapma ve kara para aklama suçlarından Çin’de en çok arananlar listesinde yer alan Guo Wengui idi.

Guo Wengui, 2014 yılında Çin'den kaçarak ABD'ye yerleşti.
Guo Wengui, 2014 yılında Çin'den kaçarak ABD'ye yerleşti.

Wengui, Çin hükümetini bulduğu her fırsatta sert bir şekilde eleştiriyor ve uzun zamandır ABD hükümetinden siyasal mültecilik talep ediyordu. Wengui ve Bannon, 2017 yılı Ekim ayından itibaren özel görüşmeler gerçekleştirdi. Bu toplantılarda Çin Komünist Partisi, yolsuzluk ve Güney Çin Denizi’ndeki Amerikan deniz tatbikatlarının konuşulduğu söylenirken, ikilinin enteresan konulara yönelik özel çalışmalar gerçekleştirdiği de konuşuldu.

Bannon ve Wengui ayrıca Çin’de hükümetin baskısına maruz kalan kişiler için 100 milyon dolarlık bir fon kurmayı ve bu insanlara yardım etmeyi amaçladıklarını da açıklamıştı. Çin ve ABD arasındaki gerilim düşünüldüğünde önemi bir kez daha ortaya çıkan Wengui ismi, Çin için kritik bir anlam ifade ediyor.

Steve Bannon ve Guo Wengui.
Steve Bannon ve Guo Wengui.

Açık artırmada 150 bin kişi!

Çin'den kaçışıyla gündemi bir anda kendi eksenine kaydıran Wengui, Çin'de sahip olduğu gayrimenkuller üzerinden de sıkça konuşuldu. ABD'ye kaçışı sonrası Çin'deki binalarının büyük bölümüne devlet tarafından el konan 'kaçak milyarderin' binaları satışa da çıkarılmıştı. Guo'nun Pekin'deki gökdeleni ve diğer mal varlıklarına 2016'da el konulmuştu. 2008 Pekin Olimpiyatları için inşa edilen ejderha başı şeklindeki 39 katlı bina için sitede düzenlenen açık artırmaya sadece iki şirket katıldı. Ancak açık artırmayı internetten 150 binden fazla kişi izledi.

Guo Wengui'nin satılan binası.
Guo Wengui'nin satılan binası.

CNN tarafından haberleştirilen bilgilere göre şu anda IBM'in Pekin ofisinin bulunduğu binayı Yucheng Zhiye isimli bir inşaat şirketi satın aldı. İnternet sitesinde binanın olması gereken fiyatının yüzde 40 daha ucuza satışa çıkarıldığı ifade ediliyor. Guo Wengui ise satılan binasının değerinin en az 7 milyar dolar olduğu konusunda ısrarcı. Ünlü Olimpiyat Stadı Kuş Yuvası'nın yanındaki gökdelen, ejderha şeklindeki Pangu Plaza'nın bir parçası. Ejderhanın gövdesini ve kuyruğunu oluşturan ve yedi yıldızlı bir otelin de bulunduğu diğer dört bina ise açık artırmaya dahil edilmedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >