Kayyum neden atanır, görevleri nelerdir?

​Kayyum neden atanır, görevleri nelerdir?
​Kayyum neden atanır, görevleri nelerdir?

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevlerinden uzaklaştırıldı. Peki kayyum nedir, görevleri nelerdir ve nasıl atanır? Merak edilen detayları sizler için derledik.

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu kapsamda, Diyarbakır'a Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin'e Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van'a Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

İşte kayyum atanması yapılan belediyeler ve kayyum hakkında merak edilenler...

Kayyum nedir?

'Kayyum' kelimesi hukuki anlamda "Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" demektir. Kayyum, genellikle usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.

Kayyum nasıl atanır?

Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Kayyum, mahkeme tarafından atanır. Kayyum olarak atanan kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler dahilinde çalışmalarını yapar.

Kayyum ataması 3 çeşit yapılır

Kayyum atamaları üç çeşit yapılır. Ergin kişilerin isteği üzerine kayyum ataması olabilir. Buna 'İstek Üzerine Kayyımlık' denir. Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine de kayyım atayabilir. Buna da 'Temsil Kayyımlığı' denir. Son olarak da vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar. Buna da 'Yönetim Kayyımlığı' adı verilir.

  • Kayyumun görev ve yetkileri nelerdir?
  • Atanan kayyumun görevleri mahkeme tarafından belirlenir. Kayyumun görev yetkileri geçicidir. Kayyumun yetkileri atanmasına neden olan durumlarla sınırlıdır. Eğer kayyum atanması belli bir işin için istenirse, kayyumun görevi, yetkisi ve kalacağı süre, bu işe göre belirlenir. Kayyumun görevi, şirket ya da kuruluşun suç unsuru mahkeme kararıyla sabit olana kadar ya da söz konusu kuruluş, suçlamalardan aklanana kadar bulunduğu şirketi ve kurumu yönetmektir. Kayyum olan kişi, bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamaya geçirmek, yeni yönetimi belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmakla görevlidir.

Kayyum Atanan Belediyelerde Neler Değişecek?

-Kayyumları belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirecek

-Belediyenin muhasebe işleri valilik tarafından onaylanarak defterdarlığa gördürülecek

-Belediye meclisinin toplanabilmesi başkanın talimat vermesi gerekecek

-Meclis üyelerinin yetkilerini belediyenin memur üyeleri belirleyecek

-Belediyelerin yürüttüğü hizmetler, İl Özel İdaresi'ne gördürülebilecek

-Yapılacak harcamalar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası tarafından ilgili belediyenin payından kesilecek

-Terör ve şiddet olaylarına yardımı ve desteği ispatlanan belediyelerin taşınırlarına mülki idare tarafından el konulacak

Adnan Selçuk Mızraklı
Adnan Selçuk Mızraklı

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, seçimlerden sonra koltukta geçirdiği 4 ay içerisinde belediyeyi PKK karargahına çevirdi. Kayyumun PKK bağlantıları nedeniyle iş akitlerini feshettiği 248 kişiyi işe geri alarak belediyenin bünyesine tekrar dahil eden Mızraklı, PKK elebaşlarından Muzaffer Ayata’nın yakınını ‘başkan danışmanı’, Sabri Ok’un yeğeni Selda Baran'ı da Kadın ve Aile Daire Başkanı olarak atadı.

Ahmet Türk
Ahmet Türk

HDP'li Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, belediye iştirakı olan birçok şirketin yönetimine PKK bağlantılı kişileri getirdi. Türk ayrıca 313 Hak-İş üyesi işçiyi HDP'li olmadıkları gerekçesiyle işten çıkarttı.

Bedia Özgökçe Ertan
Bedia Özgökçe Ertan

HDP'li Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı, büyükşehir belediyesinin kentteki AK Parti’li belediyelerin yardım talebini reddederek başka illerdeki HDP’li belediyelere yardım yaptığı iddialarına ilişkin resen soruşturma başlattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >