Milli Savunma Bakanı Canikli'den S-400 açıklaması

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli

AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Canikli, bir gazetecinin, “S-400’lerde son durum nedir? S-400 alımı F-35 projesini etkiler mi?” sorusu üzerine Rusya'dan S-400 alımının ABD'den alınması planlanan F-35'leri etkilemeyeceğini belirtti.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Canikli, bir gazetecinin, “S-400’lerde son durum nedir? S-400 alımı F-35 projesini etkiler mi?” sorusu üzerine “En son cümleyi söylediğimizden bu yana herhangi bir değişiklik yok. Anlaşma yapıldı, finansmanı da çözüldü, sipariş verildi, avans ödemesi yapıldı. Halen o noktadayız. Hatta planlanan takvimden, önceden teslim etme imkanı olur mu diyezaman zaman görüşüyoruz.” diye konuştu

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, S400 alımlarının F35 projesini etkileyip etkilemediğine ilişkin şu ifadeleri kullandı.
  • "Anlaşma yapıldı, her şey yapıldı. O iş bitti. Bu, her şeyden önce ticari bir faaliyet. Anlaşmalar yapılmış. Biz, anlaşmalar muhaceresinde üzerimize düşen yükümlülüklerin tamamını yerine getirmişiz. Dolayısıyla olaya öyle bakmak lazım. Bunların paraları ödenmiş ve ödenmeye devam ediliyor. Uluslararası kurallar var. Baştan yürütülmek, yapılmak istenen bir proje olsa, dediğiniz doğru. Ama öyle şey olmaz. Parasını vermişiz, karşılığı yerine gelecek. Biz görevlerimizi, yükümlülüklerimizi yerine getirmişiz. Buna bağlı olarak, anlaşma ve anlaşmada yer alan kurallar çerçevesinde bütün taraflar edimlerini yerine getirecekler. Bu kadar basit bir şey."

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Askeri okullardaki FETÖ’nün bütün yapılanmalarını tamamen temizledik. TSK’deki mücadele devam ediyor, daha uzun bir süre de devam edecek gibi gözüküyor.” dedi.

Bakan Canikli sözlerine şöyle devam etti:

  • “Örgüt, kripto örgüt mensuplarını itirafçılık yoluyla yeniden sisteme kazandırmaya çalıştı. Bu şekilde bir planın hayata geçirilmesi demek, Türkiye açısından çok tehlike ve riskli. Ama biz bu konuda da gereken tedbirleri aldık, gereken adımları attık. FETÖ’nün oyununu tamamen bozduk”

Ne olmuştu?

Volkan Bozkır
Volkan Bozkır

ABD Kongresi’nde temaslarda bulunan Türk parlamenterler heyetine başkanlık eden emekli Büyükelçi Volkan Bozkır, Hürriyet’e verdiği röportajda Kongre’de ‘Rusya’dan S-400 (füze sistemi) alırsanız biz de size F-35 (savaş uçakları) satmayız’ gibi bir havanın söz konusu olduğunu söyledi. Volkan Bozkır, “Tehdit değil ama aba altından sopa gösterme psikolojisiyle bunu yapıyorlar” yorumunda bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >