Karadeniz’de Türk-Rus ortak tatbikatı

Arşiv
Arşiv

Karadeniz Filosu Bilgi Departmanı Başkanı Aleksey Rulev, Karadeniz Filosu gemilerinin Türk Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikat düzenlediğini bildirdi. Türk-Rus tatbikatında mürettebatlar olası patlama tehlikesi bölgesinden gemileri çıkarmaya çalıştılar. Türkiye’nin son zamanlarda gerçekleştirdiği ortak tatbikatları derledik.

Karadeniz Filosu Bilgi Departmanı Başkanı Aleksey Rulev, yaptığı açıklamada "Novorossiysk Deniz Üssü’nün iki gemisi ‘Vasiliy Bıkov’ ve ‘Valentin Pikul’un mürettebatları ‘Burgazada’ ve ‘Akçay’ gemilerinin mürettebatları ile Türk-Rus ortak tatbikatları düzenledi" dedi. Mürettebatlar Karadeniz sularında işbirliği üzerinde çalıştılar ve ayrıca olası patlama tehlikesi bölgesinden gemileri çıkarmaya çalıştılar.

Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği ortak tatbikatları derledik

Türkiye-Azerbaycan askeri tatbikatı
Türk ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri 1-5 Mayıs 2017’de Azerbaycan'da ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. 

  
Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki askeri iş birliği çerçevesinde, iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtilmişti.

  
5 gün süren tatbikatta bin asker, 80 tank ve zırhlı araç, 60 top ve havan topu, 12 Mi-35 ve Mi-17 taarruz ve nakliye helikopterleri ve hava savunma sistemleri yer aldı. Tatbikat kapsamında temsili düşman hedeflerinin kara ve havadan hedef alındığı çeşitli görev ve manevralar gerçekleştirildi.
Türkiye-Azerbaycan askeri tatbikatı Türk ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri 1-5 Mayıs 2017’de Azerbaycan'da ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki askeri iş birliği çerçevesinde, iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtilmişti. 5 gün süren tatbikatta bin asker, 80 tank ve zırhlı araç, 60 top ve havan topu, 12 Mi-35 ve Mi-17 taarruz ve nakliye helikopterleri ve hava savunma sistemleri yer aldı. Tatbikat kapsamında temsili düşman hedeflerinin kara ve havadan hedef alındığı çeşitli görev ve manevralar gerçekleştirildi.
Türkiye-KKTC ortak tatbikatı
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ortak gerçekleştirdiği "Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı" deniz safhasındaki arama kurtarma çalışmalarının ardından başarıyla tamamlandı.

  
Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, sona eren tatbikatla ilgili TCSG Güven Gemisi'nin helikopter hangarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ile KKTC tarafından koordineli bir şekilde ve karşılıklı iş birliği içinde başarıyla icra edilebileceği ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir." dedi.

  
1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olan ve tatbikata ismini veren Şehit Teğmen Caner Gönyeli'ye rahmet dileyerek sözlerine başlayan Tuğamiral Olcay, tatbikatın denizde ve karada ortaya çıkabilecek arama kurtarma faaliyetleri için gerçekleştirildiğini kaydetti.

  
Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir arama uçağı ve bir helikopter, Sahil Güvenlik'e bağlı 2 arama kurtarma gemisi, 4 bot, bir uçak, 3 helikopter ile KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma şirketinden Söndüren-10 Römorkörü ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve 3 sahil güvenlik botu katıldı.
Türkiye-KKTC ortak tatbikatı Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ortak gerçekleştirdiği "Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı" deniz safhasındaki arama kurtarma çalışmalarının ardından başarıyla tamamlandı. Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, sona eren tatbikatla ilgili TCSG Güven Gemisi'nin helikopter hangarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ile KKTC tarafından koordineli bir şekilde ve karşılıklı iş birliği içinde başarıyla icra edilebileceği ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir." dedi. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olan ve tatbikata ismini veren Şehit Teğmen Caner Gönyeli'ye rahmet dileyerek sözlerine başlayan Tuğamiral Olcay, tatbikatın denizde ve karada ortaya çıkabilecek arama kurtarma faaliyetleri için gerçekleştirildiğini kaydetti. Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir arama uçağı ve bir helikopter, Sahil Güvenlik'e bağlı 2 arama kurtarma gemisi, 4 bot, bir uçak, 3 helikopter ile KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma şirketinden Söndüren-10 Römorkörü ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve 3 sahil güvenlik botu katıldı.
Türkiye- Azerbaycan Cumhuriyeti- Gürcistan ortak askeri tatbikatı
Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımıyla atışsız fiili ve bilgisayar destekli tatbikat gerçekleştirildi.

  
Sonsuzluk (Eternity)-2018 adlı tatbikatta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan askeri personeli arasında eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek, personeli bir sistem içerisinde eğiterek olası çok uluslu barışı destekleme harekatının icrasına imkân sağlamak amaçlandı.

  
Tatbikata Türkiye’den 136, Azerbaycan’dan 36 ve Gürcistan’dan 37 olmak üzere toplam 209 personel katıldı. Tatbikat için Pınarhisar’da bulunan Türk askeri ve Azerbaycan ve Gürcistan’dan gelen subaylar Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesinin tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret etti.
Türkiye- Azerbaycan Cumhuriyeti- Gürcistan ortak askeri tatbikatı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımıyla atışsız fiili ve bilgisayar destekli tatbikat gerçekleştirildi. Sonsuzluk (Eternity)-2018 adlı tatbikatta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan askeri personeli arasında eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek, personeli bir sistem içerisinde eğiterek olası çok uluslu barışı destekleme harekatının icrasına imkân sağlamak amaçlandı. Tatbikata Türkiye’den 136, Azerbaycan’dan 36 ve Gürcistan’dan 37 olmak üzere toplam 209 personel katıldı. Tatbikat için Pınarhisar’da bulunan Türk askeri ve Azerbaycan ve Gürcistan’dan gelen subaylar Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesinin tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret etti.
Türk ve Pakistan donanmasından ortak tatbikat
Türk ve Pakistan donanması Şubat 2019’da ortak tatbikat gerçekleştirdi. Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, Turgutreis III Tatbikatı'na Türkiye'den TCG Gökçeada firkateyninin katıldığı belirtildi.

   TCG Gökçeada'nın geçen hafta düzenlenen uluslararası AMAN-2019 tatbikatı için Pakistan'a geldiği hatırlatılan açıklamada, Turgutreis III Tatbikatı'na Pakistan adına Alamgir ve Aslat gemileriyle deniz devriye uçağının katıldığı bilgisi verildi.

   Açıklamada, iki donanma personelinin taktik toplantıları, modern savaş teknikleri ve deniz güvenliği toplantılarının yanı sıra liman ve deniz üstünde tatbikatlar yaptığı ve iki ülke askerinin ortak operasyon yapma becerisiyle taktik kabiliyetlerinin geliştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi. 
  
Pakistan ve Türk ordusu birçok alanda ortak çalışmalara imza atıyor. Daha önce Turgutreis I ve II tatbikatlarını yapan iki ülke donanması, geçen hafta da 2007'den beri her iki yılda bir düzenlenen AMAN tatbikatlarında bir araya gelmişti.
Türk ve Pakistan donanmasından ortak tatbikat Türk ve Pakistan donanması Şubat 2019’da ortak tatbikat gerçekleştirdi. Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, Turgutreis III Tatbikatı'na Türkiye'den TCG Gökçeada firkateyninin katıldığı belirtildi. TCG Gökçeada'nın geçen hafta düzenlenen uluslararası AMAN-2019 tatbikatı için Pakistan'a geldiği hatırlatılan açıklamada, Turgutreis III Tatbikatı'na Pakistan adına Alamgir ve Aslat gemileriyle deniz devriye uçağının katıldığı bilgisi verildi. Açıklamada, iki donanma personelinin taktik toplantıları, modern savaş teknikleri ve deniz güvenliği toplantılarının yanı sıra liman ve deniz üstünde tatbikatlar yaptığı ve iki ülke askerinin ortak operasyon yapma becerisiyle taktik kabiliyetlerinin geliştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Pakistan ve Türk ordusu birçok alanda ortak çalışmalara imza atıyor. Daha önce Turgutreis I ve II tatbikatlarını yapan iki ülke donanması, geçen hafta da 2007'den beri her iki yılda bir düzenlenen AMAN tatbikatlarında bir araya gelmişti.
Türkiye-Katar ortak tatbikatı
Katar Savunma Bakanlığı, Türkiye'den askeri güçlerin de katılımıyla 14-22 Mart 2018 tarihlerinde askeri tatbikat yapıldığını açıklamıştı.

  
Yapılan açıklamada tatbikatla, komuta ve hava savunma sistemlerinin aktivasyonu, operasyon yönetimi, ortak operasyonların planlanması, askeri güçler arasında iş birliği ve planlamanın güçlendirilmesi, psikolojik savaşla mücadele ve basının rolünün etkin hale getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

  
Tatbikatın direktörlüğünü yapan Tuğgeneral Casim Ahmed el-Mühennedi açıklamada, "tatbikatın Katar Silahlı Kuvvetleri tarafından uygulanan yıllık eylem planının bir uzantısı olduğunu ve askeri güçlerin savaş kabiliyetinin yükseltilmesinde önemli rol oynadığını" ifade etti
Türkiye-Katar ortak tatbikatı Katar Savunma Bakanlığı, Türkiye'den askeri güçlerin de katılımıyla 14-22 Mart 2018 tarihlerinde askeri tatbikat yapıldığını açıklamıştı. Yapılan açıklamada tatbikatla, komuta ve hava savunma sistemlerinin aktivasyonu, operasyon yönetimi, ortak operasyonların planlanması, askeri güçler arasında iş birliği ve planlamanın güçlendirilmesi, psikolojik savaşla mücadele ve basının rolünün etkin hale getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Tatbikatın direktörlüğünü yapan Tuğgeneral Casim Ahmed el-Mühennedi açıklamada, "tatbikatın Katar Silahlı Kuvvetleri tarafından uygulanan yıllık eylem planının bir uzantısı olduğunu ve askeri güçlerin savaş kabiliyetinin yükseltilmesinde önemli rol oynadığını" ifade etti
Türkiye, Azerbaycan, KKTC ve Suudi Arabistan ortak tatbikatı
Konya'da Türk Silahlı Kuvvetlerinin ev sahipliğinde Azerbaycan, KKTC ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Anadolu Ankası-2018 Tatbikatı gerçekleşti. 

  
Türkiye Genelkurmay Başkanlığı, 2009 yılından itibaren gerçekleştirilen Anadolu Ankası-2018 Tatbikatı; Türk Silahlı Kuvvetleri ev sahipliğinde Azerbaycan, KKTC ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı/Konya’da  gerçekleşti.
Türkiye, Azerbaycan, KKTC ve Suudi Arabistan ortak tatbikatı Konya'da Türk Silahlı Kuvvetlerinin ev sahipliğinde Azerbaycan, KKTC ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Anadolu Ankası-2018 Tatbikatı gerçekleşti. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı, 2009 yılından itibaren gerçekleştirilen Anadolu Ankası-2018 Tatbikatı; Türk Silahlı Kuvvetleri ev sahipliğinde Azerbaycan, KKTC ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı/Konya’da gerçekleşti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >