Milyonda bir görülen bakteriden zehirlendiler: Gramı 1 milyon insanı öldürebilir

Zonguldak'ta yaşayan Ramazan Yıldız ve eşi Zuhriye Yıldız, yedikleri konserveden zehirlendi.
Zonguldak'ta yaşayan Ramazan Yıldız ve eşi Zuhriye Yıldız, yedikleri konserveden zehirlendi.

Zonguldak’ta yaşayan Ramazan Yıldız ve eşi Zuhriye Yıldız, yedikleri konserveden geçen ve milyonda bir görülen ‘clostridium botulinum’ (sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) hastalığı nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındı.

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesine bağlı Kayıkçılar köyü’nde yaşayan Ramazan Yıldız evde aniden rahatsızlanınca ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Ramazan Yıldız, hastanede tedavi edildiği sırada eşi Zuhriye Yıldız da rahatsızlandı. Zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alınan çiftten Zuhriye Yıldız'da hemen hastaneye kaldırıldı. Zuhriye Yıldız’ın, hastanede yapılan testler sonucu nadir görülen ‘clostridium botulinum’ bakterisi nedeniyle zehirlendiği tespit edildi.

Konserveden zehirlendikleri tahmin ediliyor

Hastanenin irtibata geçtiği Ulusal Zehir Danışma Merkezi, ‘clostridium botulinum’ bakterisine karşı antitoksinleri aynı gün içerisinde hastaneye ulaştırdı. İncelemelerin devam ettiği, Yıldız çiftine nadir görülen bu bakterinin hangi yiyecekten bulaştığı yapılacak araştırmadan sonra ortaya çıkacağı bildirildi. Ekipler, çiftin yediği konserveden bakterinin bulaşmış olabileceği üzerinde durdukları öğrenildi. Yıldız çiftinin bilinçleri açık olduğu ancak sinir sistemlerine zarar veren bakteri nedeniyle hareket edemedikleri ve hayati tehlikelerinin ise sürdü belirtildi.

Ramazan Yıldız ve eşi Zuhriye Yıldız
Ramazan Yıldız ve eşi Zuhriye Yıldız

"1 gramı 1 milyon insanı öldürebilir"

  • Bu bakterinin nadir görüldüğünü ve yeryüzündeki en güçlü toksinlerden biri olduğunu vurgulayan BEÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Pişkin, yapılan araştırmalarda daha çok konservelerden bulaştığının ortaya çıkarıldığını anlattı. Halkın ev yapımı konserveleri tüketirken dikkatli olması gerektiğini ifade eden Dr. Pişkin, “1 gramı 1 milyon insanı öldürebilecek kadar güçlü bir toksin. Hastamızın hayati tehlikesi maalesef devam ediyor. Ülkemizde yapılan araştırmalarda uygun sürede ve ısıda pişirilmemiş konserveler en önemli şüphe olarak görülüyor. Yine benzer şekilde süt ve süt ürünlerinde, açık yaralar, alüminyum folyodaki fırınlanmış patatesten de geçtiği biliniyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >