Milyonluk soru: İdlib'de ne oluyor?

İdlip

Rusya'nın 22 gün sonra İdlib'i vurması tüm gözleri yeniden Suriye'ye çevirdi. Astana süreci ile çatışmazlık bölgesi ilan edilen İdlib'de ne oluyor?

Türkiye, Rusya ve İran’ın uzlaştığı Suriye’nin İdlib kentindeki çatışmasızlık bölgesinde tansiyon yükseliyor. Rus uçaklarının 22 gün sonrasında İdlib'i vurması gözleri yine Suriye'ye çevirdi.

Peki İdlib'te şimdiye kadar neler yaşandı? İdlib neden önemli? Astana anlaşması ile İdlib'de 20 gözlem noktası kuran Türkiye şimdiye kadar İdlib'de neler yaptı? İdlib hakkında merak edilenlerin hepsini haberimizde bulabilirsiniz.

İdlib'de kimler var?

                                    İdlib muhaliflerin elindeki tek büyük bölge. Ama burada El Kaide terör örgütünden ayrılanların kurduğu Heyet Tahrir Şam adlı örgütün etkinliği söz konusu. Tabi bölgenin tamamı bu terör örgütünün kontrolünde değil Özgür Suriye Ordusu ve diğer ılımlı muhaliflerin de önemli bir gücü var İdlib'de. 2016'da Halep'ten ayrılan muhalifler, Doğu Guta, Şam'ın diğer bölgelerinden, Hama ve Kunaytra'dan çıkan muhalifler de İdlib'de.
İdlib'de kimler var? İdlib muhaliflerin elindeki tek büyük bölge. Ama burada El Kaide terör örgütünden ayrılanların kurduğu Heyet Tahrir Şam adlı örgütün etkinliği söz konusu. Tabi bölgenin tamamı bu terör örgütünün kontrolünde değil Özgür Suriye Ordusu ve diğer ılımlı muhaliflerin de önemli bir gücü var İdlib'de. 2016'da Halep'ten ayrılan muhalifler, Doğu Guta, Şam'ın diğer bölgelerinden, Hama ve Kunaytra'dan çıkan muhalifler de İdlib'de.
İdlib'de sivillerin durumu nedir?

                                    Minimum 3 milyon sivilden bahsediliyor. Ancak bunun 4 hatta 5 milyon olduğunu söyleyenler de var. Gerçek sayıyı vermek mümkün değil. Ama sivil nüfusun boyutunun ciddi olduğu bilinen bir gerçek. Çünkü yıllardır bir çok bölgedeki rejim ve PKK ya da DAEŞ gibi terör örgütlerinin saldırılarından kaçan insanlar buraya sığındı. İdlib'de Atme mülteci kampı ilk kurulduğunda 10 bin kişiyle başlamıştı şimdi sırf Atme'de 1 milyon mülteciden bahsediliyor.
İdlib'de sivillerin durumu nedir? Minimum 3 milyon sivilden bahsediliyor. Ancak bunun 4 hatta 5 milyon olduğunu söyleyenler de var. Gerçek sayıyı vermek mümkün değil. Ama sivil nüfusun boyutunun ciddi olduğu bilinen bir gerçek. Çünkü yıllardır bir çok bölgedeki rejim ve PKK ya da DAEŞ gibi terör örgütlerinin saldırılarından kaçan insanlar buraya sığındı. İdlib'de Atme mülteci kampı ilk kurulduğunda 10 bin kişiyle başlamıştı şimdi sırf Atme'de 1 milyon mülteciden bahsediliyor.
Türkiye için İdlib'in önemi nedir?

                                    İdlib Türkiye sınırına yakın bir bölge. Türkiye Suriye krizinde özellikle 2016'dan bu yana sınırlarını terörden temizlemekle mücadele veriyor. Azez-Cerablus, Afrin gibi Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgeleri de İdlib'e yakın noktalar. Mülteciler konusunda da İdlib'in Türkiye için önemi var. Çünkü Türkiye'den dönen mültecilerin Fırat Kalkanı bölgeleri dışında gidecekleri tek yer orası.
Türkiye için İdlib'in önemi nedir? İdlib Türkiye sınırına yakın bir bölge. Türkiye Suriye krizinde özellikle 2016'dan bu yana sınırlarını terörden temizlemekle mücadele veriyor. Azez-Cerablus, Afrin gibi Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgeleri de İdlib'e yakın noktalar. Mülteciler konusunda da İdlib'in Türkiye için önemi var. Çünkü Türkiye'den dönen mültecilerin Fırat Kalkanı bölgeleri dışında gidecekleri tek yer orası.
Türkiye İdlib'de neler yaptı?

                                    2016 Fırat Kalkanı, 2018 Zeytin Dalı harekatı gerçekleştirildi. Ama arada bir de İdlib operasyonu var. Türkiye 2017 Ekim ayında İdlib operasyonunu başlattı ve bu operasyon halen devam ediyor. Türkiye bu tarihten bu yana İdlib'te 20 gözlem noktası oluşturdu yani Türkiye İdlib'de askeri varlığı olan bir güç.
Türkiye İdlib'de neler yaptı? 2016 Fırat Kalkanı, 2018 Zeytin Dalı harekatı gerçekleştirildi. Ama arada bir de İdlib operasyonu var. Türkiye 2017 Ekim ayında İdlib operasyonunu başlattı ve bu operasyon halen devam ediyor. Türkiye bu tarihten bu yana İdlib'te 20 gözlem noktası oluşturdu yani Türkiye İdlib'de askeri varlığı olan bir güç.
İdlib'de kim neyi gerekçe gösteriyor?

                                    Rusya için tehdit İdlib'deki El Kaide unsurları. Rusya bu bölgedeki terör örgütünü koruyan tarafın ise ABD olduğunu vurguluyor. Amerika'nın son dönemde Suriye'de kimyasal silah kullanılacak iddiası ve buna karşılık operasyon mesajları Rus tarafında "kimyasal silahları El Kaide militanları kullanacak" şeklinde karşılık buluyor. Bu da Rusya'nın İdlib'e yönelik askeri operasyon isteğini beraberinde getiriyor. İdlib'te çözümün Türkiye ve Rusya arasında olmasına yönelik bir provokasyon yapıldığı görülüyor.
İdlib'de kim neyi gerekçe gösteriyor? Rusya için tehdit İdlib'deki El Kaide unsurları. Rusya bu bölgedeki terör örgütünü koruyan tarafın ise ABD olduğunu vurguluyor. Amerika'nın son dönemde Suriye'de kimyasal silah kullanılacak iddiası ve buna karşılık operasyon mesajları Rus tarafında "kimyasal silahları El Kaide militanları kullanacak" şeklinde karşılık buluyor. Bu da Rusya'nın İdlib'e yönelik askeri operasyon isteğini beraberinde getiriyor. İdlib'te çözümün Türkiye ve Rusya arasında olmasına yönelik bir provokasyon yapıldığı görülüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / SABAH.COM